Nyheter
Natvig om alkohol i Forsvaret: – Det er en vanskelig diskusjon og man bør ta den
Portrettintervju med viseadmiral Elisabeth Natvig, stabssjefen som ikke liker å snakke om seg selv.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hun er sjef for Forsvarsstaben (FST), det strategiske nivået i Forsvaret. Elisabeth Natvig sitter øverst i den staselige bygningen med adresse Myntgata 1.
Etter å ha passert sikkerhetsslusene og gått opp en fornem trapp og bortover en korridor, venter et forværelse med en sekretær og to lenestoler. Innenfor der er kontoret til Natvig.
Da Natvig i 2004 ble portrettintervjuet av Forsvarets forum foregikk det i hennes blokkleilighet på Østerås, der hun bodde med Sverre Disen, en tenåringsdatter og en golden retriever. Natvig var på det tidspunktet flaggkommandør og pendlet til Jørstadmoen ved Lillehammer.
– Du sa i 2004 at du ikke liker å snakke om deg selv?
– Det stemmer fremdeles.
– Hva skyldes det?
– Nei, det vet jeg ikke. Jeg vet ikke hvorfor det er så veldig interessant. Jeg er sjenert, kanskje.
Folkehøgskole
I sin ungdom var Natvig blant annet elev ved en religiøs folkehøgskole, og hun jobbet i barnehage i et par uker. Man skulle kanskje tro at Natvig «alltid» har holdt stø kurs mot Myntgata, men CV'en hennes forteller en litt annen historie.
Etter at hun var ferdig med befalskurs ved KNM Tordenskjold i 1981, tok hun en ingeniørgrad i elektronikk ved Ingeniørhøgskolen i Trondheim. Men hun vendte altså tilbake til Sjøforsvaret og seilte i to år med KNM Trondheim, en fregatt i Oslo-klassen. De fem fregattene ble levert fra Marinens hovedverft på Horten på 1960-tallet.
For ordens skyld: Dette intervjuet ble gjort i desember 2022.
Når Natvig i dag ser tilbake på fregatt-livet sier hun at det var en lærerik tid med godt arbeidsmiljø om bord. Hun trivdes med å seile i internasjonale operasjoner.
– Jeg tror jeg gikk på som signalør og så ble stillingen endret med én gang. Det var blink. Telegrafi med lys, og signaler med flagg. Jeg bodde på tomannslugar sammen med en annen jente.
Forsvarskarrieren til Natvig er spekket med lederroller innen IKT. Hun har blant annet vært sjef for IKT-divisjonen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).
Så når skjønte egentlig Natvig at hun kunne bli admiral eller viseadmiral? For det meste kommer svarene hennes på løpende bånd, men nå tar hun en tenkepause i noen sekunder.
– Jeg har aldri hatt noen klare mål for hvor jeg skal, så jeg vet ikke om jeg noen gang har skjønt det heller. Men på et eller annet tidspunkt så var det jo åpenbart at jeg var en kandidat til å bli sjef for Forsvarsstaben.
– Skikkelige og gode kolleger
I kjølvannet av Forsvarets forum sitt spesialnummer om trakassering i fjor vår, sto Amanda Bergh frem og fortalte at hun har opplevd å bli grafset på. Bergh er i dag oversersjant og seksjonssjef for HR i Garden, og leder for Militært kvinnelig nettverk (MKN).
– Det har vært mye grafsing i ølmessene rundtomkring. Refselser har vært hemmeligholdt i stedet for å ha en preventiv effekt, der det er sjefer på avdelingsnivå som gjør eller sier ugreie ting, sa Bergh til Forsvarets forum.
Bergh fikk æren for at bataljonsnivået ble tatt inn i PwC-rapporten om trakassering i Forsvaret. Natvig forteller om erfaringer fra Forsvaret som er ganske forskjellige fra det Bergh har stått frem med.
– Har du opplevd i din tid i Forsvaret å bli grafset på eller trakassert seksuelt?
– Nei, svarer Natvig.
– Aldri? Har du sett andre som har blitt det?
– Nei, ikke som har blitt seksuelt trakassert, som jeg har sett. Man kan jo nyansere det litt. Jeg har fått noen bemerkninger og kanskje følt at du som jente har vært litt presset ut. Men jeg kan ikke peke på noen episoder og si at der følte jeg meg trakassert. Og jeg har ikke vært seksuelt trakassert.
– Tvert imot, noen ganger har det vært en fordel å være jente. Det er en fordel å være synlig. Det er en ulempe og en fordel, litt avhengig av situasjonen. Jeg er helt sikker på at det er riktig, når noen sier at de har opplevd det [trakassering, journ. anm.] Og det er ikke bra.
– Bergh har opplevd masse negativt på fire år. Men du har ikke gjort det på over 40 år?
– Det har kanskje litt med alder å gjøre, og det var kanskje verst de første 20 årene, for å sette en grense på det.
Hun trekker inn at det kan ha en del å si hvilke avdelinger man er i, og at det kanskje er litt tilfeldig hvilke kolleger man har rundt seg. Her understreker Natvig at hun har hatt mange skikkelige og gode kolleger.
Alkohol i messer
Forsvarets Hovedverneombud Thomas Norman Hansen sa i fjor høst til Forsvarets forum at på arrangementer i hans regi er det en kursendring når det gjelder alkohol: Du kan kjøpe det selv, men du får det ikke gratis.
– Vi vet at alkohol er medvirkende årsak i forhold til trakassering, sa Hansen.
– Hovedverneombudet har sluttet å servere gratis alkohol på sine arrangementer. Har du tenkt til å følge hans eksempel?
–Jeg har veldig få arrangementer, og i det siste har vi nedskalert på arrangementer. Ikke av den årsak, men også for å være nøkterne og å tenke på hva vi bruker pengene våre til. Men jeg synes at det er en god idé at vi tar en alvorlig diskusjon i forhold til alkohol i messer, hvordan vi serverer og så videre.
– Men de siste arrangementene som jeg har vært på, senest nå en messemiddag med Sjøforsvaret, så var det servering av to enheter og ferdig med det. Jeg mener det er positivt at vi også som arbeidsgivere og ledere fremstår som gode eksempler på dette, sier Natvig.
Innenfor regelverket
– Hvis det blir slutt på gratis alkohol i Forsvaret, tror du det vil i færre uønskede hendelser av trakassering?
– Det er ikke gratis alkohol i Forsvaret. Jeg vet ikke. Jeg tenker at man må finne ut fakta. Det er ikke gratis servering av alkohol i messene våre, men vi har anledning til å kjøpe alkohol i messene, svarer Natvig.
Hun sier videre at enkelte steder er messene det eneste tilbudet man har, og hun mener at dette temaet bør diskuteres på en ordentlig måte. Samtidig vedgår hun at det ofte er alkohol involvert i saker relatert til seksuell trakassering.
Og så peker hun på en annen diskusjon: Når man er voksen, myndig og i stand til å utøve vold på statens vegne, bør man ikke ha lov til å ta seg et glass vin også?
– Så det er en vanskelig diskusjon og man bør ta den, sier Natvig.
For et par år siden sa Natvig til Morgendrillen i Forsvarets forum at dagen hennes starter med at alarmen går 05.45. Da trykker hun på slumreknappen minst én gang før hun sjekker nyhetene. Hun sa også at hun lager «verdens kjedeligste matpakke» og at hun aldri har brukt klokke.
– Ikke 100 prosent fornøyd
Snart er Forsvarets forum sine 30 minutter med Natvig forbi. Men som en fregatt uten helikopter må man bare prøve å gjøre det beste ut av det man har.
– Hva haster mest i Sjøforsvaret på materiellsiden?
Natvig svarer gåtefullt at «vi har en vanskelig teknisk tilgjengelighet på fartøyene våre», og at ubåtene er iferd med å byttes ut.
– Da går man jo naturlig litt ned i kapasitet før man går opp igjen og får nye ubåter. På overflatestrukturen har vi en ganske krevende teknisk tilstand, så det er i hovedsak når det kommer til reservedeler og få reparert fartøyene våre.
Hun nevner også «noe på personellsiden», men dette oppfatter hun at Sjøforsvaret løser ganske bra. Sjøforsvaret ønsker en modell med to besetninger, slik Kystvakten har. Men Natvig gir ingen lovnader om dette:
– Om de får to-besetning, det skal jeg ikke si. Det tror jeg ikke det er behov for, fordi det er ikke fire fregatter som seiler til enhver tid. Det er alltid én som ligger på på vedlikehold, så du må jo ha besetninger nok til kontinuerlig drift med de fregattene som er operative, sier Natvig.