Nyheter:

Norge vil drøfte styrkebidrag med Irak

I kjølvannet av den amerikanske likvideringen av en iransk toppgeneral, vil Irak ha koalisjonen ut av landet. Nato kaller inn til hastemøte.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Iraks nasjonalforsamling ber landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av Irak. Norge har rundt 70 soldater i landet. 

– Nasjonalforsamlingen har stemt for å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen til å bekjempe IS, sier nasjonalforsamlingens leder Mohammed Halbusi i en uttalelse søndag.

Resolusjonen ble vedtatt av de folkevalgte to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad.

Bakteppe: Angrep på internasjonale militærbaser, bombing av militsgrupper og storming av en ambassade.

Ber FN fordømme

Det har ført til en svært spent situasjon i Midtøsten, og Iran har sverget å hevne angrepet.

Det irakiske utenriksdepartementet har også sendt en formell klage til FNs sikkerhetsråd der de ber FN fordømme det amerikanske angrepet som drepte Soleimani. Også flere irakere ble drept i angrepet.

Les mer: Slik tolker ekspertene det som har skjedd de siste dagene.

Norge med i kjernegruppe

Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe ekstremistgruppa IS, og over 60 land, deriblant Norge, har sagt seg villig til å bistå irakerne.

Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve på invitasjon fra irakiske myndigheter. Her er de del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon.

Den norske styrken består av om lag 70 personer og befinner seg i Anbar-provinsen, der de hovedsakelig driver med opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker. Til sammenligning har USA om lag 5.000 soldater i Irak.

Norge: Vil drøfte med Irak

Til NTB sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at norske myndigheter vil diskutere det militære nærværet med landets myndigheter. 

– Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget, sier Bakke-Jensen til NTB.

– Vi har kontakt om saken med våre partnere i anti-ISIL-koalisjonen. Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen, fremholder han.

Lørdag om meldingen om at den norske treningen av irakiske sikkerhetsstyrker settes på vent.

Hastemøte

Søndag kveld kommer også meldingen om at Nato-sjef Jens Stoltenberg har kalt inn de allierte til hastemøte om situasjonen i Midtøsten, melder NTB. 

Møtet finner sted mandag og vil bli holdt på ambassadørnivå, opplyser en talsperson for alliansen til nyhetsbyrået DPA.

Bakteppet er spenningen som har oppstått i regionen etter USAs likvidering av den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani natt til fredag.

Powered by Labrador CMS