Nyheter:

Flere organisasjoner og ulike lands myndigheter har lovet hjelp til Libanon etter eksplosjonen som så langt har krevd over 150 mennesker livet. Norske veteraner har også lovet hjelp til det kriserammende landet.

Vil sende norske veteraner til Libanon

Frank Sandbye-Ruud i Team Rubicon håper å sende ned norske frivillige til Libanon for å hjelpe befolkningen i det kriserammede landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den operative sjefen i organisasjonen Team Rubicon Norge har bidratt ved flere kriser tidligere. I fjor vinter var de Australia og bidro i kampen mot de voldsomme brannene, tidligere har de hjulpet i forbindelse med naturkatastrofer på Haiti, Bahamas og USA. Nå skal de hjelpe til i Libanon som kanskje er i sin verste periode etter borgerkrigen som raste fra 1975-90.

Frank Sandbye-Ruud i Team Rubicon Norge har tidligere deltatt under flere kriser, her fra Australia under de massive skogbrannene i landet. Foto

– Det er første gang vi i Team Rubicon bidrar i Libanon. Vi ønsker ikke å være der nå i den innledende fasen, da ville vi trolig bare være i veien for de som skal bedrive medisinsk nødhjelp. Men vi reiser likevel så fort vi kan, sier Sandbye-Ruud.

Han omtaler målet om å samle inn 300.000 kroner som «hårete». Det vil å så fall bidra til at Team Rubicon sender 15-20 frivillige som skal bistå i opprydningen etter eksplosjonen som til nå har krevd over 150 liv samt ført til at flere hundre tusen er hjemløse, ifølge guvernør i Beirut Marwan Abboud.

– Vi kan hjelpe til i søk av savnede, dele ut mat og vann og bidra i opprette leire. Vi kan rett og slett hjelpe til med logistikken. I kjølvannet av det som har skjedd nå er behovet for hjelp veldig stort i Libanon, sier Sandbye-Ruud.

Les også debattinnlegget fra stortingsrepresentant og Libanon-veteran Erlend Larsen: – Vi har et ansvar for å hjelpe libaneserne

Han forteller at mange av de frivillige i Team Rubicon har et nært forhold til Libanon – og flere har internasjonal tjeneste fra landet. Det har også veteranen som var i siste norske UNIFIL-kontingenten i 1998.

Les også: Tre grunner til at eksplosjonen i Beirut kom på verst mulig tidspunkt

– Det er 26 stykker som har meldt seg som frivillige allerede, inkludert en libaneser (bosatt i Norge, journ. anm) som er lommekjent i Beirut. Vi er avhengig av å samle inn midler, så vi har startet en «Spleis -kampanje», sier Sandbye-Ruud.

Powered by Labrador CMS