Nyheter:
Sverige: Koronautgifter gir brudd i forhandlingene om forsvarsplan
Forsvarsminister Peter Hultqvist har gitt opp å få til en bred enighet i forsvarsforhandlingene.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen hadde en uke til på seg før den fjerde fristen gikk ut, men ga 9. juni opp. I praksis er det flertall i Riksdagen for å garantere ytterligere 14-15 milliarder kroner til det svenske forsvaret, men regjeringen har ikke en eneste krone å være imøtekommende med.
Nulltilbudet er uakseptabelt for de borgerlige partiene.
Hultqvist så at det ikke var noen hensikt å fortsette. Hans argument for å ikke ville gi noe er koronakrisens prislapp på foreløpig 250 milliarder svenske kroner og at det allerede er vedtatt en rekordstor økning til forsvaret frem til 2025.
Historisk splittelse
Den 1. januar 2021 skal langtidsplanen frem til 2025 tre i kraft. Før det skal regjeringen lage en proposisjon som Riksdagen må få behandlet ferdig før jul.
Siden Försvarsberedningen i mai 2019 for første gang ikke ga en blokkoverskridende rapport, har Hultqvist arbeidet intenst med å få til nettopp det.
Det lyktes et stykke på vei i august i fjor, da støttepartiene Centern og Liberalerna fikk dratt opp alle borgerlige partiers krav om at fem milliarder kroner skal legges til hvert eneste år. Totalt 25 milliarder kroner ekstra de neste årene skal bli rundt 84 milliarder kroner til det svenske forsvaret i 2025.
Men ifølge den svenske forsvarsledelsen er ikke det nok til å oppfylle halvparten av alle kravene Försvarsberedningen stilte i sin rapport i fjor.
Derfor vil de borgerlige partiene Moderaterna, Centern, Liberalerna og Kristdemokraterna legge på fire milliarder kroner, og samtidig forplikte seg til å legge fem milliarder på toppen både i 2026 og 2027, altså i starten av den neste langtidsplanen.
Sammen med Sverigedemokraterna kan de få flertall for dette.
Halvt år igjen
Hultqvist vil ikke diskutere den neste langtidsplanen før i 2023, og begrunner det med at man først da vil kunne se hva koronakrisen har kostet og bedre vurdere prognosene for svensk økonomi etter 2026.
Akkurat nå står Regjeringen politisk helt alene i det videre arbeidet med forsvarsplanen for 2021-2025. Bare regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet støtter Hultqvist. Han poengterer at hans dør er åpen, men etter nye 100 timer (!) med ekstraforhandlinger i Försvarsberdningen tror selv ikke støttepartiene at det er noe mer å snakke om.
– Jeg har vanskelig for å se hvordan forhandlingene kan vekkes til liv igjen, sier Liberalernas Allan Widman.
Hultqvist sier selv til TT:
– Min vurdering er at det nå ikke finnes forutsetninger for å nå en bred enighet i forsvarsforhandlingene.
Mange slags milliarder
Forsvarsministeren har jobbet intenst for bred enighet i over ett år. Nå kaster han kortene, i hvert fall offisielt, og skal bruke sommeren til å komme et godt stykke på vei mot proposisjonen regjeringen skal legge fram til høsten.
Representanter for de borgerlige partiene sa etter bruddet i dag at det var snakk om 14-15 milliarder kroner ekstra. Hultqvist sier til Sveriges radio at de borgerlige vil at «vi skal inn med ytterligere 40-45 milliarder kroner» når de allerede nå vil love ekstrapenger fra og med 2026.
– Det er for tidlig å love ytterligere bevilgninger til forsvaret etter 2025. Vi bygger videre på forslaget om å trappe opp støtten med totalt 25 milliarder ekstra fram til 2025, sier han.
Det innebærer ifølge Hultqvist en økning på 30 000 personer fra 60 000 til 90 000. Sentralt her er antall vernepliktige, som øker fra 4000-5000 nye hvert år til 8000 nye i året.