Nyheter:
Her frakter Storbritannia og USA materiell til en øvelse på Evenes
Arkivfoto: Torbjørn Løvland
Norge og USA forhandler om å gjenopplive forsvarsavtale
Norge og USA er i forhandlinger om å fornye en omfattende samarbeidsavtale som ble inngått i 1950.
– Det er ikke satt noen dato for når USA og Norge skal være ferdigforhandlet. Det er for tidlig å si noe mer om prosessen nå, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til NRK.
Avtalen det forhandles om å modernisere, er våpenhjelpsavtalen «Mutual defence assistance agreement between Norway and USA».
Den ble først inngått i 1950 og førte til at Norge under den kalde krigen fikk 300 jagerfly og 8.000 militære kjøretøy uten kostnader.
Fram til sluttoppgjøret i 1996 var verdien av den amerikanske våpenhjelpen til Norge på 83 milliarder kroner.
Saken ble først omtalt på det amerikanske nettstedet Breaking Defence.
Ifølge nettstedet skal forhandlingene kunne gi et nytt regelverk for amerikanske styrker i Norge.
Spørsmål i Stortinget
Rødt-leder Bjørnar Moxnes sendte mandag et skriftlig spørsmål til Frank Bakke-Jensen (H) der han krever at forsvarsministeren orienterer Stortinget om den nye avtalen:
Hvorfor ble ikke advarselen fra operativ sjef for FOH om å ikke provosere Russland hørt da norske skip denne måneden seilte sammen med amerikanske og britiske krigsskip øst for Varangerfjorden, betyr denne seilasen at Norge har latt NATO endre vår sikkerhetspolitiske linje om beroligelse og lavspenning, og hva handler den nye avtalen om forsvarssamarbeid med USA om?
Opererte sammen med USA og Storbritannia
Det var i begynnelsen av september at fregatten KNM «Thor Heyerdahl» trente sammen med den britiske fregatten HMS «Sutherland» og støttefartøyet RFA «Tidespring» og den amerikanske destroyeren USS «Ross». Et dansk patruljefly deltok.
Dette skjedde kort tid etter at det amerikanske flyvåpenet sendte seks B-52 bombefly for å fly over alle de 30 medlemslandene i Nato. Målet var å vise styrke og solidaritet med alliansen. Dette innebar flyvninger over Norge, men også over Øst-Europa og den anspente Svartehavsregionen.
Slik så avskjæringen ut fra cockpiten i B-52-flyet. Foto: US Air Force.
80 kampfly fra medlemslandene eskorterte de strategiske bombeflyene, som ble bygget for å bære atomvåpen.
Det var på dette oppdraget - over Svartehavet - at et russisk su-27 jagerfly avskar bombeflyene på svært dramatisk vis.
I det samme oppdraget fulgte russiske su-27 jagerfly bombeflyene inn i dansk luftrom.