Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den atomdrevne ubåten USS «Seawolf» gikk til overflaten utenfor Tromsø fredag forrige uke for å bytte mannskap. Samtidig omtalte den amerikanske marinen på sine nettsider at operasjonene i nordområdene og norske farvann demonstrerer ubåtstyrkens globale rekkevidde.
Annonse
– Våre undersjøiske krigere er de beste i verden innen ubåtkrigføring og er utstyrt med enestående evner designet for å forbedre marinen vår og øke effektiviteten ved konkurranse eller konflikt, sier viseadmiral og sjef for ubåtstyrken, Daryl Caudle, ifølge en pressemelding.
Spionubåter
Seawolf-klassen ble opprinnelig designet som angrepsubåter. Det var planlagt å bygge 29 ubåter over en tiårs-periode, noe som etter hvert ble redusert til bare tre eksemplarer på grunn av kostnadene knyttet til konstruksjonen. Ubåtene «USS Seawolf«, «USS Connecticut» og «USS Jimmy Carter« ble i stedet utstyrt for mer spesialiserte oppgaver, som å operere undervannsdroner og avlytte undersjøiske kabler.
På grunn av deres rolle i forbindelse med innhenting av etterretning er det svært sjelden at den amerikanske marinen utgir bilder eller informasjon om hvor ubåtene befinner seg. En forsvarsjournalist på Twitter melder at det kan være opptil fem år siden sist det ble utgitt offisielle pressebilder av Seawolf-klassen.
SubDeployments 1) Rare pics of #submarine USS #SEAWOLF SSN21, here making a brief stop 21 Aug at Tromso, #Norway while on a 6th Fleet deployment. These appear to be the first officially-released photos of the Bangor-based sub in 5 years pic.twitter.com/tqLTevvGJK
Åpenheten om ubåt-besøket utenfor Tromsø kan derfor være ment som et signal til Moskva om amerikanske undervanns-kapasiteter i nordområdene, skriver analytiker og ekspert Joseph Trevithick fra nettstedet The Drive.
Vanligere med anløp av reaktordrevne fartøyer
I oktober 2019 skrev Forsvarets forum at atomdrevne ubåter og andre krigsskip kan bli et et vanlig syn for innbyggerne i Tromsø når fartøyene kommer innom for nødvendig vedlikehold, logistikkbehov eller for hvile av mannskapene.
Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ble det jobbet med med tilrettelegging for anløp av allierte reaktordrevne fartøyer ved Grøtsund industrihavn på Tønsnes.
– Grøtsund industrihavn er valgt fordi det finnes en egnet kai og fordi det er god infrastruktur i området. Dette vil være et fast tilbud til våre allierte. Mange av de behovene fartøyene ha,r vil fortsatt kunne løses i sjøen, og antall anløp vil avhenge av aktivitet og behov. Imidlertid anslår vi at det kan være snakk om fire til fem anløp i året, sa Bakke-Jensen.
– Alliert tilstedeværelse, øving og trening i fredstid er en sentral del av norsk sikkerhetspolitikk. Bedre tilrettelegging for anløp av reaktordrevne ubåter i nord innebærer ingen ny politikk eller noen form for prinsipiell endring med hensyn til alliert aktivitet, siden slike anløp allerede har pågått gjennom flere tiår.