NY SJEF: Øivind Gunnerud tok over som sjef Luftforsvaret etter Rolf Folland i en seremoni i Bodin leir i Bodø fredag. Her får han kommandoen fra forsvarssjef Eirik Kristofferen.

Nå er han ny luftsjef: – Kjenner utfordringene bedre enn de fleste

BODØ (Forsvarets forum): Øivind Gunnerud har overtatt posten som sjef for Luftforsvaret. Det vil ikke mangle på arbeidsoppgaver i tiden fremover. 

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Øivind Gunnerud overtok som sjef for Luftforsvaret i en seremoni i Bodø, hvor han er født og tidligere har arbeidet.
  • Gunnerud har en omfattende bakgrunn med erfaring fra både F-16 og F-35 jagerfly, og har tjenestegjort i Afghanistan.
  • Som tidligere stabssjef i Luftforsvaret og med langtidsplanleggingserfaring fra Forsvarsdepartementet, er Gunnerud godt forberedt på sin nye rolle.
  • Forsvarssjef Eirik Kristoffersen understreket at Gunnerud ble valgt blant flere sterke kandidater på grunn av sin kompetanse og erfaring.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Fredag formiddag var det formell oppstilling i Bodø. Rolf Folland takket for seg som sjef for Luftforsvaret og blir ny sjef for Militærmisjonen i Brüssel, mens Øivind Gunnerud overtok stillingen.

Nå kan 54-åringen født i nettopp Bodø titulere seg selv som sjef Luftforsvaret. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg gleder meg til å jobbe sammen med de flinke folkene, alle ansatte og alle vernepliktige vi har i Luftforsvaret. Vi skal sørge for at vi er klar til å levere luftmakt døgnet rundt, til daglig i  fredstid og forsvare landet hvis noen skal utfordre vår suverenitet, sier Gunnerud til Forsvarets forum. 

Hans nærmeste familie var til stede i Bodin leir for å markere opprykket i til det høyeste trinnet i Luftforsvaret. 

Holder igjen råd

Den nye luftsjefen har flydd både F-16 og F-35, tjenestegjort i Afghanistan og drevet langtidsplanlegging i Forsvarsdepartementet. Siden 2022 har Gunnerud vært stabssjef i Luftforsvaret.

Rolf Folland er godt fornøyd med at hans nestkommanderende stiger frem.

– Han kjenner jo Luftforsvarets utfordringer og muligheter bedre enn de fleste. Det blir nok en sømløs og glidende overgang vil jeg tro, sier den avtroppende luftsjefen, som ikke vil gi arvtageren for mange tips. 

– Jeg har gitt informasjon om hvordan de internasjonale møtene er, hvordan de er satt sammen og fungerer, og hva som er viktig inn mot de nordiske landene og Nato. Men råd om hvordan jobben skal gjøres, det holder jeg meg for god til. Det må Øivind finne ut selv, sier Folland.

Ingen bør forvente seg helt nye standarder i Luftforsvaret med ny sjef på plass. 

– Vi har jo to forskjellige personligheter, så de som jobber nærmest oss vil jo merke at det er en ny person som har overtatt. Mye av grunnlaget som Rolf har lagt ned og jobben han har gjort i sine tre år vil jo bli tatt videre.

TAKKET FOR SEG: Oppstilling i Bodin leir var det siste Rolf Folland gjorde som sjef for Luftforsvaret.

Kristoffersen: – Må lukke gapene

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var også til stede på seremoni i Bodø. Overfor Forsvarets forum forteller han at Gunnerud danket ut et sterkt felt med søkere til jobben. 

GLEDER SEG: Øivind Gunnerud har skaffet seg boplass i Bodø og er klar for å ta fatt på sjefsjobben.

– Han var en av flere veldig gode kandidater. Etter en samlet vurdering rundt kompetanse, erfaring, personlige egenskaper og ikke minst at han var nestkommanderende i Luftforsvaret under Rolf, landet vi på Øivind, forklarer generalen. 

I talen til Gunnerud ga Kristoffersen to tips til den nye luftsjefen; han må både ta vare og være seg selv. Men den ferske generalmajoren får noen viktige oppgaver i fanget. 

– Det første er å få det vi har til å virke enda bedre. Lukke de gapene som også langtidsplanen i Forsvaret adresserer. Det gjelder blant annet å fullføre leveransene til F-35-flyene og få dem til å fungere som tenkt. I tillegg blir det å ikke minst overta Evenes flystasjon ferdig bygd, sannsynligvis innen neste høst med P-8-fly og maritime overvåkningsfly, sier Kristoffersen. 

Noen viktige beslutninger rundt fremtidens luftforsvar skal også bli tatt. 

– Det er hele utviklingen som skal skje innenfor luftvern, ubemannede systemer og droner, og viktige avgjørelser rundt viktig helikopterkapasiteter så han må gi meg gode råd rundt, forteller forsvarssjefen. 

Utfordringer i Bodø

For litt over et år siden ble Follands kontorplass flyttet fra Rygge til Reitan utenfor Bodø, hvor Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) holder til. 

Det skjedde på tross av at resten av Luftforsvarsstaben holder til på Rygge. Bakgrunnen for flyttingen var at militære luftoperasjoner ledes på FOH. 

– Det har fungert. Det er mange fordeler med å være nær den operative og taktiske kommandoen vår. Samtidig har det også vært litt utfordrende å være tilstrekkelig koblet på det som foregår gjennom Luftforsvarsstaben og at vi klarer å dele informasjon. Så det har ikke vært friksjonsfritt, men det har gått greit, sier Folland, som tross alt har vært mye på reise i perioden.

TALTE: Eirik Kristoffersen (i midten) ba Øivind Gunnerud (t.h) ha to ting i bakhodet i sin nye stilling: Å være seg selv og ta vare på seg selv.

Hva er den beste løsningen?

– Det er at sjef og staben er samlokalisert. Det er jo standard, det er veldig unormalt at man ikke er det. Men uansett vil en styrkesjef være såpass mye rundt, så jeg ser ikke så veldig negativt på flyttingen egentlig, sier Folland. 

Gunnerud er som nevnt født i Bodø, og bodde i nordlandshovedstaden frem til 1. klasse, og har jobbet i byen i flere perioder. 

– Bodø er en by i mitt hjerte. Jeg har jo sittet i andre enden og opplevd hva som har vært både fordeler og utfordringer med å være her. Jeg tenker jeg skal håndtere utfordringene på en god måte, sier den nye sjefen for Luftforsvaret. 

Powered by Labrador CMS