Nyheter

NATOSENTER: Nato-flagget vaier på Sørreisa. Hvis både forsvarskommuner i nord og Luftforsvaret får det som de ønsker, kan det bli mer Nato-aktivitet fremover.

Forsvarskommuner kommer med bønn
– Nato drøyer med avklaring

En avgjørelse om plassering av Natos luftkommandosenter skulle komme før sommeren. Luftforsvaret jobber fortsatt for å få det til Norge.

Publisert

Kortversjon:

  • Forsvarsforum Nord, bestående av forsvarskommuner i Nord-Norge, ønsker at Natos luftkommandosenter (CAOC) etableres i Bodø og Sørreisa.
  • CAOC skal støtte Natos styrkekommando i Norfolk, USA, og vil ha ansvar for å overvåke luftrommet i nordområdene.
  • Tidligere sjef for Luftforsvaret, som er ny militærmisjonssjef i Brussel Rolf Folland, har uttrykt sterk støtte for at senteret bør ligge i Norge.
  • Det er ventet at Nato vil fatte en beslutning om lokaliseringen av CAOC i løpet av høsten, med flere norske byer som potensielle kandidater.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Budskapet var tydelig da forsvarskommuner i Nord-Norge samlet seg i Bardufoss tidligere i september. Forsvarsforum Nord, som samlingen kaller seg, vil nemlig at Natos luftkommandosenter for nordområdene skal legges i Bodø og Sørreisa.

Combined Air Operations Centre (CAOC) skal etableres for å støtte Natos styrkekommando i Norfolk, USA, og skal overvåke luftrommet i et spesifikt område. 

I april uttalte daværende sjef Luftforsvaret Rolf Folland at han håpet senteret ville havne i Norge. 

– Det er rett og slett sånn at nordområdepolitikken må løftes fra ord til handling i denne saken. Da er Bodø og Sørreisa det eneste naturlige valget for et luftkommandosenter for NATO, uttalte leder av forumet og fylkesordfører i Troms, Kristina Torbergsen (Ap), fylkesrådsleder i Nordland, Svein Eggesvik (Sp) og fylkesordfører i Finnmark Hans-Jacob Bønå (H), i en felles uttalelse i pressemeldingen.

Vil bidra i Brussel

Forsvarsforum nord

  • Består av: Kommunene Bardu, Evenes, Harstad, Målselv, Narvik, Porsanger, Sør-Varanger, Sørreisa, Tjeldsund, Alta, Tromsø, Balsfjord og Salangen og fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark
  • Vil fremme et styrket nasjonalt forsvar med operativt tyngdepunkt i nordområdene, med baser i regionen og dens forsvarskommuner.

  • I forumet legges saker frem som er relevante for medlemskommunene, samt hvordan offentlig forvaltning kan bidra til å skape vilje og forsvarsevne i landsdelen.

    Kilde: Troms Fylkeskommune

Rolf Folland er ikke lenger Luftforsvarets øverstkommanderende, men den ferske sjefen for militærmisjonen i Brussel er klar på at han skal jobbe for en etablering i Norge.

– Jeg kommer til å jobbe videre med en etablering av CAOC i Norge. Dette har jeg jobbet tett med og har god oversikt over, og noe jeg kan bidra direkte inn mot. Det er noen prosesser der nå som kommer på mitt bord. 

Når plasseringen skal landes, tror han det er en fordel å være i en nøkkelposisjon i Brussel for å få det til Norge.

– Ja, det er jo det, men selv om jeg har erfaringen, så må jeg jo ivareta forsvarssjefens behov, understreker han.

Om det er Bodø, Sørreisa eller andre steder de har sett for seg, vil han ikke si noe om.

– Det er mange lokasjoner i Norge som er diskutert og vurdert, men til slutt er det en politisk beslutning. Derfor blir det feil å kommentere posisjon. Det viktige er at det kommer til Norge, sier han. 

Madrid og Düsseldorf

Den nye luftsjefen Øivind Gunnerud vil også jobbe for at det kommer til Norge.

– Ja, selvfølgelig. Vi kommer til å spille inn hva vi mener er de behovene for å få til at det virker og Nato kommer til å gjøre det samme. Så går dette sikkert gjennom forsvarssjef og opp til departementet for politisk behandling. 

– Men det er viktig at det tas en avgjørelse raskt, sånn at Nato kan komme med sine henstillinger til Norge. I tillegg må vi forberede oss på at Norge vil utgjøre kjernen av et sånt kommandosenter med allierte inne. Og så får lokaliseringen landes når den tid kommer. 

Michael Baas Bottenvik-Hartmann er fungerende sjef for JAOC, altså Luftforsvarets luftoperasjonssenter på Reitan utenfor Bodø. Også han vil ha det nye Nato-senteret til Norge.  

– Per i dag finnes det to slike. Ett utenfor Madrid og ett utenfor Düsseldorf. 

– Kommer det tredje til Norge vil det, i likhet med de to andre, kunne lede luftoperasjoner over hele Natos ansvarsområde, men det er naturlig at det får et større geografisk ansvar for Atlanterhavet, Nordområdene og Østersjøen, sier han. 

VIL HA NATO-SENTER: Både Rolf Folland (t.v) og Øivind Gunnerud håper at Nato bestemmer seg for at Norge blir vertsnasjonen for luftkommandosenteret.

Kan bli snarlig avklaring

Da Forsvarets forum omtalte Rolf Follands drøm om å få senteret til Norge i april, var det ventet at det skulle komme en avklaring før sommeren.

Det skjedde ikke. Likevel trenger det ikke være lenge til det kommer en avklaring.

– Vi antar at Nato vil fatte en beslutning på dette i løpet av høsten, bekrefter Bottenvik-Hartmann

Powered by Labrador CMS