Kultur:

Band of Brothers er en av seriene som er verdt et gjensyn, mener sersjantmajor Rune Wenneberg.

Kulturtips i koronakrisen

Forsvarsansatte forteller deg hvilke filmer, serier og bøker du bør sjekke ut hjemme eller på brakka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med korona-utbruddet blir det mye tid innendørs for mange. Enten du har hjemmekontor eller sitter i karantene i på brakka kan dagene bli lange. Dette gir mulighet til å fordype seg i film, serier og bøker man ellers ikke ville hatt tid til. I den sammenheng har vi bedt om tips tilforsvarsrelaterte kulturopplevelser som kan gjøre korona-tidene litt mer levelige.

Først ute er Rune Wenneberg som er sjefsserjant i Hæren. Han har sittet to uker i karantene og vært fast på pendlerhybelen i nord nærmere to måneder.

RUNE WENNEBERG - Sersjantmajor i Hæren

Rune Wenneberg

«Band of Brothers»
Verden beste tv-serie på så mange måter. Underholdende og spennende men først og fremst en gavepakke for å få innsikt i lederskap, krigens natur, menneskets natur og kameratskap blant soldater i ekstreme situasjoner.

«Ghost Fleet: A novel of the next world war» - av Peter Warren Singer.

En lettlest og spennende roman som alle kan lese. Den gir oss et godt og troverdig bilde av hvordan teknologi vil påvirke krigføring i nær fremtid. En påminnelse til oss alle om å ikke bare forberede oss på gårsdagens kriger.

«Fury»

Filmen «Fury» med Brad Pitt i rollen som vognkommandør på en Sherman-stridsvogn.

En actionfim om en amerikansk stridsvognsbeseting under andre verdenskrig. En god actionfilm isolert sett, men gir i tillegg grunnlag for mange refleksjoner rundt verdier og mot i krig og hva krigen gjør med oss mennesker.

TORMOD HEIER - forsker ved Forsvarets høgskole

Tormod Heier

«Le Bureau»
Min favoritt er den franske anti-terrorserien Le Bureau. Det er befriende å se noe profesjonsnært som ikke er amerikansk. Le Bureau gir oss et nokså unikt og noenlunde autentisk innblikk i hvordan anti-terroroperasjoner gjennomføres i regi av Frankrike. Alle kriger må som kjent forstås i lys av sin samtid. Når teknologi, politikk og samfunn smelter sammen i en og samme operasjon - i en og samme filmserie - blir det severdig.

«War on Peace. The End of Diplomacy and the Decline of American Influence» -
av Ronnan Farrow

Boken beskriver USAs reduserte evne til å utnytte diplomatiet i Afghanistan-krigen, samt i de påfølgende krigene i Irak og Syria. Siden terrorangrepene mot USA i 2001 har det amerikanske forsvarsdepartementet, samt nasjonale sikkerhetsrådgivere og ministere med militær- og paramilitær bakgrunn, fått stadig mer innflytelse i den praktiske politikken. Dette har militarisert den amerikanske utenrikspolitikken. For dem som ønsker mer kunnskap om hvorfor USA ser ut til å tape flere kriger enn de vinner gir boken et nyttig innsideperspektiv fra en som jobbet fire år i det amerikanske utenriksdepartementet.

HARALD HØIBACK - Nestkommanderende ved Forsvarets museer

Harald Høiback

«Krig og fred» av Lev Tolstoj

Krig og fred er en bok alle som ønsker å forstå krig, i alle dens avskygninger, må lese. Mange blir skremt av det uendelige antall ball og selskapeligheter, og av alle små og store intriger i et enorm persongalleri, men det Tolstoj sier om krig, det være seg om ledelse, krigsteori, frykt eller offervilje, er ytterst relevant også i dag. Stor humor finner vi også, for eksempel da general Aleksey Jermolov ba tsaren forfremme ham til tysker. Da som nå kan den du er, være langt viktigere enn hva du kan.

«The Imitation Game»

En film om den geniale matematikeren og kodeknekkeren Alan Turing, og om hvordan de allierte gjennom et massivt teamarbeid maktet å lese tyskernes hemmelige meldinger. Filmen får usedvanlig godt fram at krig består av fryktelig mye mer enn det som finner sted der kruttrøyken ligger som tykkest.

Turing var også en fyr som i liten grad passer til det bildet vi har av krigshelter, og han fikk også en ublid skjebne da hans helt ekstraordinære egenskaper ikke lengre var etterspurt. At filmen også har norsk regissør i Morten Tyldum, er enda en god grunn til å se filmen.

«Das Boot» (1984)

Historien om den tyske ubåten U-96 har blitt servert i mange varianter, men det er serien på seks episoder fra 1984 som er den beste. Ikke nok med at denne filmene tar skurkenes perspektiv, den er også så godt laget at selv vestfoldinger som meg selv, med familietreet fullt av krigsseileiere, er på nippet til å få sympati med denne gjengen.
Kammerspillet som den trange ubåten inviterer til er utsøkt, og angsten og klaustrofobien kommer krypende ut av tv-skjermen. Legg på den helt fantastiske kjenningsmelodien til Klaus Doldinger, og du har den helt perfekte pakka! (Oppfølgerserien fra 2018 har dessverre ikke disse kvalitetene. Der har man snørt sjangerens tvangstrøye til for hardt.)

MAGNUS HÅKENSTAD - Doktorgradsstipendiat Forsvarets høgskole/Institutt for forsvarsstudier

Magnus Håkenstad

«Master and Commander: The Far Side of The World» (2003)

Gripende og autentisk skildring av livet og døden til havs, da krigsskip var laget av tre og sjømenn av jern. Blant de beste historiske filmer noensinne, basert på en minst like god bokserie. Storm, stille, sjøslag og skjørbuk i en særs velprodusert og Oscarbelønnet moderne klassiker.
My God, that’s seamanship.

Master and Commander

«Blackadder Goes Forth» (1989)

Kremen av britisk humor møter skyttergravskrigens barbari i denne komedieklassikeren, der tragedien alltid ulmer under ablegøyer og skarp satire.
«-This is the ground we’ve captured in a month’s offensives.
- Splendid! What scale is the model? - Model, sir?»

«Soldaten i felt» (1985)

Andreas Hauges heroiske strek besjeler Hærens hakkespettbok. Da enhver F-leser med respekt for seg selv allerede kan denne infanteriets bibel utenat, anbefales også spin-offene Heimevernet i kamp mot panser og Strid i tettbebyggelse. Norsk militærkulturs nøkkelverk.

INGAR LUND - Forsvarssjefens sjefsersjant

Ingar Lund

«Legacy» - av James Kerr

Boken omhandler ikke Forsvaret, krig eller konflikt som sådan, - men er en av de desidert beste bøkene jeg har lest om lederskap, lederfilosofi og om hvordan man bygger en varig "teamkultur". Boken «Legacy» beskriver grunnfilosofien til New Zealand sitt nasjonale rugbyteam «All Blacks». Boken er skrevet av James Kerr som fulgte laget i en lengre periode. Som nevnt omhandler boken lederskap, ansvarliggjøring av personellet, utvikling av team og bygging av teamkultur som skal vare over tid.

«Ukjent soldat» og «Black Hawk down»

Filmen «Ukjent Soldat»

Ser ikke så mye på forsvarsrelaterte filmer, men har to stykker jeg mener er verd å se. Den ene er den finske filmen «Ukjent soldat» i den nyeste versjonen. Filmen omfatter «Fortsettelseskrigen» (2. verdenskrig) og er meget god. Den andre filmen er «Black Hawk down» og omhandler amerikanske spesialsodater sin aksjon i Mogadishu i 1993 for å ta en av krigsherrene i Somalia.

Jeg har hørt på Mike Durant som fløy den ene maskinen som ble skutt ned og har derfor en god forståelse for selve hendelsen. På spørsmål om filmen var autentisk svarte Mike Durant at siden han fløy så var det vanskelig å ta stilling til dette. Imidlertid var hendelsene etter at han ble skutt ned, tatt til fange og senere frigitt svært autentisk.

Powered by Labrador CMS