Nyheter:

REAGERER: Maria Zakharova, talskvinne for russisk UD.
REAGERER: Maria Zakharova, talskvinne for russisk UD.

Russland reagerer sterkt på at Bergen Engines-salget ble stoppet

– Dette er nedslående nyheter og spinkel argumentasjon fra norsk side, uttaler russisk UD etter at regjeringen sa nei til oppkjøpet av Bergen Engines.

Publisert

– Avtalen var kun kommersiell. Målet var å bringe det norske selskapet Bergen Engines til nye markeder, heter det i en uttalelse fra Maria Zakharova, talskvinne for russisk UD, skriver E24/BT.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun viser til at motorfabrikken «i henhold til norske reguleringsmyndigheter ikke er underlagt norske eksportrestriksjoner».

Videre i uttalelsen, som er tilgjengelig på den russiske ambassaden i Oslo sine hjemmesider, fremgår det at salgsstoppet, ifølge russisk side, inngår i en rekke av lignende eksempler på blokkering fra Norges side.

– De siste årene har norsk næringsliv avstått fra å implementere nye prosjekter med russiske partnere, selv i områder der det ikke finnes sanksjoner, sier Zakharova.

Hun gir uttrykk for at det som har skjedd er «upassende politisk innblanding i samarbeid som kun er forretningsmessig».

Kommentaren fra russisk side er som forventet, sier forsvarspolitisk talsmann Hårek Elvenes (H) til NTB.

– Noe annet ville vært overraskende. Det russiske selskapet som ønsket å kjøpe Bergen Engines, har nære forbindelser med makthaverne i Kreml. Å bruke selskapets teknologi til russiske militære formål ville vært skadelig for allierte sikkerhetsinteresser, sier han.

I forrige uke kunngjorde regjeringen at de stanser kjøpet av motorfabrikken på Hordvikneset i Bergen til et russiskkontrollert selskap med hensyn til nasjonal sikkerhet.

Powered by Labrador CMS