Nyheter

SISTE INSPEKSJON: Rolf Follands siste oppgave som sjef for Luftforsvaret: inspeksjon av troppene sine på Bodin leir.

«Krevende» år som luftsjef: – Sårt å forlate en sånn jobb

BODØ (Forsvarets forum): Jobben som luftsjef ble innholdsrik. Nå er Rolf Folland klar til å sette sitt preg på Nato i Brussel – men først når flyttingen er gjennomført.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Rolf Folland, tidligere sjef for Luftforsvaret, har nylig flyttet til Brüssel for å ta over som sjef for Militærmisjonen i Natos hovedkvarter.
  • Folland reflekterer over sin tid som sjef for Luftforsvaret, en periode preget av internasjonalt samarbeid og store hendelser som koronapandemien og Ukraina-krigen.
  • Under Follands ledelse har Luftforsvaret sett en positiv utvikling, med fokus på teamarbeid og innovasjon, samt store investeringer som F-35 og P-8 fly.
  • Som ny sjef for Militærmisjonen i Nato, ser Folland frem til å bidra til å ivareta Norges interesser i alliansen, til tross for å ikke være en utpreget diplomat.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Jeg holdt et par joggesko i hånda, og så ringte forsvarssjefen og sa at jeg ville bli utnevnt i statsråd. Da la jeg de bort og tok en sekspakning med øl heller. Dette var jo i koronatiden, så da koste jeg meg med dem på rommet. 

Latteren runger ut av rommet i det Rolf Folland mimrer tilbake til da han ble utnevnt til sjef for Luftforsvaret for tre år siden. 

Det klinger godt på det tomme kontoret i Reitan utenfor Bodø. Folland har pakket ned sakene sine og tatt dem med til Brussel. Nå venter enda et opprykk på karrierestigen.

Når Forsvarets forum er på besøk tar han om få dager over jobben som sjef for Militærmisjonen i Natos hovedkvarter. 

Positiv utvikling

Ved siden av sitter mannen som har overtatt kommandoen av Luftforsvaret. De personlige kontorrekvisitaene til Øivind Gunnerud er ikke kommet på plass helt enda. 

Men det blir ikke totalrenovering av hverken kontor eller styring av Luftforsvaret. 

– Det er ingen solo-jobb, selv om det kan bli fremstilt sånn under kommandoskifte. Det viktigste en leder gjør er å sette sammen teamet. Vi har fått til en del positiv utvikling, takket være de flinke folkene, sier Folland. 

Nå er det hans nestkommanderende som skal få innrede kontoret i Bodø. 

– Jeg er fornøyd med at Øivind tar over roret. Jeg føler meg sikker på at han kan fortsette den positive utviklingen de siste årene, sier averøyingen.

Ros fra Kristoffersen

Det ble ganske nøyaktig tre år på den øverste luft-posten. Perioden beskrives som krevende, men spennende. 

– Tre dager etter at jeg overtok, så evakuerte vi i Kabul. Det var på mange måter et punktum for 20 år med «The Global War on Terror», som har formet både min og mange andres karrierer. Ikke lenge etter kom Ukraina-krigen, og det sikkerhetspolitiske fokuset med forsvaret av Norge, Norden, Nato.

Jobben ble annerledes enn han trodde da joggeskoene ble vraket for «sekseren» for tre år siden.

– Det har vært fryktelig mye internasjonalt samvirke og samarbeid med allierte og alliansen. Det har nok preget min periode, hvor det har vært veldig hektisk møte- og reisevirksomhet, i både inn- og utland, forklarer han. 

Tre begivenhetsrike år, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen om Follands regjeringstid. Han trekker frem koronapandemien, Afghanistan-uttrekning, Ukraina-krigen og Sverige og Finlands inntreden i Nato. 

– Så er det leveransene av F-35 og P-8, som er store milepæler i hans periode som sjef, sier Kristoffersen. 

– Det har både vært eksterne drivere og store hendelser internt i Forsvaret. Det har Rolf måtte håndtere, og det har han gjort på en veldig, veldig god måte.

DEN SISTE KOPPEN: Rolf Follands (t.v) kontor i Bodø er pakket ned. Nå er det Øivind Gunnerud som kan nyte både vann og kaffe i rommet.

Gjorde endringer

I 20 år har Luftforsvaret vært preget av resultat- og målstyring og kontroll, hvor Folland mente det var viktig å bevege seg mot friskere ideer.

– Det var gått såpass langt at det var behov for å bryte opp litt. Det krever lederskap for å få opp innovasjonskraften og kreativiteten i organisasjonen, og gi folk følelsen av at man kan feile og prøve ut ting og gode ideer.

I langtidsplanen er det lagt opp til tunge investeringer for Luftforsvaret, som mer luftvern, langtrekkende droner og nye helikoptere. Noen av prosjektene vil ikke være ferdig innfaset før om ti til tolv år. 

Folland er opptatt av at det ikke bare skal tenkes langsiktig. 

– Man må kanskje dimme litt ned, skru på nærlysene og se på hva som kan gi oss effekt raskt i forhold til økt beredskap og økt operativ evne, sier han. 

PILOT: Rolf Folland har gjort karriere av å styre helikoptere. I løpet av hans tid som luftsjef tok Luftforsvaret i bruk SAR Queen.

– Sårt

Helikopterpiloten legger ikke skjul på at det er vemodig å være ferdig med Luftforsvaret.

– Jeg synes det er sårt å forlate en sånn jobb. Det er kanskje den beste jobben jeg har hatt, og sannsynligvis den beste jeg får. Det er en liten porsjon tristhet å forlate en slik organisasjon og jobb. 

– Jeg føler at vi har gitt ganske mye gass og fått til ganske mye. Den utviklingen som vi er i gang med kommer til å bære frukter.

Tidligere i august var Folland i sitt nye hjem i Brussel med flyttelasset og familien. Han har en datter som har startet på skole i den belgiske hovedstaden. 

– Jeg gleder meg til å bli ferdig med transformasjonsfasen nå, med hus og heim, kontor og ting og tang. Det er et jævla hopprenn. Jeg ser frem til å lande i enden av bakken og slå meg til ro. 

To dager etter oppstillingen i Bodø flyttet også han til Brussel, og overlapper først en periode sammen med Louise Dedichen. Det er lagt opp til sjefsskifte den 4. september. Dedichen har passert 60 år og blir straks forsvarspensjonist.

GODE SKUSSMÅL: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen (t.h) har høye forventninger til hans nye representant i Brüssel. Her med Eirik Stueland under Cold Response i 2022.

– Tilstrekkelig ballast

Selv om det er trist å vinke farvel til Luftforsvaret, ser han frem til det som venter i Belgias hovedstad. 

– Nato er bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk, og har blitt enda viktigere å knytte seg til alliansen enn før krigen i Ukraina. Det er spennende å være med å bidra til at Norges interesser er best mulig ivaretatt. 

– Jeg er ikke en utpreget diplomat, så det blir en spennende reise og noe nytt. Samtidig føler jeg meg ganske trygg på at jeg har tilstrekkelig ballast gjennom jobbene mine, sier han.

Den mulige etableringen av kommandokontrollen til Nato i Norge er noe Folland kommer til å bruke tid på. 

Eirik Kristoffersen er trygg på at den kommende generalløytnanten er riktig mann i Brüssel.  

– Jeg tenker at det blir en solid arvtager til Louise Dedichen, som også har gjort en god jobb. Nato har jo 32 nasjoner, og da er det viktig å ha noen som snakker Norges sak på en tydelig og forståelig måte.

– Ikke minst de egenskapene Rolf har vist med å samle luftforsvarssjefer og finne gode løsninger, blir viktig for ham også i Brussel, sier forsvarssjefen.

Powered by Labrador CMS