Nyheter

VETERANOPPGJØRET: Politikere sender soldater ut i livsfarlige situasjoner og gir dem etterpå en kald skulder, sier Bjørnar Moxnes i Rødt.

Reagerer på saken om veteranen Trym: – En urett vi ikke kan leve med

Bjørnar Moxnes i Rødt mener historien til Trym Olsen er talende for den menneskelige kostnaden som mange veteraner betaler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror mange norske politikere ikke skjønner hva det er de utsetter norske soldater og deres pårørende for, når de sender dem ut i krig i utlandet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Saken i Forsvarets forum om veteranen Trym er veldig talende for den menneskelige kostnaden som mange veteraner og deres pårørende betaler for krigsdeltakelsen, sier Moxnes til Forsvarets forum.

Les historien til Afghanistan-veteran Trym Olsen.

Ifølge Moxnes blir stortingsvalget 13. september et retningsvalg for veteranpolitikken.

– Skiftende regjeringer har sendt norske soldater ut i krig, uten å gjøre nok for å ta vare på de som kommer skadde tilbake. Skal vi få slutt på bruk og kast-politikken, der politikerne først sender soldatene ut i livsfarlige krigssituasjoner og så gir de som kommer skadde tilbake en kald skulder og null erstatning, så er det ikke nok å få en ny regjering.

Krafttak mot urett

Rødt går til valg på «et krafttak for å rette opp i uretten som er begått mot Norges krigsveteraner»

– Erna Solberg snakket fint om psykisk helsevern for veteranene, da hun ble konfrontert med temaet på statsministerduellen. Men realiteten er at denne regjeringa ikke en gang har skaffet seg oversikt over hvor mange norske veteraner som er blitt psykisk skadde og uføre som følge av deltakelse i utenlandsoperasjoner. Og verst av alt: Denne regjeringa har gjennomført en brutal innstramming overfor skadde krigsveteraner, som etter Rødts syn er det største sviket begått mot skadde veteraner på denne siden av årtusenskiftet, sier Moxnes.

OPPTATT AV Å IVARETA: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har engasjert seg i veterandebatten.

– Andelen skadde veteraner som får avslag på søknad om erstatning er mer enn doblet, og i rapporten fra et regjeringsoppnevnt utvalg kommer det fram at flere av avslagene kan være i strid med gjeldende rett. Den uretten kan vi ikke leve med.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer om kritikken fra Bjørnar Moxnes at veteranpolitikken har vært og er et viktig satsingsområde for den sittende regjeringen.

– Men mest av alt håper jeg at Trym og andre som ham nå vil finne veien inn til den hjelpen som Forsvaret gir og kan gi, skriver Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

– Det har tatt tid, og det er jeg den første til å erkjenne. Men vi har likevel kommet langt, og med de endringer i lov og forskrifter som er vedtatt, kommer vi enda et stykke på vei i arbeidet med å ivareta våre veteraner fra internasjonale operasjoner.

Les hele svaret til Bakke-Jensen i dette meningsinnlegget.

Rødt-forslag om erstatning

Bjørnes Moxnes sier det er takket være støtten fra veteranmiljøet, veteranorganisasjonene og fagbevegelsen i Forsvaret at Rødt i fjor høst fikk Stortinget med på partiets forslag om en rekke konkrete forbedringer av veteranenes erstatningsordninger.

– Ett av de viktigste gjennomslagene var å gi veteranene rett til gjenopptakelse av sakene der avslag på erstatning kan ha vært i strid med gjeldende rett. Den seieren ga håp til mange av veteranene som trengte og hadde krav på en hjelpende hånd fra fellesskapet, men som i stedet ble møtt med statens jernneve og dratt gjennom en lang og vond søknadsprosess og avslag på tvilsomt grunnlag.

Les også: – Vi må lære av veteranhistoriene og ta de på alvor

Problemet Afghanistan

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som leder Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, sier at det gjør inntrykk å lese Tryms historie.

– De siste ukene har jeg også tenkt på hvordan de dramatiske bildene fra Afghanistan virker på våre norske veteraner. Det er viktig for meg å understreke at de militære ikke har sviktet, problemet i Afghanistan var mangelen på en politisk løsning.

TENKER PÅ VETERANENE: Leder for forsvars- og utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt.

– Jeg er helt enig med SIOPS: Det er fortsatt mye ugjort i veteranpolitikken. Oppfølgingen av veteraner risikerer «å havne mellom stoler». Derfor er politisk styring og påtrykk nødvendig, sier Huitfeldt og peker på at sist Arbeiderpartiet var i regjering la de fram 126 tiltak for en bedre veteranpolitikk.

– Solberg-regjeringens veteranmelding inneholdt dessverre bare tre ganske uforpliktende sider om «veien videre», sier Huitfeldt.

– Grunnen til at veteranmeldingen inneholder færre tiltak enn handlingsplanen fra 2011 er jo nettopp fordi de fleste av tiltakene fra den gang nå er iverksatt, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

– Dette gjelder ikke minst de viktige tiltakene som manglet da Trym tjenestegjorde i Libanon, slik som mellomlanding og god oppfølging fra Forsvaret etter tjeneste. Nå er «en dør inn» for lengst etablert, og Trym og andre kan når som helst kontakte både Forsvarets sanitet og Forsvarets veterantjeneste og få profesjonell hjelp og veiledning.

Bakke-Jensen har også tidligere kommentert Tryms historie: Forsvarsministeren mener veteraner ivaretas på en bedre måte i dag

Huitfeldt sier videre at det er godt å lese at kameratstøtte har vært viktig for Trym. Hun mener det må legges til rette for at enda flere veteraner kan få dra nytte av kameratstøtte.

– Tryms historie illustrerer også Hærens omfattende innsats i Afghanistan-operasjonen. Hæren hadde svært mange soldater ute på oppdrag over lang tid. Én lærdom fra Afghanistan er at slike store operasjoner setter organisasjonen under press.

Powered by Labrador CMS