Debatt:

Libanon trenger Norges hjelp skriver stortingsrepresentant for Høyre Erlend Larsen. Her ser vi ødeleggelsene etter eksplosjonene 4. august.

– Vi har et ansvar for å hjelpe libaneserne

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har et medansvar for å bidra til at libaneserne kan leve i fred, ikke minst fordi landet er så sterkt belastet av flyktninger. Libanon tar et stort ansvar for flyktninger på vegne av resten av verden.

Libaneserne har gått igjennom mange lidelser. Siden borgerkrigen tok slutt for 30 år siden har det totalt sett vært vekst, velstandsøkning og gode livsvilkår.

Denne kommentaren var først publisert på VG.no.

De siste par årene har det gått jevnt nedover. Det kulminerte i oktober med store demonstrasjoner mot myndighetenes handlingslammelse og manglende evne til å ta vare på egne innbyggeres grunnleggende behov. En ekstrem inflasjon, svak økonomi i staten og blant innbyggerne, påfølgende høy arbeidsledighet, statsledere med rekordlav troverdighet og påfølgende konflikter.

Hardt presset land

Det er få land i verden som huser så mange flyktninger i forhold til landets innbyggertall. Det har vært svært belastende i mer enn 70 år. Borgerkrigen i Syria har satt Libanon ovenfor store prøvelser. Ifølge CIA World Factbook er det til sammen 1,5 millioner flyktninger i et land med like mange innbyggere som Norge. Libanon er på størrelse med Rogaland fylke.

Norge bør vurdere å tilby hjelp til å etterforske eksplosjonen i Beirut.

Norge var blant de første som sendte soldater til Libanon da konflikten mellom PLO og Israel toppet seg i 1978. 20 år i en fredsbevarende operasjon skapte tette bånd mellom tusenvis av nordmenn og libanesere. Det er mange av oss som har et hjerte som banker litt ekstra for dette landet med så svak og skjør politisk ledelse.

Det er først fra neste år Norge trer inn i FNs sikkerhetsråd, men vår tilknytning til Libanon og Midtøsten gjør at vi har større muligheter til å påvirke enn mange andre land. Norge bør vurdere å tilby hjelp til å etterforske eksplosjonen i Beirut.

Vi bør også vurdere tiltak for å dempe konfliktene slik at vi unngår enda en borgerkrig. Norge har en posisjon som gir oss mulighet til å starte samtaler for å få landet ut av den politiske blindgaten de er i. Vi kan også bidra med å handle flere produkter fra Libanon for å hjelpe til med å styrke landets økonomi. Disse tiltakene trenger Libanon, uansett hva som er årsaken til eksplosjonen. Landet og regionen har lidd nok.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

...vår tilknytning til Libanon og Midtøsten gjør at vi har større muligheter til å påvirke enn mange andre land

Libanon er dypt inne i en katastrofal økonomisk spiral som ingen ser veien ut av. Økonomien kollapser, vanlige folk har ikke råd til mat, landet har ikke råd til å produsere strøm. Prisene på matvarer og andre livsnødvendige produkter er doblet eller triplet. Vi kan bidra noe også her, ved å handle flere produkter fra landet.

Fare for borgerkrig

Mange av ingrediensene til en borgerkrig ligger der. Det er å håpe at de neste dagene vil vise hva som var årsaken til eksplosjonen, og at den ikke var begynnelsen på en ny og opprivende borgerkrig.

Skjer det, kommer borgerkrigen til å påvirke oss her nord uansett om vi vil eller ikke.

Pity the nation!

Powered by Labrador CMS