Fiktive og virkelige historier med elementer av krig og stormaktsspill.Foto: Forlagene / collage: Krister Sørbø
Elleve bøker du bør lese i juleferien
Vi har plukket ut både sakprosa og romaner som omhandler krigshistorie og spioner, både fiktive og med handling fra fortid og nåtid. Samt historien til en amerikansk president.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er elleve bøker vi i Forsvarets forum vil anbefale for deg - og hva forlagene skriver om dem.
Annonse
God lesing!
Historien om Frode Berg
«I grenseland. Historien om Frode Berg og livet på innsiden av norsk etterretning og russiske fengsler» er et drama fra nåtiden.
Forfatter Morten Jentoft forteller om hvordan Frode Berg 5. desember 2017 blir arrestert i Moskva. Halvannet år senere blir den pensjonerte grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han soner to år i det beryktede Lefortovofengslet. Bak murene blir han servert kålsuppe og tynn grøt, gjennomfører løgndetektortester og får fra cellekamerater av ulik støpning vite mye om hva som foregår i kulissene i dagens Russland.
Samtidig forsøker han å forstå hva som skjedde da han sa ja til å være kurer for en bekjent i den norske etterretningstjenesten. Tvilen gnager i ham. Hvor lenge blir han sittende? Kommer han ut i live? Får han noen gang se sine kjære igjen? Hele tiden fører han dagbok. Mot slutten skriver han: «Jeg er tynnslitt psykisk og her må både de som sendte meg og norske myndigheter ta ansvar. Jeg har grått noen tårer, men P og J og noen andre skal få gråte når jeg er hjemme.» (Gyldendal)
Kappløpet om Europas nordflanke
«9. april - time for time»beskriver et nervesitrende kappløp om Europas nordflanke og Norges sjel. Leserne tas med på stormaktsspillet som begynte i slutten av mars og nådde et dramatisk høydepunkt tidlig om morgenen 9. april – Norges skjebnetime. Politiske og militære ledere håpet desperat på fred og unnlot å mobilisere, mens en flåte på 150 krigsskip og flere hundre kampfly stadig rykket nærmere norske farvann. Vi møter offiserer og soldater som var sjanseløse i ildstormen uten stålhjelmer og sanitet, med antikverte våpen og en håndfull patroner i lommene. Vi møter ofrene og de som falt sammen. Og vi møter heltene – de som valgte å slåss mot håpløse odds, for folkestyret og mot tyranniet.
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har skrevet etterordet. Boken er omfattende illustrert, både med kjente, ikoniske, og nye, hittil upubliserte bilder. (Vega)
En spion fra den kalde krigen blir funnet død på en buss utenfor Oxford i «Døde løver» av Mick Herron. Jackson Lamb er overbevist om at han ble myrdet. Agentene graver seg ned i omstendighetene rundt dødsfallet, og de finner en floke av hemmeligheter. Alt leder tilbake til en mann ved navn Alexander Popov. Han er enten en sovjetisk skurk eller verdens farligste mann. «Døde løver» er andre bok i serien om Slough House, avdelingen hvor M15-agenter blir omplassert etter å ha begått utilgivelige tjenestefeil eller på annet vis tabbet seg ut. De ledes av Jackson Lamb: tjukk, uflid, kjederøykende og intenst utrivelig - og en genial spion med en ryggrad av stål. Bøkene om Jackson Lamb blir TV-serie med Gary Oldman i hovedrollen. (Aschehoug)
Barack Hussein Obama var USAs 44. president fra 2009 til 2017. Memoarene «Et lovet land» ble utgitt samtidig over hele verden 17. november. Boken er historien om én manns veddemål med historien, om overbevisningen til en lokal frivillighetskoordinator som settes på prøve på den globale scenen. Obama tar leseren med inn i Det ovale kontor og Situasjonsrommet i Det hvite hus, og til Moskva, Kairo, Beijing og andre steder. Vi får ta del i hans tanker når han komponerer sin regjering, bekjemper en global finanskrise, tar mål av Vladimir Putin, overvinner tilsynelatende uoverstigelige hindre for å få vedtatt Helsereformloven, er på kollisjonskurs med generaler om den amerikanske strategien i Afghanistan, håndterer reform i finanssektoren, setter inn tiltak mot den ødeleggende «Deepwater Horizon»-utblåsningen og gir grønt lys for operasjon «Neptune’s Spear», som leder til at Osama bin Laden blir drept. (Cappelen Damm)
KGB-thriller fra virkeligheten
«Spion og forræder» er en thriller fra virkeligheten. Den sovjetiske KGB-agenten Oleg Gordijevskij jobbet i det skjulte for britiske MI6. Som en av den kalde krigens viktigste dobbeltagenter lekket han informasjon som førte til arrestasjonen av de norske agentene Gunvor Galtung Hovig og Arne Treholt. Oleg Gordijevskij var oppvokst i en KGB-familie og ble etter hvert KGBs fremste mann i London, samtidig som han lekket til britene i det skjulte. Et dobbeltspill varer sjelden evig, og snart brant det under føttene hans. Kunne han klare å hoppe av til Vesten før arrestasjon og en sikker død ventet ham? (Kagge)
Krigen kaster skygger
«Bare en mor» av Roy Jacobsen er fjerde bok i serien om Ingrid Barrøy. Romanen tar opp ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen. Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.
En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, til Ingrid og hennes kjødelige datter, Kaja. Kort tid etter forsvinner guttens far på mystisk vis, og Ingrid tar igjen ansvaret. Men hva er det med Mathias, den lille gutten som fra nå av blir en sentral del av Barrøy-samfunnet? (Cappelen Damm)
Norske kvinner og motstandskamp
Forfatter Mari Jonassen ønsker med boken «Norske kvinner i krig» å fylle ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien. Under andre verdenskrig bidro Norges kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Mari Jonassen peker ikke bare på forsømmelsene som har preget tidligere fremstillinger. Hun gir leseren et nytt og langt mer sammensatt bilde, basert på hundrevis av intervjuer som til nå har ligget ubenyttet i arkivene på Norges Hjemmefrontmuseum. Boka byr på en mengde ukjente historier fra hele landet og er forsynt med et omfattende navneregister.(Aschehoug)
«Aftentid og morgengry» av Ken Folletter en fortelling om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom vanskeligheter, håp og drømmer.
For tretti år siden møtte vi første gang Kingsbridges innbyggere i «Stormenes tid» og nå tar Ken Follett leseren med på en unik reise tilbake til de dramatiske hendelsene i årene før. (Cappelen Damm)
Den ukjente krigshelten
Barnebarnet dreg på jakt etter løydomane til ein bestefar han aldri møtte i boka «Eit hemmeleg liv: spesialagent og spaniafrivillig Wilhelm Holst». Saman med forfattar Sigrun Slapgard leiter han i hemmelegstempla dokument og brevsamlingar. Historia om den ukjente krigshelten tek til i Tyskland i 1936, der Hitler har teke makta. Også andre land i Europa er prega av fascistiske straumdrag. Da den spanske borgarkrigen startar, er norske Wilhelm Holst busett i Paris og driv forretningar. Snart er han båreberar og frivillig på republikansk side ved fronten i Spania. Etter at fascistane vinn i Spania, hjelper han flyktningar over grensa til Frankrike. Då tyskarane kjem til Noreg, blir dei to sønene hans på femten og seksten skotne heime i Ådalen. Frå då av risikerer Holst dagleg livet i hemmeleg undergrunnsarbeid i Frankrike. Han blir spesialagent med mange dekknamn og opererer ofte saman med «fru Holst», den britiske agenten Madge Addy. (Samlaget)
«Bjelken i mitt øye - om den evige krig og gleden ved å slå hverandre i hjel» handler om krig, i historien, i litteraturen og i samfunnet. For forfatter Carsten Jensen ble 2. september 2015 et nytt tidsskille. Det var dagen da den lille, døde kurdiske gutten ble skylt i land på en strand i Helles, etter at hans foreldre hadde forsøkt å krysse Egeerhavet fra Tyrkia. Dette sterke bildet avstedkom ikke en offensiv hjelpeplan i Europa, tvert imot, det innledet det Jensen omdøper fra flyktningkrisen til flyktningkrigen.
Bokenhandler også om hvordan krigen i moderne tid er en krig mot unge menneskers håp og fremtidstro. Om hvordan terror, miljøkatastrofe, samfunnssplittelse og populisme koloniserer unge menneskers sinn som en form for «stille krigføring», og som for hvert år skaper stadig flere unge selvmordere i vårt samfunn. (Press)
Krim med krigstråder
«Svanemordet» er den niende romanen i den klassiske krimserien med K2 og Patricia av Hans Olav Lahlum, med tråder til flere krigshistorier. En fredag i juli 1973 banker det på førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansens dør. Privatdetektiven Aurora Holmes kommer egentlig for å fortelle ham om gåtefulle hendelser i forbindelse med en sak hun arbeider med, men besøket utløser en romanse mellom henne og K2. Søndag ettermiddag møter ikke Aurora opp til en avtalt middag - og samme kveld blir hun funnet drept i Akerselva. K2 er fast bestemt på å oppklare drapet, og sier ja til å lede etterforskningen uten å si fra om sitt eget forhold til den avdøde. Heller ikke hans hemmelige rådgiver, intellektuelt brilliante Patricia Borchmann, får vite noe om K2s forbindelse med offeret. Det står tidlig klart at drapsmotivet må ha vært knyttet til en av sakene Aurora arbeidet med til det siste. Sporene peker bakover til starten av den kalde krigen, til andre verdenskrig - og helt tilbake til den finske borgerkrigen i 1918. K2 er blitt politietterforskeren som vet mer enn han kan si til noen. Vil han klare å oppklare drapet uten selv å bli avslørt verken av politikollegene eller Patricia? (Cappelen Damm)