Nyheter

UBÅTBESØK: Her ankommer USS Washington Grøtsund industrihavn i Tromsø. Den har et mannskap på 134 personer og kan utrustes med Tomahawk-kryssermissiler.

Ubåten USS Washington har lagt til kai utenfor Tromsø

Ubåten er det første reaktordrevne farøyet som legger til kai ved Grøtsund industrihavn i 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ubåten USS Washington ligger til kai ved Grøtsund industrihavn. Det er snakk om et logistikkstopp med påfyll av forsyninger, forteller major Elisabeth Eikeland som er talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ubåten ankom Grøtsundet tirsdag formiddag. Eikeland kan ikke si noe om hvor lenge skipet blir liggende.

– Vi går ikke ut med denne typen opplysninger av sikkerhetshensyn. Av samme grunn går vi heller ikke ut med navnet på fartøyet før det går til overflaten og skrur på AIS (Automatic Identification System).

AIS er et system som gjør det mulig å følge skipstrafikken i sanntid.

Soldater fra innsatsstyrke Claymore, fra Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt, skal stå for vakthold og sikring rundt havneområdet. I tillegg bistår kystvakten med fartøyet KV Heimdal, samt personell fra Kystjegerkommandoen.

VIRGINIA-KLASSE: Ubåten er av Virgina-klassen, ifjor ankom søsterskipet USS Mexico samme kai.
SIKKERHET: Forsvaret står for vakt og sikring rundt kaia på Grøtsund.

Det er også satt opp måle- og overvåkingssystemer som skal avdekke mulig radioaktiv stråling. Hver enkelt soldat i området bærer også personlige dosemålere.

Anløp av reaktordrevne fartøy er ikke helt ukontroversielt. Da USS New Mexico la til havn i mai 2021 ble ubåten møtt av demonstranter.

Major Eikeland forteller at hun har fått opplysninger om en gruppe med demonstranter på området også denne gangen, blant annet representanter fra gruppen «Nei til atomvåpen».

– Kan man forvente mange flere slike anløp i løpet av året?

– I fjor fikk vi signaler om at det kunne bli opptil fem slike anløp per år. Da var det bare ett. Så det er vanskelig å gi noe anslag , det avhenger blant annet av operasjonsmønsteret til amerikanerene, sier Eikeland.

USS Washington er en ubåt av Virgina-klassen og er utstyrt med Tomahawk-kryssermissiler og torpedoer. Ubåten er søsterskipet til USS New Mexico, som la til kai ved Grøtsund industrihavn i mai 2021.

Powered by Labrador CMS