Nyheter:
Veteranprisen 2019 deles ut i Kristiansand tirsdag 5. november. (Foto: Forsvaret)
Odd Helge Olsen vant Forsvarets veteranpris for 2019
– Vi får stadig veteraner og pårørende med nye utfordringer. Dette er et kontinuerlig arbeid, sier Odd Helge Olsen.
Idag vant han Forsvarets veteranpris for 2019.
For sjuende år på rad ble det delt ut veteranpris. I år kom det inn hele 64 forslag. Blant disse ble det plukket ut fire finalister som kunne få prisen som deles ut til personer eller organisasjoner som har nedlagt et særlig betydningsfullt arbeid for å fremme veteransaken.
Vinneren ble ikke avslørt før tirsdag kveld. Forsvarets veteraninspektør Finn Kristian Hannestad, overrakte utmerkelsen til Odd Helge Olsen i forbindelse med en veterankonsert i Kristiansand domkirke.
– Dette var nesten som på hjemmebane, sier Olsen som kommer fra Lindesnes, men bor i Kristiansand.
– Dette er en stor anerkjennelse av det frivillige arbeidet som gjøres for veteransaken. Jeg deler prisen med alle som har støttet meg i dette arbeidet, sier han til Forsvarets forum.
Engasjementet startet etter at han kom hjem fra tjenesten i Libanon og fant ut at svært lite fungerte når det gjaldt oppfølging av veteraner
– Vi har heldigvis kommet utrolig langt siden den gang. Også veterankonferansen har beveget seg lysår fra 2013 og frem til i dag. Men dette er et kontinuerlig arbeid. Vi får stadig veteraner og pårørende med nye utfordringer, sier Olsen.
Forsvarets egne sider lister opp de fire finalistene som kjempet om prisen:
Militære Veteraners Motorsykkelklubb
Odd Helge Olsen
Oddvin Hjaltalin
Point of contact (Et likemannsnettverk opprettet av Veteranforbundet SIOPS)
DETTE ER VINNEREN AV ÅRETS PRIS:
ODD HELGE OLSEN
Odd Helge Olsen har tjenestegjort i fire kontingenter i i Libanon, på 80- og 90-tallet. Da fikk han med egne øyne se at den oppfølgingen som soldatene fikk ved hjemkomst ikke var god nok. Disse erfaringene har han tatt med seg i det som siden har blitt til langvarig innsats og engasjement for veteranene fra internasjonale operasjoner.
– Mitt engasjement for veteransaken startet da svært lite ble gjort for veteraner og pårørende, verken fra Forsvaret, politiske myndigheter eller kommunene. Da jeg var sjef for Norbatt i Libanon gjorde veteranene meg god som sjef. Vi lyktes og løste oppdraget på en meget god måte. Dette har veteranene gjort over tid for alle avdelingssjefer. Da er det vår plikt å stå opp for veteranene når de kommer i en slik situasjon at de trenger hjelp, og myndighetene ikke følger opp, sier Olsen som er styremedlem i NVIO avd. Kristiansand.
LES MER OM FINALISTENE:
Militære Veteraners Motorsykkelklubb
Militære Veteraners Motorsykkelklubb ble startet i 2011 som en klubb for militære veteraner fra internasjonale operasjoner og deres familier. Klubben har arbeidet for å være en inkluderende motorsykkelklubb for veteraner og deres familie og pårørende.
– Vi har nå 357 medlemmer fra Vadsø i nord til Kvinesdal i sør. Medlemmer som har tjenestegjort i Libanon, Somalia, Kongo, Gaza, Bosnia, Kosovo, Irak, Afghanistan, Angola, Syria, Sudan, Sør-Sudan, Israel og Egypt. En MC-klubb er en fantastisk sosial arena i seg selv og når du kombinerer det med den felles opplevelsen med å ha vært ute i tjeneste for Norge så blir dette på mange måter forsterket.
Det forteller Knut Bjarne Derås, som er visepresident Militære Veteraners Motorsykkelklubb Norge.
Oddvin Hjaltalin
For Oddvin Hjaltalin startet engasjementet for veteraner i 2005 da han kom på ideen om å tegne og lage et merke som MC-kjørende veteraner kunne ha på vesten, uavhengig av hvilken klubb eller landsdel de kom fra.
– Jeg ønsker å lage noe som knyttet veteranene sammen. Noe de kunne bære med stolthet, forteller Hjaltalin.
Ideen om et merke utviklet seg etterhvert til en idé om en MC-klubb for veteraner – med de samme verdiene i bunn: Et inkluderende og åpent samhold fra nord til sør. MC-klubben Militære Veteraners Motorsykkelklubb ble en realitet, og Oddvin kom mer og mer i kontakt med andre veteraner.
Hjaltalin har også startet webportalen med informasjon og koblinger til alt som var nyttig for en veteran å vite.
– På en måte er veteraner som en forlengelse av familie. Vi har noe spesielt til felles.
Point of contact (POC)
Veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner) har etablert et likemannsnettverk som går under navnet Point of contact (POC). Dette nettverket består av frivillige veteraner som kan bistå veteraner som har en skade etter tjeneste i internasjonale operasjoner.
– Vi har for eksempel hjulpet veteranen som er i ferd med å miste leiligheten. De har ikke klart å ta tak i det selv, men bare unngått konfrontasjonen som trengtes for å løse dette. Her kan en POC bidra, for den forstår hva og hvorfor det er blitt slik, og kan ta den forløsende telefonen og skape forståelse mellom huseier og veteran.
Det forteller Frank Cato Lahti, en av de frivillige i likemannsnettverket
– Vi bidrar også med kontakt med NAV eller fastlege, for å gi dem en bedre forståelse av veteranens hverdag og handlemønster. Vi kan sette den skadde i kontakt med riktig advokat om det er snakk om å søke kompensasjon. Vi åpner dører inn mot helsevesen, både militært og sivilt, og prøver å være den brobyggeren mange skadde trenger da, sier han.
FORSVARETS VETERANPRISRÅD
Forsvarets veteranpris tildeles av forsvarssjefen etter innstilling fra veteranprisrådet. Rådet består både av representanter fra Forsvaret og sivile representanter.
Disse sitter i rådet.
• Rådsleder: Finn Kristian Hannestad – Forsvarets veteraninspektør
• Anniken Huitfeldt – leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité
• Harald-David Meum – sjef for dekorasjonsseksjonen i Forsvarets veterantjeneste
• Silje Willassen – offiser i Forsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner
• Elin Gustavsen – seniorforsker blant annet på veteranrelaterte saker
• Kristoffer Egeberg – journalist og forfatter
Tidligere vinnere av veteranprisen:
2018: Arild Lihaug og Bjørn Dåvøy
2017: Knut Østbøll
2016: Fred Gallefoss
2015: Per Christian «Pekka» Jacobsen
2014: Petter Kjendlie
2013: Terje Sæterbø og Jon Ivar Kjellin