Nyheter:

SAMTRENING: Som en del av en større amerikansk trening i Europa trener amerikanske bombefly sammen med norske jagerfly. Både norske F-16 og F-35 deltar.

Forsker: – Å kjøre på med amerikansk militærmakt i nordområdene kan bli farlig for Norge

- I Russland blir Norge på mange måter sett på som USAs forlengede arm. Det er en farlig utvikling, mener NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært hektisk militær aktivitet i Norges nærområder den siste tiden. Forrige uke trente norske jagerfly sammen med seks amerikanske B-52 bombefly. Deretter dukket den «hemmelige» amerikanske ubåten USS Seawolf utenfor Tromsø.

Onsdag denne uken fløy et overvåkningsfly av typen RC-135 langs norskekysten opp til Barentshavet. Flyet sirklet utenfor Kola-halvøya der den russiske nordflåten har baser for sin ubåtflåte.

– Jeg oppfatter at det har vært en økning i aktiviteten. USA har gitt tydelige signaler om at de må vil satse mer i Nord-Atlanteren. Det fører til at Norge blir stående i midten mellom USA og Russland, sier Julie Wilhelmsen, som er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

– USA er vår nærmeste allierte. Norge har hatt et behov for å styrke forsvaret av eget territorium. Den raske løsningen på dette er å si ja til å bringe inn amerikansk militærmakt. På en måte er det forståelig, men det likevel en farlig utvikling, mener Wilhelmsen.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen, NUPI

Kommer ikke til å trekke seg unna

Historisk sett har Norge balansert mellom behovet for et godt naboskap og evnen til militær avskrekking mot naboen i øst. Men siden annekteringen av Krim har Norge i større grad knyttet seg opp mot Nato og deltatt i amerikansk aktivitet i nord.

– USA har en stor tro på å vise makt så nærme grensen til Russland som mulig. De tolker det slik at dersom de viser militære muskler så kommer Russland til å trekke seg unna. Men hvis man ser på uttalelser fra det russiske utenriksdepartementet eller utenriksminister Lavrov, så er ikke det tilfelle. Det samme står helt tydelig dersom man setter seg inn i de russiske militærdoktrinene, sier Wilhelmsen.

Arktis er et satsingsområde for Russland og de har viktige militære installasjoner i nordområdene.

– De kommer til å hevde sin rett med alt de har og kommer ikke til å trekke seg unna, slik amerikanerne kanskje forventer.

Amerikanske soldater har de siste årene vært stasjonert i Trøndelag og Troms

«USAs forlengede arm»

Russerne er spesielt på vakt ovenfor amerikanske militære installasjoner og aktivitet nær sine grenser. For to år siden ble den største Nato-øvelsen siden den kalde krigen avholdt i Norge. Samtidig har soldater fra US Marines vært stasjonert på Værnes og Setermoen.

Besøket fra den amerikanske ubåten USS Seawolf forrige uke kan være ment som et signal til Moskva om amerikanske undervanns-kapasiteter i nordområdene, skriver analytiker og ekspert Joseph Trevithick fra nettstedet The Drive.

Nå bygges enda en ny radarstasjon i Vardø. Dette utgjør øyne og ører rett inn i Russlands strategisk baseområder.

– Det er en vesentlig forskjell på om det er Norge som forsvarer sitt territorium eller om det er amerikanske militære som kommer inn og gjør denne jobben. Det tolker de ikke som et defensivt forsvar av Norge, men heller en fremoverlent politikk som dreier seg om å opprettholde amerikansk hegemoni i verdenspolitikken. Det er en farlig situasjon.

Norge har på en måte gitt fra seg styringsmakten, mener Wilhelmsen.

– Man tenker at alt som er bra for USA, er bra for oss. Men slik er det ikke nødvendigvis. Norge blir på mange måter sett på som USAS forlengede arm. De siste fem årene har ikke Norge blitt sett på ikke lenger den sett på som den lille selvstendige pragmatiske naboen som man gjerne samarbeider med.

USS Seawolf ble fotografert utenfor Tromsø forrige uke.

Sikkerhetspolitikk på autopilot

– Enten det gjelder amerikanske soldater på Værnes, eller økt treningsaktivitet av allierte i Nord-Norge, så uttrykkes dette som bare bittesmå justeringer fra norske politikere. Men slik oppfattes det ikke i Russland. Det oppfattes som en del av en lang kjede av hendelser som til sammen avslører strategien som vesten har ovenfor Russland, nemlig å omringe og undergrave landet, sier Wilhelmsen.

Hun mener fiendebilder er seiglivede. Oppfatningen av Russland som trussel kommer til å forsvinne fra et amerikansk ståsted, heller ikke dersom repubklikanerene taper valget.

– Det er stor enighet i den amerikanske kongressen om at Russland er en fiende. Så jeg tror ikke det spiller noen stor rolle om det er Trump eller Biden som sitter ved roret.

Et overvåkingsfly av typen RC-152 har denne uken operert i norske nærområder. På bildet opererer flytypen i Afghanistan.

– Hvor lurt er det fra norsk side å legge seg så tett opp mot amerikanske aktivitet i våre nærområdet?

– Norge fører en sikkerhetspolitikk på autopilot og har gjort det i mange år. Man er så innstilt på å sikre USAs lojalitet til Norge at man deltar på nesten hva det skal være. Dette er en tanke som det nesten er umulig å fjerne. Men det er på høy tid å tid å stille spørsmål om hvilken politikk man skal føre overfor de andre aktørene i verden.

– Å kjøre på med amerikansk militærmakt i nordområdene kan bli farlig for Norge, mener NUPI-forskeren.

Powered by Labrador CMS