Nyheter
Q&A med Bakke-Jensen om årene som gikk:
Helge Ingstad, parallellsamfunn og Trump
Hva er den tidligere forsvarsministeren stolt over, og hva ville han gjort annerledes? Frank Bakken-Jensens svarer om tiden som forsvarsminister (2017-2021) – og hva han spiser på julaften.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hva var de viktigste hendelsene innenriks og utenriks du vil trekke frem fra din tid som forsvarsminister?
Innenriks må jeg nok si havariet til fregatten Helge Ingstad. En stor og alvorlig hendelse som kunne hatt et mye mer tragisk utfall. Vi skal prise oss lykkelig at vi ikke mistet personell. Det er alltid alvorlig når man mister personell, om de dør i kamp, ulykker eller dør av selvmord. De er våre kolleger og etterlater seg store tomme rom.
Utenrikspolitisk er det nok kompleksiteten som vokste frem under Trump-administrasjonen og det faktum at forsvarsalliansen Nato hang sammen tross utfordringene. Mye godt politisk lederskap vil synliggjøres i historiebøkene fra den perioden.
Les også: Bakke-Jensen advarer mot en «primitiv» forsvarsdebatt
Er det noen ting du er ekstra stolt over?
Løftet vi ga både unge og gamle veteraner, at vi klarte å takle MOST-undersøkelsen slik vi gjorde. Langsiktigheten vi har skapt for forsvarsøkonomien med innføring av valutakompensasjon på de store investeringene. Antallet kvinner vi har fått inn i avdelinger og skolene. Her har mange bidratt med godt arbeid.
Noen ting du skulle ønske du kunne gjort annerledes?
Forsvaret er på mange måter et parallellsamfunn med mye å gå på når det kommer til hvordan vi tilnærmer oss, (her kunne jeg ha sagt hvordan «de» tilnærmer seg, men det fikk jeg ikke til), det sivile Norge. Jeg kom et stykke, men langt fra langt nok i øvelsen realitetsorientering mot sivil sektor.
Hva var de største utfordringene?
Det lange svaret er at forsvarssektoren står alltid i en utviklingsprosess. Å få alle med på at Forsvaret må endres og utvikles med det for øye å opprettholde eller bygge ny forsvarskraft, er en lang og seig jobb. Sterke motkrefter innad i organisasjonen – for ikke å snakke og alle konservatorene ute i samfunnet.
Det korte svaret er de tre siste månedene vi sto i Afghanistan.
Hva var de viktigste lærdommene?
At man ikke kan ta for gitt at Norges forsvars og utenrikspolitiske linje ligger fast.
Hva var de største forsvars- og sikkerhetspolitiske endringene som skjedde i din tid som forsvarsminister?
Mange. Utviklingen av bi- og multilaterale avtaler. Det nordiske forsvarssamarbeidet er nok både på det bredeste og tetteste noe gang. At alle land i Norden definerer seg som en aktiv del i det vestlige forsvarssamarbeidet mener jeg kommer til å bli ekstremt viktig i tiden fremover.
Les også: Klimaendringer kan føre til et tettere samarbeid med Nordens forsvarspolitiske annerledesland
Har du fått noen nye perspektiv siden du fratrådte, eller kan du si noe nå som du ikke kunne si da du var forsvarsminister?
Har stort sett brukt tiden til å lande, og til å gi slipp på det jeg holdt i. Jeg er fortsatt like glad i og stolt av sektoren. Ufattelig mange dyktige, kloke og likandes mennesker i forsvarssektoren. Jeg savner nesten hver eneste en av dem.
Hva tror du blir de største forsvars- og sikkerhetspolitiske utfordringene for Norge i tiden som kommer?
Innenriks blir det å holde oppe momentet vi har på utviklingen av sektoren. Når hele det politiske Norge har forstått alvoret må vi smi mens vi kan.
Utenriks har vi nevnt stormaktsrivalisering, proteksjonisme, nasjonalisme og slitasje på internasjonale demokratiske institusjoner. Alle disse trendene har forsterket seg gjennom pandemien. Vi behøver mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre. Det er en utfordring!
Les også: Tungvektere veier inn: Ukraina-invasjon vil trolig gi tap for Putin
Bonusspørsmål: Hva spiser en tidligere forsvarsminister på julaften?
Jeg har vokst opp med rype på julaften, men lite tid og smått med fugl de siste årene gjør at vi nå spiser ribbe. Gjerne av frittgående gris fra forsvarskommunen Målselv.
God jul!