Nyheter
400 lokalt ansatte afghanere jobbet for Forsvaret
Forsvarsdepartementet har mottatt 466 søknader fra afghanere som ønsker opphold i Norge.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I løpet av de 20 årene Norge har deltatt i militære operasjoner i Afghanistan, har Forsvaret hatt rundt 400 lokalt ansatte afghanere.
Det får Forsvarets forum opplyst fra Forsvarsdepartementet.
– Totalt er dette om lag 400 personer, familier ikke medregnet. Forsvaret har ikke oversikt over personell som har hatt mindre jobber tilknyttet en kontraktør, skriver talsperson for Forsvaret Thomas Gjesdal i en e-post.
Les også: – Sikkerhet var ikke årsak til asylavslag for renholdere
Selv om Forsvaret har hatt 400 lokalt ansatte afghanere, har Forsvarsdepartementet mottatt 466 søknader om opphold i løpet av Norges militære engasjement i Afghanistan. Ikke alle søkerne har tilknytning til Norge.
– Forsvarsdepartementet mottar mange søknader, og vurderer basert på instruks sammen med Forsvaret hvem som faktisk har vært ansatt og om situasjonen tilsier at de bør gis prioritet. Per nå har vi mottatt 466 søknader. Flere av disse er uten tilknytning til Forsvaret spesielt eller til Norge generelt. Noen har søkt flere ganger. Mange er fortsatt i prosess. Tallene og listene må derfor kvalitetssikres, og vi jobber kontinuerlig med dette. Etter at vi har gjort en vurdering overleverer vi søknadene til UDI for vedtak, skriver Gjesdal.
Frykter Taliban
Mange av de lokalt ansatte jobbet for Forsvaret i Mazar-e Sharif, der Norge var til stede fra 2006 til 2014. I 2015 sendte Justisdepartementet en instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) som gjorde det mulig for tolker som hadde jobbet for norske styrker etter 2006, å søke om opphold i Norge.
I henhold til instruksen, kunne ikke andre enn tolker få opphold.
Les intervju med Robert Mood: Norge har et ansvar for lokale ansatte når vi trekker oss ut av Afghanistan
I juli publiserte Forsvarets forum et åpent brev til den norske regjeringen fra 14 afghanere som jobbet for Forsvaret i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif. Afghanerne ba om å få opphold i Norge, siden de fryktet hva som vil skje med dem hvis Taliban tok over landet.
Flere av disse hadde kontaktet Forsvarsdepartementet gjennom den norske ambassaden, etter at den norske leiren i Mazar-e Sharif ble lagt ned. Svaret de fikk var at bare tolker fikk opphold i Norge.
466 søknader
Rundt 50 afghanske tolker som har jobbet sammen med norske styrker i ISAF-operasjonen i Afghanistan har fått opphold i Norge, ifølge NRK. I juni ble fire tolker og to renholdere med familier, til sammen 47 personer, hentet fra Afghanistan til Norge.
Til sammen har Norge gitt opphold til 360 personer, inkludert familie.
Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge
Det er UDI som behandler søknader om opphold og asyl i Norge. Ifølge Gjesdal bistår Forsvaret UDI med å opplyse hvem som faktisk har jobbet for dem
– Justisdepartementet fastsetter instruks til UDI for hvilke kategorier personell som skal prioriteres for opphold i Norge. Forsvarsdepartementet og Forsvarets rolle er å foreslå kategorier som bør prioriteres, og identifisere personellet, skriver Gjesdal.