Nyheter:

Norske veteraner rydder opp etter australske skogbranner

I et nettverk av frivillige har fire veteraner fra Norge blitt hentet til et brannherjet område i Australia for å hjelpe til med opprydningen.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er en del av et internasjonalt nettverk av veteraner og ble invitert til å komme for å bidra på ett av de stedene brannene har herjet som verst, sier Frank Sandbye-Ruud fra Risør til NTB.

Laget på fire er akkurat ankommet Australia. De neste to ukene skal de jobbe i lokalmiljøet rundt småbyen Kempsey, 400 kilometer nord for delstatshovedstaden Sydney, og halvveis til Brisbane. 

I slutten av november raste en av de verste brannene i dette området og etterlot seg hus og eiendommer rasert etter at den hadde fart forbi. Nå behøver mange i lokalbefolkningen hjelp til å komme i gang med gjenoppbygningen.

Frivillige

– Det kan nok hende det ulmer litt her og der fremdeles, men først og fremst ble det spurt etter folk som kunne håndtere en motorsag. Vi skal nok rydde trær som er falt og hjelpe folk i gang med å starte på nytt, sier Sandbye-Ruud. 

De voldsomme brannene som har rammet hele den sørøstlige delen av Australia, har vakt globalt engasjement. En annen side av brannene, er at mye av nødinnsatsen i landet, både brannslokking og ikke minst etterarbeidet med å rydde opp, er prisgitt frivillige som mer eller mindre på dugnad tar på seg store oppgaver. 

Den siste tiden har det blitt uttrykt at mye av frivilligheten har begynt å slite på, men Australias statsminister Scott Morrison har senest denne uka avvist diskusjonen om å innføre et mer profesjonelt brannvern i landet.

Norske veteraner

Veterannettverket Team Rubicon i Norge samler nordmenn som har deltatt i Forsvarets utenlandsoperasjoner eller andre som har spesielle ferdigheter knyttet til akuttinnsats. De har deltatt i opprydningen etter en rekke naturkatastrofer de siste årene, og flere av de 390 norske medlemmene har deltatt mange ganger, nå sist da Bahamas ble rammet av orkanen Dorian i september.

– Vi fikk en forespørsel om å hjelpe til, og derfor har vi reist nedover, sier Frank Sandbye-Ruud, som tidligere har flere utenlandsoppdrag i regi av Forsvaret bak seg.

De fire norske veteranene blir med i et lag bestående av 22 personer som skal hjelpe folk som er rammet av brannene. Alle blir plassert ut i et område for åtte dager om gangen, før et nytt lag av frivillige kommer inn og tar over. 

– Lokalbefolkningen har vært svært imøtekommende overfor oss. I en liten by kan det bli litt mye å se 22 mennesker med like skjorter som kommer på puben sammen, men vi prøver å heve stemningen litt også, sier talskvinne Deborah Fenton i Team Rubicon til lokalavisen  The Maclay Argus om oppdraget i Kempsey.

Powered by Labrador CMS