Nyheter

BEKYMRET: Anosh Hafizi tidligere tolk for Det norske forsvaret. Mandag var han en av de tidligere lokalt ansatte som demonstrerte foran Forsvarsdepartementet i håp om å få berget familien som er igjen i Afghanistan.

Tidligere afghansk tolk foran Forsvarsdepartementet: – Norges tur til å hjelpe oss

OSLO (Forsvarets forum): Et par titalls tidligere lokalt ansatte afghanere samlet seg utenfor Forsvarsdepartementet mandag for å demonstrere for muligheten til å hjelpe familiene sine ut fra Afghanistan.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har hjulpet Norge i mange år, nå er det Norges tur til å hjelpe oss.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier Anosh Hafizi, som er en av rundt 40 afghanske tolker som har samlet seg til demonstrasjon utenfor Forsvarsdepartementet.

De kommer fra hele Norge. Alle har de samme ønske, om å få sine nærmeste familiemedlemmer i trygghet. Etter at Taliban tok over makten i Afghanistan august 2021, har flere land evakuert NATO-ansatte afghanerer og gitt dem opphold. Hafizi håper dagens demonstrasjon kan være med på å belyse alle de som har hjulpet norske styrker og som fortsatt er igjen i Afghanistan.

– Dette gjelder ikke bare oss, det mange som fortsatt bor i Afghanistan og ikke har blitt evakuert.

Tenker på familien hver dag

Anosh Hafizi er fortvilet, selv har han ikke vært i hjemlandet Afghanistan på åtte år, men hver dag tenker han på familien som er igjen. Selv jobbet han for det norske Forsvaret i syv år i Afghanistan. Som mange av de andre Afghanske tolkene, hadde han flere roller og hjalp norske soldater å manøvrere i landet. Hafizi forteller at han vært i flere skarpe situasjoner og at han og de andre tolkene har vært med på å redde norske liv.

Nå ber han de norske myndighetene gjengjelde tjenesten, og berge hans familie. Som han forteller lever i frykt og i skjul for taliban. I et intervju med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen om lokalt ansatte afghanere i Forsvarets forum, bekreftes frykten tolkene føler på.

– Jeg tror ikke at Taliban er spesielt opptatt av om folk har vært tolker eller sjåfører. De kommer neppe til å vise noen nåde, uansett, sier den tidligere forsvarssjefen.

I intervjuet er Diesen tydelig på at de som jobbet for Forsvaret i Afghanistan, også de som ikke var tolker, bør få opphold i Norge.

Les hele intervjuet med Diesen her.

Mange av de som har jobbet i serviceyrker og renhold for de norske styrkene har ikke blitt evakuert, og lever i skjul, slik som Hafizis familie. Hafizi forteller at alle som har jobbet for NATO-land blir nå ansett som spioner og at det derfor ikke er trygt for dem å oppholde seg i Afghanistan.

DEPARTEMENTET: Afghanske tolker demonstrerer foran Forsvarsdepartementet i håp om å få berget familien som er igjen i Afghanistan.

Ny ordning til vurdering i departementene

Flere ganger har saken vært oppe til politisk diskusjon. Så sent som i november i fjor stilte stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen om søknadsordning for tidligere lokalt ansatte og andre tilknyttet norske styrker og norsk tilstedeværelse i Afghanistan.

Haltbrekken spurte også om det da ville bli mulighet for en større del av familien å søke opphold i Norge.

I et svar til Stortinget skriver forsvarsminister Enoksen:

«Det har de siste årene vært etablert flere søknadsordninger for lokalt ansatte som har vært tilknyttet norske styrker i Afghanistan og deres nærmeste. Så langt har det kommet ca. 360 personer tilknyttet disse ordningene, og senest i juni kom det fire tolker og to renholdere med respektive familier».

« En ny søknadsordning for tidligere lokalt ansatte er, som representanten er inne på, til vurdering. Arbeidet er viktig, og har høyt prioritet for Forsvarsdepartementet. Det er imidlertid per i dag for tidlig å si når ny søknadsordning vil være på plass.»

Forsvarets forum har kontaktet Forsvarsdepartementet i forbindelse med denne saken. Departementet viser til at det og Justis- og beredskapsdepartementet jobber med en vurdering av en eventuell ny søknadsbasert ordning.

Powered by Labrador CMS