Nyheter

I KAMPEN: Rygge er et av tre steder som ligger an til å få et luftkommandosenter – om Nato bestemmer seg.

Tre forsvarssteder kjemper om attraktivt Nato-senter

Avgjørelsen om det blir en Nato-luftkommando lar vente på seg. I mellomtiden brygger det opp til dragkamp mellom flere norske forsvarssteder som alle ønsker seg etableringen.

Publisert

Kortversjon:

  • Nato vurderer å etablere et luftoperasjonssenter for nordområdene, hvor Norge kan bli vertsnasjon.
  • Bodø og Rygge er blant de aktuelle lokasjonene for det nye senteret, med Bodø som en sterk kandidat grunnet sin moderne infrastruktur og tidligere forsvarsaktivitet.
  • Rygge tilbyr gode fasiliteter og en strategisk lokasjon nær større byer og transportmuligheter, noe som kan være attraktivt for Nato.
  • En avgjørelse fra Nato om etableringen av luftkommandosenteret forventes ikke før til neste år, i forbindelse med Nato-toppmøtet i Haag.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Tidligere sjef for Luftforsvaret Rolf Folland, hans arvtager Øivind Gunnerud og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har alle uttrykket et ønske om at Nato skal etablere et luftkommandosenter (CAOC) i Norge.

Norge har allerede et nasjonalt senter (JAOC) spredt på både Sørreisa, Rygge og Reitan. Nå kan dette blitt slått sammen med et senter som skal understøtte Natos styrkekommando i Norfolk, USA. 

Fortsatt er det ikke bestemt om luftkommandoen blir noe av.

– Nato har foreløpig ikke tatt stilling til om det skal opprettes et tredje luftoperasjonssenter for regionplan nordvest, som Norge er en del av, skriver pressevakt i Forsvarsdepartementet Marita Isaksen Wangberg i en e-post. 

Reiste til Brussel

Blir kommandosenteret en realitet, og Norge blir utpekt som vertsnasjon, så trengs det en lokasjon for etablering.

Kampen for å skaffe seg luftkommandoen er i gang. Tre steder har meldt sin interesse.

Det er tidligere kjent at Forsvarsforum nord, fellesskapet av kommuner med militær tilstedeværelse i Nord-Norge, krever at et luftkommandosenter legges til Bodø og Sørreisa. 

Tidligere i oktober var Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen på besøk på Natos hovedkvarter i Brussel for å snakke nordlandshovedstadens sak. 

JOBBER FOR ETABLERING: Bodøs ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H) har vært i Brussel for å vise frem Bodø.

– Jeg er ganske trygg på Bodø har alt det et eventuelt luftoperativt senter vil kreve. En moderne by med fasiliteter, internasjonal skole og vi har brukt tid på å løfte frem den moderne infrastrukturen som er bygd opp siden krigen, sier han til Forsvarets forum.

I 2022 ble den militære delen av flyplassen lagt ned og solgt til kommunen og Avinor, men det er fortsatt mye forsvarsaktivitet på Bodin leir og Reitan utenfor sentrum. 

Vil endre oppfatning

Han føler Bodø har blitt snakket ned av sentrale skikkelser i Luftforsvaret, men vil hverken utdype eller si hvem det gjelder.

– De har sagt at det ikke er plass og mangler kvaliteter, men det er ikke riktig. Det reagerer jeg på. Vi vet at infrastrukturen finnes, og derfor reiser vi til Nato for å gi beskjed om dette.

Han sier det er sunt med konkurranse, men håper det ikke blir en dragkamp mellom de aktuelle lokasjonene. 

– Vi har fått mange henvendelser og bekymringsmeldinger som frykter at Rygge automatisk er svaret. Dette er et spørsmål om sikkerhetspolitikk og å fatte beslutninger som er i tråd med Stortinget og regjeringens vilje. Det må være hva som er viktig for norsk og alliert forsvarsevne og våre sikkerhetspolitiske interesser.

Han er tydelig på at Bodø er en sterk kandidat til å bli vertsskap for et slikt senter, og anslår at det kan gi rundt 300 arbeidsplasser i kommunen. 

– Vi mistet rundt 1000 årsverk da den militære hovedstasjonen ble lagt ned, som var et skikkelig tap for oss. Vi er veldig opptatt av arbeidsplasser, og ønsker å erstatte de tapte årsverkene, sier han. 

Ole Jørgen Maaøs vurdering

Ole Jørgen Maaø er historiker og forsker ved Luftkrigsskolen, og har inngående kjennskap til Luftforsvaret.

– Sørreisa har et fantastisk fjellanlegg, men det er vanskelig å holde på personellet der. Stedet er heller ikke gunstig for familier med tanke på andre arbeidsplasser, samt tilgangen på internasjonale skoler. På disse feltene mangler Sørreisa det meste.

Han mener at det viktig – også fra et såkalt fagmilitært ståsted – å legge vekt på arbeidsplasser til medflyttere og skoleplasser til barn og ungdom.

Maaø har ikke troen på en delt løsning mellom Sørreisa og Bodø, og mener det bør utelukkes.

Bodø har derimot ikke de samme utfordringene som Sørreisa.

– Bodø har mye for seg, blant annet med nærheten til Forsvarets operative hovedkvarter. Flybasen ligger igjen an til å få noe mer militær aktivitet, som kanskje er et pluss. Bodø er tross alt en by, hvor det er mye lettere å beholde folk, sier Maaø.

Et minus er infrastruktur, som må bygges opp hvis kommandosenteret kommer til Bodø. 

Mener Rygge er det beste alternativet

Som Bodø-ordføreren påpeker er Rygge også en kandidat. Flystasjonen ligger både i kommunene Råde og Moss, og sistnevntes ordfører Simen Nord bekrefter at de er interesserte i Natos eventuelle luftkommandosenter.

– Vi mener Rygge er det beste alternativet, sier han.

Moss-ordføreren mener de treffer Natos ønske om en rask etablering.

– Vi har et fjellanlegg man kan ta i bruk på kort varsel. Det er gode fasiliteter på Rygge.

Nord trekker frem lokasjonen som en fordel. Det er kort vei til Gardermoen og Torp, kjøreavstand til storbyer som København og Gøteborg, og pendlermuligheter til Oslo, hvor familier har tilgang på et stort arbeidsmarked og internasjonale skoler og barnehager.

RYGGE: Ordfører Simen Nord (H) i Moss ønsker Natos mulige luftkommando til Østfold.

– Rygge er godt egnet som en internasjonal arbeidsplass, og er en god lokasjon inn mot Nato.  

Kompetanseutfordringer i Nord-Norge for Luftforsvaret mener han er en grunn til å legge senteret til Rygge.

– Det argumentet er kraftigere om man også skal ha inn internasjonale ansatte. Fasilitetene ligger bedre til rette her, og vi har et anlegg som står ledig her. Vi kan tilby en lokasjon som vi mener er det beste for Norge, sier Nord. 

Samtidig varsler han at Moss og omliggende kommuner vil komme med et felles utspill - lignende Forsvarsforum nord sitt – hvor budskapet er at Rygge bør vurderes.

Ole Jørgen Maaøs vurdering

– Den største fordelen er geografien, med nærheten til Oslo og hele østlandsområdet. Det er trolig enda lettere for utenlandske arbeidere å jobbe her, med tanke på arbeidsplasser til medflyttere og skoleplasser til barn.

I likhet med Bodø mangler det imidlertid infrastruktur også på Rygge, påpeker Maaø.

Vil løfte Luftforsvaret i Trøndelag

Ifølge NRK er Ørland også med i kampen. Det overrasker imidlertid ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp). I Forsvarsforum Trøndelag, som er en lignende organisasjon som den i Nord-Norge, er planen en annen.

– Vi ønsker det til Trondheim, men det er jo kjempepositivt om Ørland er med i lupen. Men jeg vet ikke helt hva som skal til, sier han.

Kandidaturet er altså ikke finspikket helt enda, men kommunene er klare på hvorfor de ønsker et slikt senter til Midt-Norge.

– Vi ønsker å samle mest mulig av Luftforsvaret til Trøndelag. Luftforsvarets skolesenter kommer til Værnes, Luftkrigsskolen er i Trondheim, mens kampflybasen er på Ørland. Dette ønsker vi å utvide, sier Grøntvedt.

Ole Jørgen Maaøs vurering:

– Trondheim har sine fordeler, spesielt med nærheten til kampflybasen på Ørland. Det er en storby etter norsk standard, som gjør det enkelt å bosette seg der. 

Han har imidlertid ikke troen på at Ørland er aktuell.

– Det blir samme utfordringer som ved Sørreisa. Pendlerveien til Trondheim på dagbasis er ganske lang, om folk heller vil bo der. 

Tror på etablering

Forsker Ole Jørgen Maaø har ingen favoritt, men mener det er plusser og minuser med alle lokasjonene som er aktuelle. 

– Det kan tenkes at det vil ende med en hestehandel; det er det klassiske i forsvarspolitikken rundt lokaliseringsspørsmål – at steder som mister arbeidsplasser gjennom et vedtak, får tilført noen gjennom et annet, sier han.

Forskeren og historikeren tror at Nato vil opprette en luftkommando.

– Hvis det skjer, så havner det i Norge, tror jeg. 

ØNSKER NATO-SENTER: Både Rolf Folland (t.v) og Øivind Gunnerud ønsker seg et mulig nytt luftkommandosenter til Norge. Folland var sjef for Luftforsvaret frem til august, men stillingen besittes nå av Gunnerud.

Ny utsettelse

Forsvarets forum skrev først i vår om at tidligere sjef Luftforsvaret Rolf Folland ønsket et kommandosenter (CAOC) for Nato til Norge. 

Da forventet han en avklaring før sommeren. 

I forbindelse med hans nye jobb som sjef for Militærmisjonen i Brussel uttalte han at han vil jobbe videre med å sikre etablering av CAOC til Norge i sin nye stilling. 

Da forventet samtidig Michael Baas Bootenvik-Hartmann, som er sjef for Luftforsvarets luftoperasjonssenter på Reitan, at en avklaring ville komme i løpet av høsten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skjer imidlertid ikke. 

– En eventuell beslutning i Nato om nasjonale hovedkvarter ventes i forbindelse med Nato-toppmøtet neste sommer, skriver pressevakt Wangberg.

Neste års toppmøte går av stabelen i Haag i Nederland i juli. 

FD bekrefter at saken skal behandles i regjeringen før Nato-toppmøtet finner sted i Haag neste sommer. 

– Regjeringen jobber for å få et eventuelt regionalt luftoperasjonssenter til Norge, skriver pressevakt Wangberg.

Powered by Labrador CMS