Nyheter:

MAKTDEMONSTRASJON: - Vi opererer B-52-ene i formasjoner på to og tre fartøyer hele tiden, men å fly seks B-52, 500 fot mellom vingene, på samme høyde, mens vi flyr med våre norske allierte, er det beste jeg noensinne har gjort, sa kaptein Andrew Dang i 23. bombeskvadron etter en øvelse tidligere denne uka.

Seks B-52 flyr over alle 30 Nato-landene

Fredag trente amerikanske B-52 over alle de 30 Nato-land, deriblant over Norge sammen med fire norske F-35.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske bombefly trente over alle 30 land i Nato fredag, deriblant over Norge, opplyser Forsvaret.

Seks amerikanske bombefly av typen B-52 var med på den storstilte samtreningen, kalt Allied Sky.

SAMTRENING: Norske kampfly fortsetter å trene sammen med amerikanske bombefly. Fredag trente amerikanske B-52 over alle 30 NATO-land, deriblant over Norge sammen med fire norske F-35.

To av de amerikanske bombeflyene trente over Canada og USA, mens fire trente over alliansens europeiske medlemsland. Totalt deltok rundt 80 fly fra hele alliansen.

Ett av bombeflyene besøkte norsk luftrom, der det trente sammen med fire norske F-35 og en Joint Terminal Attack Controller (JTAC), som er oppdragets øyne på bakken.

En JTAC finner og lokaliserer mål, kommuniserer disse direkte til flyene og leder flyenes ild. Denne samhandlingen er svært viktig for en sikker og presis bruk av våpen mot et mål på bakken.

NORSKE: Fire F-35 fotografert fra et av de amerikanske B-52 bombeflyene fredag.

– Flyvingen viser tydelig alliansesamhold og demonstrerer at USA fortsatt er klare til å bidra til europeisk og alliert sikkerhet. Vi ønsker mer alliert aktivitet i våre nærområder, og slike flyginger er en god mulighet til å trene sammen med våre allierte, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

De trente også sammen 7. november og 30. oktober i fjor, som ifølge Forsvaret styrker Norges evne til å operere i en fellesoperativ og flernasjonal ramme.

Totalt skal rundt 80 jagerfly fra Nato-land delta i øvelsen og samtrene med de amerikanske bombeflyene. Landene som deltar i øvelsen er Belgium, Bulgaria, Canada, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Spania, Tyrkia og Storbritannia.

Den enorme øvelsen er en demonstrasjon av styrke og solidaritet som er spesielt viktig for øyeblikket, fordi Nato er under press fra flere hold, skriver nettstedet The Drive.

Powered by Labrador CMS