Nyheter:

– Norge kan bli en okkupasjonsmakt

Liv Signe Navarsete (Sp) mener norske styrker bør trekke seg ut av Irak. Hårek Elvenes (H) sier at Norge ikke bør være blant koalisjonslandene som går ut først.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingspolitikeren  er bekymret for sikkerheten til de norske styrkene i etterkant av attentatet på den iranske generalen Qasem Soleimani. Han ble drept i amerikansk droneangrep natt til fredag forrige uke. 

 – Senterpartiet har tidligere vært bekymret for at styrkene vi trente opp i forbindelse med operasjonen i Irak, kunne vende seg mot oss. Den bekymringen har ikke blitt mindre nå, sier politikeren som sitter i Utenriks- forsvarskomiteen på Stortinget til Forsvarets forum. 

Hun forteller hun ikke har alle fakta om situasjonen, men mener at Norge står overfor et dilemma hvis USA ønsker at Norge skal bli værende med sine rundt 70 soldater, mens irakiske myndigheter ønsker dem ut.

Søndag ble det kjent at Iraks nasjonalforsamling ber landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av Irak.

Og til VG sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at de norske styrkene vil forlate Irak hvis de får en formelt krav om det fra irakiske myndigheter. 

STYRKENE: Norge har en styrke på rundt 70 i Irak. Nå ønsker irakiske myndigheter at de internasjonale styrkene forlater landet. Her ser vi norske styrker i Irak i 2016 (Arkivfoto: Forsvaret).

– Å bli værende i et land hvor nasjonale styremakter ikke ønsker vår tilstedeværelse ser jeg på som vanskelig. Da blir vi per definisjon en okkupasjonsmakt, sier Navarsete som mener det vil utsette norske soldater for en enda større risiko. 

Fikk du med deg ekspertene som mener at forrige ukes drap på den iranske generalen var en krigshandling? Les den her.

 – Da må vi i så fall ta stilling om vi ønsker å delta i en krig. Det mest tungtveiende nå må være å ta hensyn til sikkerheten for våre soldater og at vi tar en beslutning på et best mulig faktagrunnlag.

– Mislykket politikk

Okkupasjon: Liv Signe Navarsete (Sp) mener norske styrker må forlate Irak hvis de ikke er ønsket av myndigheten i landet (Foto: Ylva Seiff Berge/Forsvarets forum).
Mislykket: Audun Lysbakken mener det norske bidraget i Irak har vært mislykket, og at vi må prioritere det nasjonale forsvaret (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix).

 – Norge burde trukket ut styrkene fra Irak for lenge siden, og denne situasjonen viser at våre advarsler har vært riktige. Vi har hele veien sagt nei til dette, fordi det ikke er i Norges interesse å knytte oss til amerikanernes mislykkede Midtøsten-politikk og fordi alliansene USA har inngått i regionen er så uklare.

Det skriver leder for Sosialistisk venstreparti, Audun Lysbakken, i epost til Forsvarets forum. Han mener utviklingen i Irak viser at det var en feilaktig beslutning å delta med norske styrker i den USA-ledede styrken Operation Inherent Resolve.

– Dette er et skoleeksempel på hvorfor Norge må avslutte deltakelsen i amerikansk krigføring i andre deler av verden. Vi blir knyttet til en amerikansk president som fører en uforutsigbar og farlig politikk. 
– Vi støtter våre dyktige norske soldater, men ikke politikken som har sendt dem til Irak.

Nå må vi hente soldatene hjem og prioritere vårt nasjonale forsvar, skriver Lysbakken.

Ikke først ut

 Høyre-politiker Hårek Elvenes mener vi bør ta en nøye avveining før norske styrker trekkes ut av Irak. Han sier at Norge ikke bør være blant koalisjonslandene som går ut først.

– Da forvitrer hele oppdraget og mye av den positive utviklingen som har vært i regionen til nå vil gå i feil retning, sier Elvenes.

Ønsker du å vite mer om hva som ledet opp til attentatet på Qasem Soleimani? Dette er bakteppet. 

Han peker blant annet på opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker og kampen mot terrororganisasjonen IS.

– Jeg er også bekymret for konsekvensene ved at Irak og Iran blir sterkere knyttet sammen.

I likhet med Navarsete mener Elvenes at det er vanskelig å bli værende i Irak uten støtte fra nasjonale myndigheter.

– Det blir likevel overilt å trekke norske styrker ut umiddelbart uten at det er en del av en større plan. Nå håper jeg partene besinner seg, sier Elvenes som frykter at en eventuell eskalering kan få store konsekvenser.

– Iran kan fort beslutte å stenge Hormuzstredet. Det vil få umiddelbare konsekvenser for norsk skipsfart og store følger for verdens oljeforsyning, sier Elvenes.

– Et farlig spill

Stortingspolitiker for Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener at det er et paradoks at irakiske myndigheter nå vil kaste ut styrkene i den USA-ledede koalisjonen.

– Blant andre de norske styrkene er der etter invitasjon fra irakiske myndigheter fordi de fryktet IS og trengte vår hjelp i kampen mot dem. Vårt oppdrag blir imidlertid fort meningsløst hvis vi ikke er ønsket i landet, sier Tybring-Gjedde.

Han mener USA kan være villige til å trekke seg ut av Irak hvis det er det endelige ønsket fra irakiske myndigheter.

– Da ville det medført store sanksjoner og boikott av Irak fra amerikansk side. Da blir det interessant å se hva Russland og Kina vil foreta seg. Jeg synes ikke vi skal trosse ønsket til irakiske myndigheter. 

– Vi kan likevel ikke utelukke at ønsket om at koalisjonsstyrkene skal forlate landet kommer som et resultat at de har «fått kniven på strupen» av Iran, sier Tybring-Gjedde. 

Powered by Labrador CMS