Nyheter

I KRISE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har flere ganger omtalt sakene om varsling og håndteringen av dem som en krise. I sommer har han snakket med den danske forsvarssjefen om temaet.

Forsvarssjefene i Norge og Danmark har utvekslet erfaringer om trakasseringssaker

Forsvarssjef Flemming Lentfer visste at danske TV 2 arbeidet med en dokumentar om trakassering tidlig i sommer. På samme tid måtte hans norske kollega svare for flere krevende varslingssaker.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Krenkende atferd er uakseptabelt i Forsvaret, og det er mangelfull håndtering av sakene også. Vi har en utfordring med den måten en rekke at de nevnte sakene i dokumentaren er blitt håndtert på», skriver den danske forsvarssjefen Flemming Lentfer i en pressemelding 28. juli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samme dag rullet dokumentaren Operation X «I krig og krenkelser» over danske TV-skjermer. Der forteller ti kvinner om sine opplevelser med seksuell trakassering fra forsvaret.

– Jeg snakket med Flemming før sommeren – for da skjønte de at det her kom til å komme i løpet av sommeren i Danmark – om situasjonen jeg stod i og det norske Forsvaret stod i. Så jeg snakket med ham om det, sier Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.

Han sitter solbrun på kontoret i Myntgata første arbeidsuke etter sommerferien. Før sommeren publiserte VG sak om en kvinnelig soldat som var filmet i dusjen av en overordnet. Siden har NRK publisert en rekke saker som avdekker Forsvarets håndtering av kritikkverdige forhold knyttet til mobbing og seksuell trakassering. Alt tyder på at også høsten vil være preget av debatt om varslingssakene i Forsvaret.

Kulturforandring

I juli offentliggjorde Danmark resultatene fra en undersøkelse om trakassering i det danske forsvaret. Undersøkelsen er bare gjennomført blant vernepliktige soldater. 9,4 prosent av kvinnene som har svart på undersøkelsen, oppgir at de har opplevd en kjønnskrenkende omgangstone på tjenestestedet.

FORSVARSSJEF: General Flemming Lentfer under et besøk ved Oksebøl Kaserne i juni.

«Jeg vil ha en større og mer gjennomgripende innsats mot krenkende atferd og håndteringen av den. Der skal skje en kulturforandring i hele Forsvaret. Det vil ta år, men det er nødvendig», skriver den danske forsvarssjefen i en pressemelding som følge av dokumentaren og undersøkelsen.

– Jeg skjønner godt hva Flemming sier. Det er en kulturendring, og for oss startet den kulturendringen for eksempel med innføring av allmenn verneplikt i 2016, da vi fikk atskillig flere kvinnelige soldater inn til førstegangstjeneste, sier Kristoffersen, og legger til:

– Så det er en kulturendring, det er ikke tvil om det. Og det som ble akseptert før, kanskje 10-12 år siden, blir ikke akseptert i dag. Så vi er på vei dit, men vi er ikke i mål. Og han har nok helt rett i at det tar tid.

– Leser du det som at en kulturendring går fra ukultur til en annen kultur, eller går det fra en kultur til en annen kultur?

– Det er et godt spørsmål. «Er det en ukultur i Danmark?», «Er det en ukultur i Norge?». Jeg opplever at vi har en annen sammensetning i Forsvaret enn Danmark har, vi har et større antall vernepliktige som står lengre, så å sammenligne er kanskje ikke helt rett nå. Da må vi gjennomføre samme undersøkelse i begge land.

Han sier at kulturendringen i Forsvaret i Norge handler om at de får flere kvinner inn i posisjoner, både i operative- og stab- og støttestillinger.

– Det å få inn mer mangfold, bidrar til en kulturendring, uten at det går fra en ukultur til en bedre kultur. Det går fra en type kultur, der det var mannsdominert, til en kultur der det er mer mangfold.

Het debatt i Norge

Hvorvidt det eksisterer en ukultur knyttet til seksuell trakassering i Forsvaret eller ikke, er bredt diskutert i Norge gjennom sommeren. HV-sjef Elisabeth Michelsen skrev i mai at «Forsvarets kultur hviler i en tradisjonell, litt gammelmodig maskulinitet (...)», organisasjonspsykolog Rune Rimol skrev at «ledernes reaksjon viser hvilke verdier som virkelig gjelder», en kvinnelig offiser skrev at «Forsvarets motto er bare pent på papiret», Kristoffersen selv skrev at han «vil heller beskrive mobbing og trakassering som ugress som må lukes hver eneste dag», Arvid Halvorsen ved Stabsskolen skrev at «Forsvaret har ikke bruk for deg om du ikke kan følge kjerneverdiene», lederlos Frode Dale skrev «snakk om ukultur, ikke ugress» og major May-Britt Santiago, som skrev at «det er ingen ukultur i Hæren når det gjelder mobbing og seksuell trakassering».

– Har det noe å si om man kaller det ukultur eller ikke?

– Det som jeg kan svare på er hvorfor ikke jeg vil stemple Forsvaret som en ukultur, og det er fordi jeg ikke kjenner meg igjen i at det er en ukultur i Forsvaret, sier Kristoffersen, og viser til at det er jobbet til vanns-, til lands-, og i lufta gjennom sommeren, og særlig med oppdrag knyttet til Ukraina.

– Å stemple alle disse folkene som del av en ukultur, det vil jeg ikke. Men vi må rydde opp i ethvert tilfelle av mobbing og trakassering.

Forsvarssjefene søker sammen

– Jeg har snakket med mange kollegaer om dette, sier Kristoffersen.

Han forteller at da han gikk på United States Army War College i Carlisle i USA i 2014 og 2015, var det en del av oppgavene å diskutere hva man kunne gjøre for å få bukt med det de kalte «The enemy within».

– Det er der jeg har begrepet «den indre fienden» fra, sier han på kontoret i Myntgata.

I diskusjonene i USA var tema flere videoer som viste til dels grove overgrep i det amerikanske forsvaret.

– Jeg har snakket med den canadiske forsvarssjefen, som har veldig mange saker over flere år i mediene, sier Kristoffersen.

I desember i fjor gikk den canadiske forsvarsministeren Anita Anand og forsvarssjef Wayne Eyre ut og beklaget offisielt til dem som var utsatt for seksuelle overgrep i de væpnede styrkene. BBC skrev i desember i fjor at elleve militære ledere så langt var avsatt, etterforsket eller tvunget til å pensjonere seg i tilknytning til skandalen.

– De fleste Nato-allierte har hatt et oppgjør når det kommer til skandaler rundt seksuelle overgrep, men antallet toppfolk involvert er unikt for Canada, sa direktør Stéfanie von Hlatky ved senter for internasjonal og forsvarspolitikk ved Queen's University, ifølge kringkasteren.

Powered by Labrador CMS