Nyheter:

STANSER SALGET: Gjennom en kongelig resolusjon har Rolls Royce blitt pålagt å stanse salget av Bergen Engines.
STANSER SALGET: Gjennom en kongelig resolusjon har Rolls Royce blitt pålagt å stanse salget av Bergen Engines.

Regjeringen stanser salget av Bergen Engines

Regjeringen har gjennom en kongelig resolusjon pålagt Rolls Royce å stanse salget av det norske selskapet Bergen Engines AS til selskaper i Transmashholding Group.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding melder regjeringen at de stanser salget av Bergen Engines til det russiskkontrollerte selskapet Transmashholding Group (TMH).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Vedtakene er fattet med hjemmel i lov 1 juni 2018 nr. 24 om nasjonal sikkerhet § 2-5 første ledd.

«I den kongelige resolusjonen gis utenriksministeren fullmakt til å fatte vedtak om at enhver eksport av varer eller teknologi fra Bergen Engines eller selskapets datterselskaper til Russland, med sluttbruker i Russland eller til aktører hjemmehørende i Russland må underlegges forutgående godkjenning av Utenriksdepartementet.»

Regjeringen konkluderte 18. mars med at den hadde tilstrekkelig informasjon til å konkludere med at salgsprosessen av Bergen Engines til TMH må stanses. Dette for å sikre at nasjonale sikkerhetsinteresser ikke blir truet.

- Vi mener at det er helt nødvendig å forhindre at selskapet blir solgt til et selskap som kontrolleres fra et land vi ikke har et sikkerhetssamarbeid med, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Ville vært i strid med sikkerhetspolitiske interesser

De viktigste forholdene i regjeringens vurdering av en stans i salget er:

  • At teknologien Bergen Engines besitter og motorene de produserer ville hatt stor militær strategisk betydning for Russland, og det ville ha styrket Russlands militære kapabiliteter på en måte som klart vil være i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser.
  • Selv om dette er produkter og teknologi som ikke er omfattet av eksportkontrollistene, har Russland hatt betydelige utfordringer med å få tilgang til disse siden de vestlige sanksjonene mot landet ble innført i 2014.
  • Det planlagte oppkjøpet ville kunne medført forsøk på å omgå eksportkontrollregelverket eller våre restriktive tiltak mot Russland, for på en fordekt måte å få tilgang til kunnskap og teknologi av stor militær strategisk betydning for Russland.
  • Eksport av teknologien og motorene til Russland ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesserer.

Skapt debatt på Stortinget

Tidligere denne uken redegjorde justis og beredskapsminister Monica Mæland om saken i Stortinget.

Etter redegjørelsen kalte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) det en full retrett og mener at regjeringen ikke har forstått alvoret i saken. Tybring-Gjedde kritiserte at regjeringen har brukt flere måneder på å lese sikkerhetsloven.

Han pekte også på at selskapet som kjøpte opp Bergen Engines har tett bånd til det russiske Forsvaret og blant annet jobber med motorteknologi til russiske marinefartøy.

Emilie Mehl fra Senterpartiet kalte det en total svikt i å beskytte norske sikkerhetsinteresser.

– Dette er et salg som ville hatt stor militær strategisk verdi for Russland. Som ville innebære eksport av teknologi og motorer til Russland som ikke er i norsk eller strategisk interesse. Det er urovekkende å tenke på hva som kunne skjedd i denne saken dersom mediene ikke hadde omtalt den og hvis ikke opposisjonen hadde grepet inn.

Powered by Labrador CMS