Nyheter:

Tyskland trekker soldater ut av Irak

Regjeringen i Tyskland flytter noen av sine soldater i Irak ut av landet i kjølvannet av USAs likvidering av den iranske generalen.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om lag 30 tyske soldater vil bli flyttet til nabolandene Jordan og Kuwait, opplyste forsvarsdepartementet i Berlin tirsdag. Tilbaketrekkingen vil begynne i løpet av kort tid.

Regimet i Iran har varslet hevn etter at USA drepte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak. Samtidig har Iraks nasjonalforsamling gjort et vedtak om at USA-ledede styrker bør kastes ut av landet.

De tyske soldatene som nå skal trekkes ut, befinner seg i Iraks hovedstad Bagdad og en militærbase i distriktet Taji. Til sammen er det i dag rundt 120 tyske soldater i Irak.

Norge har om lag 70 soldater i Irak som del av operasjonen Inherent Resolve.

Den tyske forsvarsministeren Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) snakker med tyske soldater i Iraks hovedstad Bagdad under et besøk i august 2019. Foto: Michael Kappeler/dpa

Ikke helt oppdatert på det som har skjedd? Les mer om bakteppet i denne saken: Militærbaseangrep, bombing av militsgrupper og ambassadestorming.

Full forvirring

Mandag kveld kom det først melding om at USA ville trekke ut soldatene sine av landet. Nyhetsbyråene Reuters og AFP viste til et brev som lederen for den amerikanske styrken i Irak, brigader William Seely, skulle ha sendt til lederen for den irakiske felleskommandoen.

Pentagon var raskt ute med å avvise det hele. 

– Det har ikke blitt tatt noen som helst slags beslutning om å forlate Irak. Punktum, uttalte Forsvarsminister Mark Esper mandag ettermiddag.

Espers uttalelse ble etterpå bekreftet av forsvarssjef Mark Milley. Han sa at brevet er ekte og at det var blitt sendt ved en feiltakelse.

– Det var en feil begått av McKenzie, sa Milley til journalister i Washington, med henvisning til USAs øverstkommanderende i Midtøsten, Frank McKenzie.

– Det burde ikke ha blitt sendt, sa Milley.

Som følge av spenningen i regionen kalte Nato inn til hastemøte mandag ettermiddag: Stoltenberg oppfordret til tilbakeholdenhet.

ØKT SPENNING

Nasjonalforsamlingen i Irak vedtok i helgen en resolusjon der regjeringen ble bedt om å kaste de USA-ledede koalisjonsstyrkene ut av landet.

USA har rundt 5.200 soldater i Irak.

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag 3. januar.


Powered by Labrador CMS