Nyheter

KABUL: Taliban inntok presidentpalasset i Kabul 15. august, etter at president Ashraf Ghani forlot landet.

Siste om Afghanistan: Nest siste fly med evakuerte har landet i Norge

Taliban tar over makten i Afghanistan. Her kan du lese de siste nyhetsoppdateringene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 27. August

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

NTB - Nest siste fly med evakuerte fra Afghanistan har landet i Norge

Et fly med 128 evakuerte fra Afghanistan til Norge landet fredag morgen i Norge, opplyser UD til NTB. Norge har nå evakuert rundt 1.100 personer fra landet.

Flyet landet rundt 6.45 fredag morgen.

– Passasjerene inkluderer både norske borgere, andre som kvalifiserer for innreise og afghanere med behov for beskyttelse, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Fordelt på 13 flyginger har det hittil blitt evakuert 1.098 personer. Senere fredag vil et siste fly med evakuerte lande på norsk nord. Dette blir det aller siste flyet med folk som har fått hjelp til å reise fra Kabul i denne omgang, opplyser Søreide.

– Operasjonen avsluttes etter gårsdagens grufulle terrorangrep som krevde mange menneskeliv. Vi har hele tiden vært tydelige på at tidsvinduet kunne være kort, både på grunn av sikkerhetssituasjonen og fordi det er satt en frist for avslutning, sier hun.

Det er ennå ikke bekreftet hvor mange som ble drept i angrepet ved Kabul flyplass torsdag ettermiddag. Ifølge en afghansk tjenestemann ble minst 90 personer drept. Pentagon har bekreftet at 13 amerikanske soldater ble drept.

Angrepet satte en effektiv stopp for det allerede krevende evakueringsarbeidet, og portene på flyplassen er nå stengt.

– Vi beklager at det ikke var mulig å hjelpe alle som ønsket det i denne omgang, sier Søreide.

Hun understreker at UD fremdeles vil forsøke å bistå norske borgere og andre med nær tilknytning til Norge til tross for at flyplassen er stengt.

– Jeg har stor forståelse for den frykten og fortvilelsen disse menneskene lever under. Krisestaben i UD i Oslo fortsetter å være døgnbemannet og forsterket.

Torsdag 26. August

NTB: Russland forsyner Afghanistans naboland med våpen

Russland har mottatt nye bestillinger på våpen og helikoptre fra sentralasiatiske land som grenser til Afghanistan, etter Talibans overtakelse av landet.

Bestillingene kommer samtidig som land i den tidligere Sovjetunionen, der Russland har militærbaser, har uttrykt bekymring for Talibans maktovertakelse.

– Vi jobber med en rekke bestillinger av russiske helikoptre, brannvåpen og moderne systemer for grensebeskyttelse fra land i regionen, forteller lederen for Russlands statlige våpeneksportør Rosoboronexport, Aleksandr Mikheev, til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Usbekistan og Tadsjikistan holdt tidligere denne måneden felles militære øvelser med Russland nær grensene til Afghanistan.

NTB: Amerikanere og briter bes holde seg unna flyplassen i Kabul

Britiske, amerikanske og australske myndigheter ber sine borgere om ikke å dra til flyplassen i Kabul på grunn av risikoen for terrorangrep.

– Det er vedvarende og høy fare for terrorangrep. Ikke reis til Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Dersom du er i nærheten av flyplassen, trekk deg unna til et trygt sted og vent på råd, heter det i et oppdatert reiseråd fra det britiske utenriksdepartementet.

De sier også at kjøreturen ut til flyplassen er svært farlig, og viser til påstander om at folk er blitt mishandlet på vei til flyplassen.

Tusener av mennesker har stimlet sammen utenfor flyplassen i håp om å kunne reise med en av de stadig færre flygningene ut av Afghanistan. Hittil er nesten 90.000 amerikanere og utlendinger evakuert siden Taliban inntok Kabul.

Polen og Belgia avslutter nå sine evakueringer, og det har også Frankrike varslet. EU og flere land, blant dem Norge, har bedt USA fortsette å sikre flyplassen etter fristen 31. august, men president Joe Biden står fast ved at han vil respektere fristen.

Ifølge The Guardian er det særlig frykt for et mulig selvmordsangrep fra en IS-gruppe som er en fiende av Taliban.

Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag at gruppen utgjør en reell, akutt og vedvarende fare.

Onsdag utstedte også USAs utenriksdepartement en advarsel. Amerikanske borgere som befinner seg ved portene inn til flyplassen, bes forlate området umiddelbart.

De blir også bedt om å la være å dra til flyplassen, med mindre de får direkte beskjed om noe annet fra amerikanske tjenestemenn.

Også Australia sier det er en pågående risiko for terrorangrep, og ber folk forflytte seg til et tryggere sted inntil de får annen beskjed.

IS er ansvarlig for noen av de verste terrorangrepene både i Afghanistan og Pakistan de siste årene. Sivile er massakrert i store bombeangrep mot mål der mange mennesker er samlet, som ved moskeer, templer, på offentlige plasser og på sykehus.

Det er spesielt sjiamuslimer, som IS mener er kjettere, som har vært mål for angrepene.

Både Taliban og IS er militante sunnimuslimer, men de er likevel rivaler og kjemper mot hverandre.

Taliban har lovet en mer forsonlig versjon av sitt styre enn det de oppviste sist de styrte landet, men de fleste har liten tro på det og frykter at det blir like ille.

De store menneskemengdene som har beleiret flyplassen, har ført til kaos og uro siden evakueringen startet, mens flere tusen amerikanske soldater sliter med å vokte muren og portene.

Noen av dem som venter i menneskemengden, har utenlandske pass, visum eller oppholdstillatelser i andre land, men mange har det ikke. Minst åtte mennesker har mistet livet i kaoset.

Trass i kaoset nekter Taliban å forlenge fristen neste tirsdag, som de kaller en rød linje.

Onsdag begynte Tyrkia å trekke ut sine soldater, noe som tyder på at de har gitt opp forhandlinger med Taliban om å fortsette å sikre flyplassen militært etter at USA har trukket ut sine styrker.

NTB: Taliban har bedt om tyrkisk hjelp til å drive flyplassen

Taliban har bedt Tyrkia om hjelp til å drive flyplassen i Kabul, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Men tyrkiske soldater får ikke lov til å bli i landet.

Nyhetsbyrået Reuters viser til opplysninger fra to tyrkiske tjenestemenn som ikke ønsker å bli navngitt.

Enn så lenge har amerikanske soldater ansvar for drift og sikkerhet ved flyplassen. Planen er imidlertid at de skal reise hjem 31. august.

Myndighetene i Tyrkia har lenge sagt at de kan bidra til fortsatt drift av flyplassen etter månedsskiftet. Men tanken har da vært at tyrkiske soldater skulle stå for sikkerheten.

Taliban krever på sin side at også de tyrkiske soldatene drar hjem. Og onsdag bekreftet Tyrkias regjering at soldatene trekkes ut.

Tyrkia har angivelig ennå ikke avgjort om det vil være trygt å ha sivilt personell på flyplassen uten soldater som ivaretar sikkerheten. En avgjørelse skal tas innen månedsskiftet.

Nato-landet Tyrkia har deltatt i den USA-ledede operasjonen i Afghanistan. Et stort flertall av den tyrkiske befolkningen er muslimer, og Taliban sier de ønsker å ha et godt forhold til Tyrkia.

Onsdag 25. august

NTB: Ytterligere 278 personer hentet ut av Afghanistan

To nye fly med passasjerer fra Afghanistan landet tidlig onsdag på Gardermoen. De har med til sammen 278 mennesker, opplyser Utenriksdepartementet.

– Passasjerene inkluderer både norske borgere og andre som kvalifiserer for innreise, samt afghanere med behov for beskyttelse. Det var ingen enslige mindreårige om bord, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost onsdag morgen.

Norge har nå totalt evakuert 652 personer fordelt på ni flyginger til Oslo.

Arbeidet med evakueringen kommer til å fortsette så lenge flyplassen i Kabul er åpen. UD jobber sammen med Forsvaret, politiet og utlendings- og helsemyndighetene for å kunne hjelpe flest mulig med å reise ut av Kabul.

Kaotisk og farlig

De inkluderer både norske borgere og personer med gyldig oppholdstillatelse og afghanske borgere med behov for beskyttelse.

– Jeg er glad for at vi de siste dagene har lyktes med å legge til rette for utreise for mange og fylle flyene, til tross for at situasjonen rundt flyplassen er kaotisk og tidvis farlig, sier Søreide.

Et vesentlig usikkerhetsmoment i arbeidet med å berge folk ut av landet, hvor Taliban nå tar et stadig fastere grep om makten, er hvor lenge det nye regimet tillater flytrafikk til og fra flyplassen i Kabul.

Kan ikke garantere hjelp

UD vet ikke hvor lenge flyplassen vil være åpen og evakuering vil være mulig, og kan derfor ikke gi noen garanti for at alle norske borgere som ønsker å reise hjem får hjelp til det i denne omgang, understreker statsråden.

– Hvis, eller rettere sagt når, flyplassen stenger for uttransportering, så blir det veldig vanskelig å få folk ut av Afghanistan, sa statsminister Erna Solberg (H) i en kommentar onsdag morgen til situasjonen i Afghanistan og situasjonen til barna som er blitt brakt ut på norske fly.

Tirsdag 17. August

NTB: 15.22 Stoltenberg: Afghanistans ledere sviktet

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier kollapsen i Afghanistan skjedde raskere enn noen kunne forutsi og forklarte det med at landets politiske ledelse sviktet.

– Den politiske ledelsen maktet ikke å stå imot Taliban og sikre den fredelige løsningen det afghanske folket ønsket. Denne svikten i lederskap førte til den tragedien vi nå er vitne til, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Natos hovedkvarter tirsdag.

– Samtidig er det også behov for en ærlig vurdering av Natos engasjement. Tross betydelige investeringer og ofre, kom kollapsen raskt og brått, sier Stoltenberg.

GENERALSEKRETÆR: Jens Stoltenberg er generalsekretær i den nordatlantiske forsvarsalliansen.

Generalsekretæren sier det er mye å lære etter oppdraget i Afghanistan, men legger til at det også har vært fremskritt.

– Nato og våre partnere gikk inn etter 11. september for å hindre at landet skulle bli et fristed for terrorister. De to siste tiårene har det ikke vært noen terrorangrep på alliert jord, utført fra Afghanistan. De som nå tar makten, har et ansvar for å sikre at internasjonale terrorister ikke igjen får feste, understreker Stoltenberg.

NTB: 14.28 - Afghanistan-krigen har kostet mange tusen milliarder kroner

Krigen i Afghanistan har kostet mange menneskeliv og astronomiske pengesummer.

Etter at Taliban inntok Kabul, er islamistene i ferd med å gjenvinne den politiske makten de hadde før USAs invasjon i 2001. Dette har fått mange til å stille spørsmål ved resultatene av krigføringen og ressursbruken i Afghanistan. En ting som er sikkert, er at kostnadene har vært høye.

Over 47.000 sivile er blitt drept i krigføringen siden 2001, ifølge Costs of War-prosjektet ved Brown University i USA. Antall drepte afghanske soldater er usikkert. Men Costs of War har anslått at tallet er høyere enn 66.000. Over 51.000 Taliban-krigere og andre opprørere antas å ha mistet livet.

Over 2.440 amerikanske soldater er blitt drept. I tillegg kommer over 1.140 falne fra Nato-land og andre land som har vært alliert med USA. Norge har mistet ti soldater i Afghanistan.

De samlede økonomiske kostnadene er usikre. Brown University har anslått at USA har brukt over 970 milliarder dollar i Afghanistan og nabolandet Pakistan. Summen tilsvarer over 8.600 milliarder kroner. I tillegg kommer utgiftene til USAs allierte.

(©NTB)

NTB: 13.30 - FN ber om stans i tvangsreturer til Afghanistan

FN ber land slutte å tvangsreturnere personer til Afghanistan etter at Taliban har tatt over makten i landet.

– I lys av den raske forverringen av sikkerhets- og menneskerettssituasjonen i store deler av Afghanistan og den humanitære krisen, ber UNHCR om stans i tvangsretur av afghanske borgere som man tidligere har fastslått ikke trenger beskyttelse, sier talskvinne Shabia Mantoo hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Genève.

Hun setter pris på at en rekke europeiske land allerede har stanset tvangsreturene og håper flere land følger etter. Norge sluttet å tvangsreturnere afghanere i juli.

Titusener har den siste tiden forsøkt å komme seg ut av Afghanistan fordi de frykter et strengt islamistisk styre eller represalier fra Taliban. Etter mandagens kaos ved flyplassen utenfor Kabul ble evakueringen med fly gjenopptatt tirsdag.

Siden nyttår er over 550.000 afghanere internt fordrevet som følge av konflikten i landet, opplyser Mantoo.

(©NTB)

NTB: 12.45 - Tyskland stanser bistand til Afghanistan

Tyskland avslutter utviklingshjelpen til Afghanistan etter at Taliban har tatt makten i landet.

Tysklands utviklingsminister Gerd Müller kunngjorde stansen i bistanden tirsdag. De øremerkede midlene til Afghanistan for i år har ennå ikke blitt utbetalt.

Müller sier landets prioritet nå er å få alt tysk bistandspersonell ut av landet.

Taliban styrte Afghanistan på slutten av 90-tallet og fram til den USA-ledede invasjonen i 2001, en periode som var preget av blant annet begrensede rettigheter for kvinner og harde straffer for dem som ikke levde opp til streng religiøs praksis.

(©NTB)

NTB: 12.02 - Ordre fra Taliban-leder: Ikke stjel eller treng dere inn i folks hjem

Talibans nestleder har gjort det klart at gruppens krigere ikke skal stjele folks biler eller trenge seg inn i privatboliger etter at de inntok Kabul i helgen.

Den islamistiske geriljagruppen fester grepet om den afghanske hovedstaden, og mulla Yaqoob, som leder Talibans militærkomité, ønsker å holde orden i rekkene.

– Vi har nettopp kommet til Kabul. Ingen skal ta seg inn i folks hus eller ta kjøretøyene deres, ikke under noen omstendigheter. Dersom en tjenestemann eller annen person gjør dette, er det et forræderi mot systemet – det er et forræderi mot martyrenes blod og vil bli ansett som tyveri, heter det i en melding gjengitt av TV-stasjonen TOLOnews og som tillegges mullaen.

Budskapet kommer samtidig som mange frykter represalier fra Taliban mot byboere som ikke oppfattes som tilstrekkelig gudfryktige. Det er også frykt for at kriminelle vil utnytte forvirringen til tyveriraid.

(©NTB)

NTB: 11.52 - Kvinnelig afghansk journalist intervjuet Taliban-representant

Den afghanske TV-kanalen Tolo har gjenopptatt nyhetssendinger med kvinnelige programledere. En av dem intervjuet tirsdag en Taliban-representant i studio.

Nyhetssjef Miraqa Iqbal har lagt ut et bilde på Twitter som viser et av Tolos kvinnelige nyhetsankre tilbake på skjermen, to dager etter at Taliban inntok den afghanske hovedstaden.

Mens kvinner i hijab holdt en kort demonstrasjon i Kabul der de ba Taliban ikke fjerne kvinner fra offentligheten, ble en representant for den islamistiske bevegelsen intervjuet i Tolos TV-studio – av en kvinne.

Dagen før dukket Taliban-folk opp i Tolos lokaler der de sjekket våpnene til sikkerhetsvaktene og samlet inn våpen som var delt ut av den nå avsatte regjeringen. Deretter skal det ha blitt enighet om at Taliban skal sørge for sikkerheten ved TV-stasjonens kontorer.

Mange kvinnelige journalister i Afghanistan frykter for egen sikkerhet etter at Taliban tok kontroll over hovedstaden og i praksis styrer landet.

(©NTB)

NTB: 11.27 - Svensk ambassadepersonell er tilbake i Sverige

Alt utsendt personell som ble evakuert fra den svenske ambassaden i Kabul i Afghanistan, er tilbake i Sverige, ifølge utenriksminister Ann Linde.

– I løpet av natten har personalet på Sveriges ambassade i Kabul fra utenriksdepartementet, Sida, Migrationsverket, Polismyndigheten og FBA blitt evakuert til Stockholm. De har landet og er i god behold. Tusen takk for innsatsen, og velkommen hjem! skriver Linde på Twitter.

Det dreier seg om til sammen 19 personer, opplyste hun på et pressetreff mandag. De lokalt ansatte som regjeringen har sagt at de skal hente til Sverige, er fortsatt i Afghanistan.

Norge har også fått norsk personell knyttet til ambassaden i Kabul ut av landet.

EUs utenriksministerne møtes tirsdag ettermiddag for å diskutere situasjonen i Afghanistan.

(©NTB)

NTB: 10.07 - Taliban: – Ønsker ikke at kvinner blir ofre

Taliban lover amnesti til statsansatte i Afghanistan og sier kvinner bør delta i «regjeringsstrukturen».

– Det islamske emiratet ønsker ikke at kvinner blir ofre, hevder Enamullah Samangani i Talibans kulturkommisjon.

– De bør delta i regjeringsstrukturen, i tråd med sharialovene, legger han til i en uttalelse tirsdag.

Nøyaktig hvilke roller han ser for seg, er imidlertid uklart. Han understreker at det nye regimet blir islamsk og at borgerne er muslimer.

– Regjeringens struktur er ikke helt klar. Men basert på erfaring, bør det bli et fullt ut islamsk lederskap, og alle parter bør delta, sier Samangani.

Han kunngjør også amnesti for afghanske statsansatte og ber dem gå på jobb igjen.

– Dere bør starte deres vanlige liv med full tillit, oppfordrer Taliban-representanten.

I løpet av en lynoffensiv som varte i litt over en uke, erobret Taliban samtlige viktige byer i Afghanistan. Søndag inntok de Kabul. Det kom da meldinger om at politiet forsvant fra gatene, noe som utløste bekymring for økt kriminalitet.

(©NTB)

En afghansk kvinnelig flyktning i burka får blodtrykket sjekket i en park i Kabul i forrige uke. Da var byen fortsatt kontrollert av den vestligstøttede afghanske regjeringen.

NTB: 09.57 - Svensk ambassadepersonell er tilbake i Sverige

Alt utsendt personell som ble evakuert fra den svenske ambassaden i Kabul i Afghanistan, er tilbake i Sverige, ifølge utenriksminister Anne Linde.

– I løpet av natten har personalet på Sveriges ambassade i Kabul fra utenriksdepartementet, Sida, Migrationsverket, Polismyndigheten og FBA blitt evakuert til Stockholm. De har landet og er i god behold. Tusen takk for innsatsen deres og velkommen hjem! skriver Linde på Twitter.

Det dreier seg om til sammen 19 personer, opplyste hun på et pressetreff mandag. De lokalt ansatte som regjeringen har sagt at de skal hente til Sverige, er fortsatt i Afghanistan.

(©NTB)

NTB: 09.57 - Kvinnelig nyhetsanker tilbake på afghansk TV

Den afghanske TV-kanalen Tolo har gjenopptatt nyhetssendinger med kvinnelige programledere, to dager etter at Taliban inntok Kabul.

Nyhetssjef Miraqa Iqbal har tirsdag lagt ut et bilde på Twitter som viser ett av Tolos kvinnelige nyhetsankre tilbake på skjermen.

Mange kvinnelige journalister i Afghanistan frykter for egen sikkerhet etter at den islamistiske geriljabevegelsen tok kontroll over hovedstaden og i praksis styrer landet.

Taliban dukket mandag opp i Tolos lokaler der de sjekket våpnene til sikkerhetsvaktene og samlet inn våpen som var delt ut av den nå avsatte regjeringen. Deretter skal det ha blitt enighet om at Taliban skal sørge for sikkerheten ved TV-stasjonens kontorer.

(©NTB)

NTB: 08:45 - Afghanistans sentralbanksjef kritiserer presidenten

Afghanistans sentralbanksjef Ajmal Ahmady har forlatt landet og retter krass kritikk mot president Ashraf Ghani.

I en Twitter-tråd skriver Ahmady om da Taliban inntok hovedstaden Kabul.

– På søndag begynte jeg å jobbe. Gjennom morgenen var rapportene bekymringsfulle. Jeg forlot banken og lot andre ta kontrollen. Det føltes forferdelig å forlate de ansatte, skriver han.

Han forlot landet i et militærfly.

– Det måtte ikke ende slik. Jeg vemmes av lederskapets mangel på planlegging. Jeg så dem dra på flyplassen uten å informere andre, skriver sentralbanksjefen.

Han kritiserer president Ashraf Ghani, som forlot landet søndag da Taliban tok Kabul.

– Da presidentens avgang ble kunngjort, visste jeg at kaos ville bryte ut i løpet av minutter. Jeg kan aldri tilgi ham for å skape det uten en overgangsplan, skriver Ahmady.

(©NTB)

NTB: 08.38 - Død person funnet i amerikansk fly fra Kabul

En død person ble funnet i hjulbrønnen på et av de amerikanske militærflyene som mandag dro fra Kabul, ifølge amerikanske kilder.

Washington Post og Politico omtaler saken og viser til opplysninger fra personer som ikke ønsker å bli navngitt.

Mannskapet på flyet skal ha slått alarm da det ikke var mulig å få opp landingshjulene etter avgang fra Kabul.

Hvor flyet deretter landet, blir ikke oppgitt. Men det ble da angivelig funnet levninger i en av hjulbrønnene. Politico skriver at det dreier seg om én død person.

Landingshjulene skal midlertidig være ute av funksjon etter hendelsen. Flyet er av typen C-17 – samme modell som i den mye omtalte videoen der desperate afghanere løper ved siden av et fly på rullebanen i Kabul.

Det er imidlertid uklart om det var i dette flyet den døde personen ble funnet.

(©NTB)

NTB: 07.41 - Taliban kunngjør amnesti for statsansatte

Taliban kunngjør et amnesti for statsansatte i Afghanistan og oppfordrer dem til å gå på jobb igjen.

– Dere bør starte deres vanlige liv med full tillit, heter det i en uttalelse fra den islamistiske opprørsbevegelsen.

I løpet av en lynoffensiv som varte i litt over en uke, erobret Taliban samtlige viktige byer i Afghanistan. Søndag inntok de Kabul. Det kom da meldinger om at politiet forsvant fra gatene, noe som utløste bekymring for økt kriminalitet.

(©NTB)

Mandag 16.august

NTB: 14.00 - Norsk øyenvitne på flyplassen i Kabul: – Helt vanvittig

Norske Ayesha Wolasmal er blant dem som prøver å komme seg vekk etter at Taliban inntok Kabul. Det er helt vanvittig her nå, skriver hun fra flyplassen.

– Utenfor den militære flyplassen står det rundt tusen afghanere, inkludert kvinner og barn, som desperat prøver å komme seg inn gjennom porten og videre ut av landet, skriver Wolasmal til VG.

I tillegg er det flere hundre mennesker på den sivile delen av flyplassen. Wolasmal mener amerikanerne må sikre flyplassen slik at tusenvis av afghanere kan komme seg ut av landet.

– Jeg er veldig bekymret for venner og bekjente som risikerer å bli sittende fast når Taliban nå er i ferd med å komme til makten, sier Wolasmal. Hun har en sterk tilknytning til landet, der hun har jobbet i flere år og der foreldrene hennes kommer fra.

Hun sier mange av dem som forsøker å flykte, har spilt en sentral rolle i gjenoppbyggingen i de 20 årene siden Taliban sist styrte landet.

– Dette er alt fra helt vanlige afghanere som i løpet av disse årene har fått mange muligheter gjennom det internasjonale nærværet, til journalister, intellektuelle og aktivister. En gruppe Vesten og Norge omfavnet og tok til sitt bryst, men som nå står på bar bakke, skriver Wolasmal.

(©NTB)

NTB: 13.12 - Finske ambassadeansatte ute av Kabul

De ansatte ved Finlands ambassade i Kabul har kommet seg ut av Afghanistan til et naboland, skriver Helsingin Sanomat.

Ifølge avisen deltok personell fra det finske forsvaret i evakueringen, og ambassadepersonellet ble fløyet ut med et amerikansk fly.

Også ansatte ved Norges, Sveriges og Danmarks ambassader er evakuert fra Kabul. Taliban tok kontroll over den afghanske hovedstaden søndag.

(©NTB)

NTB: 13:10 - Afghansk TV-stasjon fikk besøk av Taliban

Den afghanske TV-stasjonen Tolo News melder at de har fått besøk av Taliban, som skal ha lovet å sikre redaksjonslokalene.

Twitter skriver Tolo News at Taliban-folkene sjekket våpnene til sikkerhetsvaktene på stedet. De skal også ha samlet inn våpen som tidligere er blitt utdelt av den afghanske regjeringen.

Deretter skal det ha blitt enighet om at Taliban skal sørge for sikkerheten ved TV-stasjonens kontorer.

Opplysningene bekreftes på Twitter-kontoen til Tolo News-sjef Lotfullah Najafizada.

(©NTB)

NTB: 12.39 - Pakistan: Hjelper Danmark med evakuering fra Kabul

Pakistan hjelper til med evakuering av 431 afghanere som har jobbet for Danmark i Afghanistan, ifølge Pakistans utenriksminister.

Twitter skriver utenriksminister Shah Mahmood Qureshi at Pakistan bidrar med evakuering av diplomater og internasjonalt ansatte i Kabul.

Blant disse er 431 afghanske borgere som har jobbet for den danske regjeringen.

Qureshi skriver også at han har snakket med sin danske kollega Jeppe Kofod. Twitter-meldingen er omtalt av dansk TV2.

Ifølge den danske regjeringen ble en gruppe dansker og nordmenn evakuert av det danske forsvaret søndag kveld.

(©NTB)

NTB: 12.34 - Mette Frederiksen: Situasjonen i Afghanistan er katastrofal

Dansk personell jobber under ekstremt vanskelige forhold i Afghanistan, sier statsminister Mette Frederiksen. Hun beskriver situasjonen som katastrofal.

– Vi jobber døgnet rundt, og dere kan selv se bildene fra flyplassen i Kabul. Det har vært et svært dramatisk døgn. Situasjonen er ikke bare alvorlig, den er katastrofal, sier Frederiksen mandag.

– Situasjonen er kritisk, den er farlig, og man kan trygt si den er kaotisk på bakken, legger hun til.

Hun forsikrer at Danmark gjør alt de kan for å hente ut borgere som skal til Danmark. Natt til mandag opplyste forsvarsminister Trine Bramsen at det danske forsvaret hadde evakuert en gruppe dansker og nordmenn.

I forrige uke besluttet et flertall i Folketinget at Danmark også skal hente ut en rekke afghanere som har jobbet for danske myndigheter i Afghanistan, og som frykter represalier etter at Taliban har tatt makten.

(©NTB)

Statsminister Mette Frederiksen sier Danmark gjør alt de kan for å hente personell ut fra Afghanistan i det hun beskriver som en katastrofal situasjon.

NTB: 12.18 - EUs utenriksministre i videomøte om Afghanistan tirsdag

EUs utenriksministre samles tirsdag til et videomøte om situasjonen i Afghanistan.

Europeiske land jobber på spreng for å få personell ut av Afghanistan. Også EU gjør sitt beste for å hente ut sine utsendte og lokalt ansatte.

Mange frykter gjengjeldelse fra Taliban, som inntok den afghanske hovedstaden søndag.

(©NTB)

NTB: 11.35 - Kina og Russland evakuerer ikke sine ambassader i Kabul

Kinas ambassade i Kabul antydet søndag at de har vært i kontakt med Taliban og vil bli i Kabul. Russland evakuerer bare deler av sitt ambassadepersonell.

Kinas ambassade sier de har bedt «de ulike partene» i landet ivareta sikkerheten til kinesiske borgere og sikre Kinas interesser, skriver South China Morning Post.

– Ambassaden vi ta ytterligere skritt for å minne kinesiske borgere om å følge nøye med på sikkerhetssituasjonen, ta ytterligere forholdsregler og unngå å gå utendørs, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Russland sa søndag at de ikke ville evakuere sin ambassade, men sier mandag at deler av staben skal evakueres.

En talsmann for Taliban sa søndag de har forsikret «alle ambassader, diplomatiske sentre, institusjoner og utenlandske borgere » i Kabul om at de fortsatt vil være trygge.

På et møte i juli fikk Kinas utenriksminister Wang Yi forsikringer fra Afghanistan om at ingen skal få «bruke afghansk territorium til i utføre handlinger som er skadelige for Kina». Kina er bekymret for hva utviklingen i Afghanistan kan bety for Turkestans islamistiske parti, som Kina gir skylden for uroen i den vestkinesiske provinsen Xinjiang.

(©NTB)

NTB: 10.17 - Flere hundre dansker har ikke blitt evakuert

Flere hundre dansker og lokalt ansatte har fortsatt ikke blitt evakuert fra Kabul, ifølge utenriksminister Jeppe Kofod.

– Det dreier seg om hundrevis av personer. Vi har også kontakt med våre lokalt ansatte ved ambassaden. Det er selvfølgelig svært utfordrende. Mobilnettet faller ut, og det er vanskelig å kommunisere, sier Kofod.

Han kan ikke sette et konkret tall på hvor mange personer danske militærfly skal forsøke å fly ut fra flyplassen i Kabul, der tilstandene er kaotiske.

– Jeg forstår utryggheten, usikkerheten og frustrasjonen, ikke minst blant våre lokalt ansatte, men de skal vite at vi gjør alt vi kan for å løse oppgaven, forsikrer den danske utenriksministeren.

Han sier opptil 60 danske statsborgere det siste døgnet har bedt om hjelp til å komme ut av Afghanistan.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS