Nyheter:

Den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist besøkte svenske soldater under Nato-øvelsen Trident Juncture i Norge i 2018. Her er han avbildet sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Nå vil Sverige samarbeide tettere militært med Finland.

Sverige kan gi Finland militær støtte uten å spørre nasjonalforsamlingen

Ny lov gir den svenske regjeringen anledning til å begjære støtte fra Finland ved et angrep og gi svensk militærhjelp til Finland.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder det svenske nyhetsbyrået TT, som skriver at loven som ble vedtatt er en av de første den svenske nasjonalforsamlingen riksdagen gjorde denne høsten. Den trer i kraft 15. oktober.

– Det handler om mulighetene for raskere å kunne gi og ta imot støtte mellom Sverige og Finland. Svenske militære styrker skal kunne settes inn ved krenking av finsk territorium og vi skal kunne ta imot finsk støtte i samme situasjon for å møte et væpnet angrep mot Sverige, sa forsvarministeren Peter Hultqvist før debatten om lovforslaget, ifølge nyhetsbyrået.

Les også: Sveriges tidligere statsminister advarer mot Trump i ny bok

Den tidligere ordningen, der regjeringen har vært nødt til å få riksdagens godkjennelse for å gi eller ta imot støtte fra Finland, kunne ta omkring en uke å få i orden. Det er en forsinkelse den svenske regjeringen vil slippe.

Den nye loven gir dog ikke regjeringen rom til å hoppe bukk over riksdagen dersom det gjelder støtte ved et væpnet angrep, bare dersom det handler om en situasjon der finsk territorium er krenket.

– Det er en naturlig utvikling av Sveriges sikkerhetspolitiske linje der vi går bort fra alliansefrihet og nøytralitet som definerende element, og i stedet søker mot samarbeid, sier Pål Jonson, som er talsperson i riksdagens forsvarskomité.

Powered by Labrador CMS