Nyheter:
Stoltenberg oppfordrer til tilbakeholdenhet
BRÜSSEL: Tilbakeholdenhet og deeskalering var Nato-sjef Jens Stoltenbergs budskap mandag kveld.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Generalsekretæren kalte inn ambassadørene i forsvarsalliansen til hastemøte for å diskutere situasjonen i Midtøsten mandag kveld. Møtet kom etter en hektisk uke med både verbale og militære angrep mellom USA og Iran.
USA likviderer en iransk toppgeneral: Dette er bakteppet
Stoltenberg ankom talerstolen i Nato-hovedkvarteret rett over klokken 17. Han bar med seg et tydelig budskap: Nato-landene står sammen i kampen mot ekstremistgruppen IS og at treningsoppdraget i Irak er et viktig bidrag til det.
– På invitasjon fra den irakiske regjeringen, hjelper vi med å trene styrker i Irak og motarbeide at IS skal bygge seg opp igjen, sa han.
Stans i treningen
Han fortalte at alliansen som følge av de siste dagers uro har stanset trening og at de nå konsentrerer seg om å ivareta sikkerheten til styrkene. De følger situasjonen tett og er i dialog med irakiske myndigheter.
– Nato er klare til å gjenoppta treningen av irakiske sikkerhetsstyrker når situasjonen gjør det mulig, sa Stoltenberg.
Han sa at alle de allierte som deltok på hastemøtet mandag uttrykte bekymring over iransk destabilisering av regionen. Han eksemplifiserte med angrepet mot et saudiarabisk oljeraffineri i september i fjor og nedskytingen av en amerikansk drone nylig.
Nato-sjefen var også tydelig på alliansens bekymring knyttet til Irans utvikling av atomvåpen og deler bekymring for Irans missiltester.
Iran erklærer: Ny spiker i kisten for atomavtalen
– En konflikt er ikke i noens interesse, sa Stoltenberg og gjentok formaningen om å roe gemyttene.
Fikk du med deg denne? Norsk sjef i Irak venter angrep
Ville ikke spekulere
Stoltenberg ble utfordret på hvor grensen går for en eventuell artikkel 5-situasjon.
–Jeg vil ikke spekulere i hva slags reaksjon det vil få. Jeg oppfordrer til ansvarlig oppførsel. Hvis jeg begynner å spekulere, vil det ikke bidra til deeskalering, men det motsatte.
Han fikk også spørsmål om alliansen hadde fått en forklaring fra USA om bakgrunnen fra likvideringen av den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani 3. januar.
– USA har gitt oss sin vurdering om bakgrunnen for sine handlinger mot general Soleimani. De har gitt flere brifer og forklarte hvorfor de foretok denne handlingen mot Soleimani. De brifene mener vi er verdifulle.
Stoltenberg sa også at angrepet mot generalen var en amerikansk beslutning, ikke en Nato-beslutning.
Slik reagerer norske politikere på de siste dagers hendelser.