Nyheter:
Disse kan vinne veteranprisen
NAV er med i kampen om å vinne Forsvarets veteranpris.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Riktignok er det NAV Elverum som er nominert i kraft av sitt kompetansemiljø for veteransaker. Førstkommende fredag blir det kjent om det er NAV eller én av veteranene som stikker av med prisen. Til årets pris kom det inn 95 forslag fordelt på 56 ulike kandidater.
Her kan du lese om mer om kandidatene.
I innstillingen av NAV Elverum heter det blant annet at :« I møte med veteraner har de har ikke bare utført en jobb som saksbehandlere, de har vært medmennesker», heter det.
– Spesialkompetanse på veteraner
Kompetansemiljøet for veteransaker ble opprettet i 2011 og lokalisert til NAV Elverum. Miljøet bestod i starten av Gunn Strand og Guri Hammervold Johansen, og de to ble i løpet av kort tid bedre kjent som «2G» i veteranmiljøene.
– Vi har vært ute en vinternatt, sa Gunn Strand da Forsvarets forum intervjuet dem i 2014.
– Ja, vi har vært ute mange, sa Guri Hammervold Johansen.
– De fleste som tar kontakt med oss, var i Libanon på 70- og 80-tallet eller Balkan på 90-tallet Så møter de en mye yngre saksbehandler i NAV. For å si det sånn: Jeg tror det er lettere for dem å prate med oss!
Guri Hammervold Johansen har siden intervjuet gått bort.
Kompetansemiljøet består i dag av Gunn Strand, Mette Seland Pettersen og Carl Bergsvik. Miljøet kan brukes av alle sakbehandlere i NAV, og veteraner kan også ta direkte kontakt.
– Miljøet har spesialkompetanse i å veilede veteraner som har behov for det i NAV-systemet. Med sin kompetanse og personlige engasjement har de bidratt til at veteraner som kontakter NAV får den hjelp og bistand som de har behov for, skriver Forsvaret i sin begrunnelse for at NAV Elverum er en av de fire spesialistene.
Libanon, Balkan og Gulfen
En annen som er nominert er veteran Geir Olav Stamnes som har tjenestegjort under Gulfkrigen, i Somalia og i tidligere Jugoslavia. Ifølge innstillingen heter det at Stamnes har: «...siden 1997 og fram til dags dato har vist et enestående engasjement, og gitt støtte til veteraner og deres familier».
I denne artikkelen fra Fredrikstad Blad forteller Stamnes om tjenesten under Gulfkrigen
Jan-Edgar Nilsen, veteran fra Libanon og Balkan, er også nominert. I innstillingen av ham heter det: «Til tross for sine egne helseplager er Nilsens innsats preget av positiv tenkning og uselvisk innsats, for å støtte andre veterankolleger. For ham har det vært viktig å være åpen om plagene og viktigheten av å søke hjelp tidlig».
Forsvarets forum var med på veteranseilas med blant andre Jan-Edgar Nilsen.
– Veteranene gir utrolig mye av seg selv på denne turen for å gjøre andre bedre. Det trenger ikke å være en bakdel å ha gått livets skole, men heller snu det til en styrke slik de har gjort på denne turen, sa Nilsen da.
Fjerde og siste kandidat som kan vinne Forsvarets veteranpris er Bjørn Arne Benjaminsen. Han er veteran med tjeneste fra Libanon og Bosnia. Benjaminsen «har stått for en inkluderende og positiv profilering av veteranene i samfunnet, og vært initiativtaker og primus motor for en aktiv veteranforening i regionen (Trøndelag, journ.anm), heter det i innstillingen. Forsvarets forum har tidligere intervjuet Benjaminsen da han besteg Stetinden.
– Det å komme seg ut sammen med andre veteraner, i trygge rammer, bidrar til nettopp dette (god psykisk helse, journ. anm). Det skaper en endring i hjernen, tankesettet og bidrar positivt til gode minnebilder og det å kunne se framover med å ha noe å glede seg til.
Her kan du lese om Odd Helge Olsen som vant prisen i 2019.