Nyheter:

Finansminister Magdalena Andersson hadde med seg fem ekstra milliarder til det svenske forsvaret da hun i dag kom til Riksdagen med statsbudsjettet for 2021.

Legger ekstra milliarder i potten – nær politisk enighet om det svenske forsvaret

Frem til 2025 skal bevilgningen til Sveriges forsvar øke fra 58 til nesten 90 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her kommer finansminister Magdalena Andersson opp rulletrappen til riksdagssalen mandag ettermiddag. I bunken med dokumenter for neste års svenske statsbudsjett ligger Forsvarsdepartementets budsjett for 2021 midt i bunken. Der befinner de første fem ekstramilliardene seg.

– Vi øker forsvarsbevilgningene med 40 prosent, sier Andersson til Forsvarets forum på vei inn i salen for sin første debatt om neste års budsjett.

Veksten hun viser til er opptrappingen i den neste langtidsplanen, som trer i kraft fra nyttår og skal vare ut 2025.

Den rødgrønne regjeringen har sammen med støttepartiene Centern og Liberalerna nylig blitt enige om å legge ytterligere 13 milliarder i potten for det svenske forsvarets langtidsplan. Regjeringen og de borgerlige støttepartiene har ikke flertall, og blir dratt i fra hver sin kant. Med Moderaterna, svenske Høyre, i spissen kreves flere milliarder og større forpliktelser for tiden etter 2025.

På den andre siden er Vänsterpartiet, som ikke ønsker mer til forsvaret.

Andersson sier at hun setter sin lit til støtte fra dem for å skaffe flertall og nå få satt strek for mer til forsvaret.

Fikk du med deg denne: Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt ute med ny bok. Vil ha et nytt Nato – med flere nye land og hvor land som avviker fra kravene til demokratiske prosesser suspenderes.

Helten Hultqvist halter

Milliardene har sittet løst når svenske rikspolitikere det siste året har snakket om det svenske forsvarets fremtid. Det har alle, bortsett fra Vänsterpartiet, vært enige om. Spørsmålet har bare vært hvor løst milliardene skal sitte, spesielt etter koronautbruddet.

For drøyt tre år siden ble det avdekket kritikkverdige forhold i regjeringens håndtering av IT-sikkerheten ved Transportstyrelsen. Riksdagens flertall krevde tre statsråders avgang, bl.a. forsvarsminister Peter Hultqvist. Statsminister Löfven sparket de to andre, men satte i praksis sin egen stilling på spill for å beholde Hultqvist, som også har vært en stor favoritt blant borgerlige politikere.

Men nå har det vært et drøyt år i motvind for den populære forsvarsministeren. Det begynte med langtidsplanen fra Forsvarsberedningen, som kom i mai i fjor. Der ble det for første gang ikke en blokkoverskridende enighet. Årsaken var at de borgerlige mente det ikke ble satt av nok penger.

Likevel var det bred enighet om det svenske forsvarets oppgaver i årene fremover. En utfordring er at Forsvaret for å oppfylle disse oppgavene krever svært mange flere milliarder enn noen partier er villig til å gi. Men da høsten kom, fikk Centern og Liberalerna tvunget regjeringen og finansminister Andersson til å finne fem milliarder ekstra for hvert år frem til 2025.

Dermed fikk alle de fire borgerlige partiene og Sverigedemokraterna den økningen de ønsket. Men så krevde Forsvaret enda mer, etter å ha regnet på det.

Da gjorde Hultqvist et nytt forsøk på å få den tverrpolitiske Forsvarsberedningen til å oppnå bred enighet, men kastet kortene da regjeringen hadde null kroner å stille mot et felles borgerlige krav på rundt 15 nye milliarder. Dermed satt regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet igjen med bare seg selv.

Men enda en gang har de borgerlige sentrumspartiene og finansminister Andersson funnet fram ekstra milliarder. Nylig dukket det opp nye 13 milliarder, og det er de som skal fordeles slik at 40 prosentsøkningen Andersson snakker om skal vokse til 90 årlige milliarder i 2025.

Hultqvist har hatt sentrale posisjoner også lokalt og regionalt i Dalarna. Da han nylig ville overta som lokallagsleder for Socialdemokraterna i Borlänge gikk det galt, selv om han var enstemmig innstilt av valgkomiteen. Motkandidaten vant avstemningen på årsmøtet i begynnelsen av september.

Les også: Koronautgifter ga brudd i forhandlingene om forsvarsplan i Sverige

Borgerlig sprekk

Den generelle mistenksomheten på borgerlige side gjenspeiles i forsvarspolitikken.

– Jeg er overrasket over at Centern og Liberalerna ikke klarer å få fram noen ekstramilliarder til forsvaret, sier Moderaternas skyggefinansminister Elisabeth Svantesson til Forsvarets forum.

Det svenske forsvarets langtidsplan er ikke god nok på sikt, mener den svenske opposisjonens finansministerkandidat, Moderaternas Elisabeth Svantesson.

– Men det er jo de to partiene som har presset regjeringen til å finne ytterligere 13 milliarder ekstra til forsvaret?

– Mitt bilde er at forsvarsbeslutningen ikke kommer til å være finansiert.

– Men de 13 milliardene som nå ligger inne er jo nær de 15 milliardene ekstra de borgerlige samlet ville ha?

– Jo, men etter 2025 finnes ikke de pengene som forsvaret trenger. Det er problematisk på den ene siden å kjapt få fram mange milliarder for noen skattesenkninger, men ikke greie å presse frem tilstrekkelig langsiktige ressurser til forsvaret, sier Svantesson.

Sverige, Finland, Norge

Det svensk-finske forsvarssamarbeidet med Nato-landet Norge skal forsterkes neste år, ifølge budsjettproposisjonen. Allerede onsdag denne uken møtes de tre landenes forsvarsministere i Porsanger.

Powered by Labrador CMS