Leder

FORSINKELSER: Det har vært utfordringer med leveransen av F-35-flyene.

«Sterkt kritikkverdig»

«Rapporten peker på uklare ansvarslinjer, uklar styring og at det blir planlagt flere prosjekter enn det er kapasitet og ressurser til. Det høres ut som driften av en russebuss», skriver ansvarlig redaktør i Forsvarets forum, Anne Karin Pessl-Kleiven.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Denne lederen burde vært med lyd. Da kunne jeg ha ropt. «Alarm, alarm!»

For samtidig som Forsvarsdepartementet har fått gjennomslag for en langtidsplan og 600 milliarder kroner ekstra til å investere med, får sektoren full slakt for sin anskaffelsespraksis. 

Riksrevisjonen, som har undersøkt hvordan investeringer i nytt materiell er blitt gjennomført, peker på manglende økonomisk styring og en drift der kraftige forsinkelser er blitt normalt. 

Av 38 investeringer er 32 forsinket med gjennomsnittlig fem år. Mange prosjekter tok mer enn dobbelt så lang tid som planlagt og i noen tilfeller seks ganger så lang tid som planlagt.

Seks ganger så lang tid som planlagt!

Rapporten, som ble lagt frem i juni, peker på uklare ansvarslinjer, uklar styring og at det blir planlagt flere prosjekter enn det er kapasitet og ressurser til. 

Det høres ut som driften av en russebuss. Men her er det snakk om en offentlig sektor med milliardinvesteringer. Våre skattepenger. 

REDAKTØR: Ansvarlig redaktør i Forsvarets forum, Anne Karin Pessl-Kleiven.

«Vi så det med kampflyene F-35. Vi så det med de maritime helikoptrene. Vi så det med IKT-systemene», står det i rapporten. 

Selv det å skaffe lys-forsterkningsmonokler – nattbriller – til soldatene ble for vanskelig. Det skulle ta tre år (det er jo ille nok), men det tok 18.

18 år å skaffe nattbriller!

La oss sette oss inn i situasjonen til den som rakk hånda i været og sa «folka våre må ha nattbriller for å kunne operere i mørket». Og så tar det 18 år å få dem. 

Han som sa det, har kanskje blitt far til noen som har startet i førstegangstjenesten – fortsatt uten nattbriller. 

Så ille er det.

Og det er dette det handler om. Nattbriller, fly, helikoptre, IKT-systemer... Det tar for lang tid fra et behov oppstår, til det kommer noe tilbake. 

«Svakhetene i gjennomføringen av materiellinvesteringer har svekket måloppnåelsen av bevilgningene og ført til at Forsvaret ikke har oppnådd den operative evnen som er forutsatt», konkluderte Riksrevisjonen. 

Har forsvarsministeren og jeg lest samme rapport?

I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er dette veldig alvorlig. For hvordan skal Forsvaret klare å nå ambisjonene i langtidsplanen når de ikke klarer å få til gode og effektive investeringer? Hvordan skal de klare å forvalte de til sammen 1624 milliardene de har fått frem til 2036?

Øverste ansvarlig, forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), sier han skal følge opp anbefalingene fra Riksrevisjonen og at mye allerede er gjort. Men han synes ikke å ta kritikken særlig alvorlig: 

– Jeg stiller meg spørrende til grunnlaget for å gi den sterkeste kritikkformen når Riksrevisjonen samtidig konkluderer med at Forsvarets operative evne i all hovedsak er som planlagt.

Hvordan kan noen stille seg spørrende til at disse forholdene beskrives som sterkt kritikkverdige? Har forsvarsministeren og jeg lest samme rapport? 

Jeg er sannelig ikke sikker.

Powered by Labrador CMS