Nyheter:

Tidslinje over hendelsene i Irak rundt nyttår 2020

Uttalelser, angrep og dialog har påvirkning på uroen som utspiller seg i Irak i disse dager. Her har vi gjort et forsøk på å samle dem.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forum vil forsøke å oppdatere denne dersom det skjer noen større nyheter i saken. Dersom noen viktige hendelser ikke er kommet med, hører vi gjerne fra deg på tips@fofo.no

24. januar

* Tusenvis av mennesker deltar i en demonstrasjon mot USA i Bagdad, etter oppfordring fra den mektige irakiske sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr.

23. januar

* Det er ikke innledet forhandlinger med Irak om tilbaketrekning av amerikanske styrker fra landet, sier USAs spesialutsending James Jeffrey.

* Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke fått svar fra USA på hvorfor landet fant det nødvendig å likvidere den iranske generalen Qasem Soleimani.

21. januar

* Norske soldater blir værende på en amerikansk dronebase i Irak, til tross for at myndighetene i landet har bedt de utenlandske styrkene om å forlate landet.

Nato må trappe opp sin militære operasjon i Irak, mener generalsekretær Jens Stoltenberg. – Vi må gå tungt inn og trene. Bygge opp alt, forsvarsdepartementet, institusjoner og kommando- og kontrollsentre for å trene opp irakiske styrker. Nato kan gjøre dette. Vi gjør det alt, men vi kan trappe opp, sa Stoltenberg tirsdag.

* Iranske luftfartsmyndigheter bekrefter at det ukrainske passasjerflyet som ble skutt ned ved Teheran, ble truffet av to missiler.

20. januar

* Tre raketter slo mandag kveld ned i den såkalt grønne sonen i Iraks hovedstad Bagdad, der blant annet USAs ambassade ligger.

* Åtte EU-land er enige om å starte patruljering av Hormuzstredet for å sikre skipstrafikken og forebygge konflikt i området.

18. januar

* USAs president Donald Trump advarte fredag Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, om å være veldig forsiktig med ordvalget sitt.

17. januar

* I sin første fredagspreken siden 2012 sier Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at USAs president Donald Trump er en klovn som vil forråde iranerne.

* Åtte amerikanske soldater ble såret i det iranske missilangrepet mot to militærbaser i Irak 8. januar, innrømmer nå USA, som først hevdet at ingen ble rammet.

16. januar

* Irans president Hassan Rouhani sier Iran ikke ønsker å trekke seg ut av atomavtalen. Grunnen er at det kan medføre flere og hardere sanksjoner.

* Amerikanske myndigheter bekrefter at USA tar opp igjen kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak, og at opptreningen av irakiske soldater også snart starter igjen.

15. januar

* Flere land i den USA-ledede koalisjonen i Irak – Tyskland, Spania og Danmark – har alt trukket ut deler av sine styrker. Det samme har Nato. SV og Rødt vil trekke de norske soldatene ut av Irak. Det kommer ikke til å skje nå, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) – og får støtte fra Ap.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener at utviklingen i forholdet mellom USA og Iran er svært alvorlig og bekymringsfull. – Gjennom de siste ukene har utviklingen vært dramatisk og uforutsigbar, sa Søreide under en redegjørelse om situasjonen i Midtøsten i Stortinget onsdag.

* Det var et mirakel at ingen ble drept i Irans angrep på militærbasen Ain al-Asad, mener en amerikansk offiser. Rundt 70 nordmenn befant seg på basen.

14. januar

* Minst én rakett har slått ned nær en irakisk militærbase der det er utstasjonert amerikanske soldater, opplyser det irakiske militæret.

13. januar

* En militær konfrontasjon med Iran vil kunne påvirke den globale freden og stabiliteten, advarer Japans statsminister Shinzo Abe, som er på reise i Midtøsten.

* USAs utenriksminister Mike Pompeo sier han er rasende etter et nytt rakettangrep mot en amerikansk base i Irak.

12. januar

* USAs forsvarsminister Mark Esper sier han ikke har sett noe konkret bevis for at Iran planla angrep mot fire amerikanske ambassader, slik Donald Trump hevdet.

* Fire irakiske soldater ble såret da en rekke raketter rammet en flybase i Irak der amerikanske soldater er stasjonert, opplyser den irakiske hæren.

* Det iranske rakettangrepet mot to militærbaser i Irak 8. januar hadde ikke som mål å drepe amerikanske soldater, opplyser Revolusjonsgardens sjef.

11. januar

* USA og Iran har i all stillhet kommunisert via diplomatiske kanaler de siste ukene, men mulighetene for et gjennombrudd virker små.

* Iran innrømmer at landets forsvar skjøt ned det ukrainske passasjerflyet som styrtet utenfor Teheran, og skylder på menneskelig svikt.

10. januar

* EUs utenrikssjef ba fredag om tilbakeholdenhet for å unngå en ny konflikt i Irak. Han nevnte verken drapet på Qasem Soleimani eller flystyrten i Iran.

* Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi ber USA komme opp med en plan for hvordan de amerikanske styrkene skal trekkes ut av landet, men får tvert nei.

* Sveriges utenriksminister sier hun vil be EU utnevne en spesialutsending til Persiabukta og Iran. Hun er opptatt av å trappe opp diplomatiet i regionen.

9. januar

* Donald Trump mener at Nato bør utvides til å omfatte land i Midtøsten. Nato-sjef Jens Stoltenberg svarer at muligheter for økt engasjement skal vurderes.

* Etterretningsopplysninger tyder på at flyet som styrtet i Iran, ble skutt ned ved et uhell, sier Canadas statsminister Justin Trudeau. Iran har avvist teorien.

* Irans president Hassan Rouhani advarer USA mot å begå flere feil. Ifølge Donald Trump er nye økonomiske sanksjoner allerede trådt i kraft.

* Iran utelukker at et missil på avveie kan ha vært årsaken til at et ukrainsk fly styrtet like etter avgang utenfor Teheran onsdag morgen.

* Verken Rødt eller SV er blitt mer overbevist om at det er riktig å ha de norske soldatene i Irak etter å ha blitt orientert av forsvars- og utenriksministeren.

* Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke fordømme attentatet på den iranske generalen Qasem Soleimani, men venter på USAs begrunnelse.

* Iran avviser at landet nekter å gi andre land innsyn i granskingen av flystyrten som kostet 176 mennesker livet onsdag morgen.

* Iran varslet USA i god tid om rakettangrepet på to amerikanske baser i Irak og sendte også beskjed om at angrepene var over, ifølge CNN og BBC.

8. januar

To raketter er skutt inn i den tungt bevoktede grønne sonen i Bagdad. Det opplyser sikkerhetskilder i landet.

Den norske delen av Ain al-Asad-leiren i Irak er helt uberørt etter Irans angrep. Risikoen for de 70 norske soldatene vurderes som høy, men akseptabel. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer angrepet mot militærbasen, som skjedde natt til onsdag. – Det er imidlertid ikke aktuelt å trekke ut norske soldater, sier hun.

USAs president Donald Trump sier han vil be Nato om å øke sin involvering i Midtøsten. Han varslet også skjerpede sanksjoner mot Iran.

* Danmark trekker de fleste av sine soldater ut av Irak, opplyser statsminister Mette Frederiksen. Sveriges soldater blir i landet inntil videre.

* Ingen personer skal ha blitt skadd da en militærbase med opptil 70 svenske soldater ble beskutt nord for Bagdad. Det er ikke kjent hvem som sto bak skytingen.

Ingen overlevde da et ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran, få timer etter at Iran angrep USAs baser i Irak. Naboer trodde først det var et amerikansk angrep. Flyet styrtet like etter avgang fra den internasjonale flyplassen i Teheran tidlig onsdag morgen.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Irans angrep på de USA-ledede styrkene i Irak. – Nato ber Iran om å avstå fra ytterligere vold, skriver Stoltenberg på Twitter.

Irans president Hassan Rouhani advarer USA mot å gjengjelde rakettangrepet og lover å få amerikanske styrker ut av Irak. – Dersom USA utfører flere angrep og forbrytelser, vil vi svare med enda kraftigere angrep, sier Rouhani i en uttalelse.

* I
raks statsminister Adel Abdul-Mahdi, statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsdepartementet i Finland opplyser at angrepet ble varslet på forhånd, og at soldatene derfor rakk å gå i tilfluktsrommene. 

Spania evakuerer noen av sine soldater fra Irak på grunn av den spente sikkerhetssituasjonen i landet, opplyser fungerende visestatsminister Carmen Calvo, ifølge NTB. 

Tyskland trakk tidligere i uka ut 35 av sine soldater i Irak, og Nato har også varslet evakuering av en del av sine rundt 500 soldater i landet. 

* Skadeomfanget etter gårsdagens og nattens rakettangrep mot flere mål i Irak er fortsatt usikre. FOH opplyser at ingen av de norske soldatene skal være skadet. 

–  De er ved godt mot og har etter forholdene det bra, forteller Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum.

* Iran skal stå bak angrepene som de hevder har ført til store tap blant amerikanske soldater, skriver NTB. Forløpig er det ikke kjent om angepene har resultert i drepte. 

– Alt er vel! Raketter avfyrt fra Iran mot to amerikanske militærbaser i Irak. Vurderingen av tap og skadeomfang skjer nå, twitret den amerikanske presidenten Donald Trump i etterkant av angrepene, skriver VG. 

7. januar:

USA nekter å utstede visum til Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, som dermed ikke får delta på møtet i FNs sikkerhetsråd torsdag. 

* Iran har terrorlistet USAs militære styrker etter likvideringen av general Qasem Soleimani.

Regjeringen i Tyskland flytter noen av sine soldater i Irak ut av landet i kjølvannet av USAs likvidering av den iranske generalen.

6. januar: 

* USA høyner sikkerheten ved en rekke militærbaser i hjemlandet som følge av trusler om militær gjengjeldelse fra Iran, melder nettstedet Military.com. 

* Melding om at USA ville trekke amerikanske soldater ut av Irak. Nyhetsbyråene Reuters og AFP viste til et brev som lederen for den amerikanske styrken i Irak, brigader William Seely, skulle ha sendt til lederen for den irakiske felleskommandoen. Pentagon var raskt ute med å avvise det hele

Storbritannia har redusert staben ved ambassadene i Iran og Irak. Dette er en forholdsregel og det foreligger ingen spesifikke trusler, melder Sky News.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for å dempe spenningsnivået rundt Iran, og sier alliansen står klar til å gjenoppta virksomheten i Irak.

* Soleimani begraves. Seremonien finner sted i universitetsområdet i Teheran. ayatolla Ali Khamenei ledet bønnen ved kisten og gråt ved et tidspunkt åpenlyst, noe også mange av de frammøtte gjorde. 

Norsk sjef i Irak: Venter et angrep mot baser

5. januar: USAs president Donald Trump skriver på Twitter at dersom Iran angriper amerikanere eller amerikanske interesser, har de valgt ut 52 iranske mål.

* Iraks nasjonalforsamling ber landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av landet.

* Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til NTB at norske myndigheter vil diskutere det norske militære nærværet i Irak med landets myndigheter. Norge har omtrent 70 soldater i Irak, som er del av en amerikansk-ledet internasjonal koalisjon.

* Det blir kjent at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har innkalt de allierte til hastemøte om situasjonen i Midtøsten. Det avholdes mandag 6. januar.

* Ubekreftede meldinger går ut på at minst tre raketter har slått ned nær den amerikanske ambassaden i Bagdad søndag kveld.

* Iran vil fra nå av se bort ifra alle grenser for anriking av uran i atomavtalen fra 2015, erklærer landets myndigheter. 

4. januar: Et luftangrep nord for Bagdad har rammet personer tilknyttet militsorganisasjonen Hashed al-Shaabi. Ifølge Newsweek sto USA bak angrepet.

* Opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker i regi av Operation Inherent Resolve, der også Norge deltar, er midlertidig stoppet, bekrefter Forsvaret.

* Raketter har slått ned i den Grønne sonen i Iraks hovedstad Bagdad. Også en irakisk militærbase som huser amerikanske soldater, skal være truffet av raketter.

* Den iranskstøttede militsgruppa Kataib Hizbollah i Irak advarer irakiske sikkerhetsstyrker om at de bør holde seg unna amerikanske baser i Irak søndag 5. januar.

* Norske styrker ved al-Asad militærbase gjør ytterligere sikkerhetstiltak. Beredskapsnivået forblir det samme som det har vært siden det ble hevet nyttårsaften. Opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker settes på vent.

3. januar: Den mektige generalen Qasem Soleimani, øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, blir drept i et amerikansk angrep mot kjøretøyet han sitter i.

* Irans president Hassan Rouhani varsler at "de frie nasjonene i Midtøsten" vil hevne likvidasjonen.

* USAs ambassade i Irak ber amerikanere forlate landet umiddelbart.

* Trump sier i en tale til det amerikanske folk at Soleimani ble drept fordi han planla et angrep mot amerikanske diplomater.

31. desember: Flere titalls demonstranter og militstilhengere bryter seg inn i USAs ambassadekompleks i Bagdad. USA erklærte i etterkant at de sender ekstra soldater til ambassaden i Irak. President Donald Trump tvitret i etterkant at han vil holde Iran ansvarlig etter ambassadeangrepet.

* Beredskapen heves for de norske styrkene som driver med opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker i Anbar-provinsen.

30. desember: Minst 25 personer mister livet i et amerikansk angrep mot den Iran-støttede militsen Kataeb-Hezbollah. USA mener gruppen står bak angrepet som kostet den sivile amerikaneren livet. Flere offiserer i militsen blir drept i angrepet og flere krigere blir såret. Iraks regjering advarer USA om at forholdet landene imellom står på spill etter luftangrepene.

* Senere samme dag blir det avfyrt flere raketter mot Bagdad. De rammer en base der amerikansk militærpersonell bor. 

28. desember: En sivil amerikaner er drept i et rakettangrep mot en militærbase i Kirkuk nord i Irak.

(Kilde: NTB)

​Les denne saken for en oversikt over hendelsene som har ledet opp til dagens situasjon i et lengre perspektiv. 

Powered by Labrador CMS