Nyheter:

STORTINGET: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland t.v. og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i salen før Mælands redegjørelse i Stortinget om planlagt salg av Bergen Engines AS.

Regjeringen skrinlegger salget av Bergen Engines

Justis og beredskapsminister Monica Mæland redegjorde for saken i Stortinget. Mæland sier at de vil bruke sikkerhetsloven til å stanse salget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen stanser det omstridte salget av motorfabrikken Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap, varsler justisminister Monica Mæland (H).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Et salg ville ha styrket russiske militære kapabiliteter på en måte som klart ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser, sa Mæland da hun redegjorde for saken i Stortinget tirsdag.

Bergen Engines er i dag eid av britiske Rolls-Royce, som nå har solgt selskapet til russiskkontrollerte TMH International. De har betalt 1,6 milliarder kroner for å ta over motorfabrikken på Hordvikneset. Blant de største kundene til Bergen Engines er det norske Sjøforsvaret.

Total svikt i å beskytte norske sikkerhetsinteresser

Etter redegjørelsen kalte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) det en full retrett og mener at regjeringen ikke har forstått alvoret i saken. Tybring-Gjedde kritiserer at regjeringen har brukt flere måneder på å lese sikkerhetsloven.

Han peker også på at selskapet som kjøpte opp Bergen Engines har tett bånd til det russiske Forsvaret og blant annet jobber med motorteknologi til russiske marinefartøy.

Emilie Mehl fra Senterpartiet kaller det en total svikt i å beskytte norske sikkerhetsinteresser.

– Dette er et salg som ville hatt stor militær strategisk verdi for Russland. Som ville innebære eksport av teknologi og motorer til Russland som ikke er i norsk eller strategisk interesse. Det er urovekkende å tenke på hva som kunne skjedd i denne saken dersom mediene ikke hadde omtalt den og hvis ikke opposjonen hadde grepet inn.

Mehl mener det fremstår lite troverdig når justisministeren prøver å gi inntrykk av at regjeringen har hatt kontroll hele veien.

Vil bruke sikkerhetsloven for å stanse salget

Under redegjørelsen i Stortinget opplyser Mæland at regjeringen vil bruke sikkerhetsloven for å stanse salget.

– Samlet sett mener regjeringen at nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet hvis eiendomsretten overføres til TMH. Det vil bli fremmet en kongelig resolusjon om å stanse salget i medhold av sikkerhetsloven paragraf 2-5, sier Mæland.

Kjøperen er det russiske selskapet TMH International. To av de største eierne er russiske oligarker som antas å ha nære forbindelser til Kreml og president Vladimir Putin.

– Et salg ville ha styrket russiske militære kapabiliteter på en måte som klart ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser, sier Mæland ifølge Bergens Tidende.

BERGEN ENGINES: Fabrikklokalene til Bergen Engines AS.

Ville ha styrket Russlands militære kapabiliteter

Regjeringen la ut en pressemelding i forbindelse med redegjørelsen i stortinget.

– Regjeringen har over tid jobbet for å få kartlagt alle forhold rundt det mulige salget av Bergen Engines. I denne prosessen har EOS-tjenestens arbeid vært helt sentralt. Vi vurderer nå at vi har tilstrekkelig informasjon til å konkludere med at det er helt nødvendig å forhindre at selskapet blir solgt til et selskap som kontrolleres fra et land vi ikke har en sikkerhetssamarbeid med, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

– Jeg er opptatt av de sikkerhetsutfordringer utenlandske oppkjøp representerer. Denne saken viser at den nye sikkerhetsloven fungerer. Vi har verktøy til å håndtere denne type situasjoner slik at vi sammen kan bevare Norge som en trygg og selvstendig nasjon, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

De viktigste forholdene som har stått sentralt i regjeringens vurderinger er:

  • At teknologien Bergen Engines besitter og motorene de produserer ville hatt stor militær strategisk betydning for Russland, og det ville ha styrket Russlands militære kapabiliteter på en måte som klart vil være i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser.
  • Selv om dette er produkter og teknologi som ikke er omfattet av eksportkontrollistene, har Russland hatt betydelige utfordringer med å få tilgang til disse siden de vestlige sanksjonene mot landet ble innført i 2014.
  • Det planlagte oppkjøpet ville kunne medført forsøk på å omgå eksportkontrollregelverket eller våre restriktive tiltak mot Russland, for på en fordekt måte å få tilgang til kunnskap og teknologi av stor militær strategisk betydning for Russland.
  • Eksport av teknologien og motorene til Russland ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser.

– Samlet sett mener derfor regjeringen at nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet dersom eiendomsretten til Bergen Engines overføres fra Rolls-Royce til TMH. Det vil derfor bli fremmet et forslag til vedtak om å stanse salget i medhold av sikkerhetsloven § 2-5 for Kongen i statsråd fredag, 26. mars 2021, sier justis- og beredskapsminister Mæland.

– Vi har i denne prosessen hatt en positiv dialog med britiskeide Rolls Royce i en krevende sak, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Vedlikeholdsavtaler med Forsvaret og andre Nato-land

Bergen Engines har laget motorer til en rekke norske forsvarsskip og har vedlikeholdsavtaler med både Forsvaret og flere andre Nato-land, deriblant USA.

I desember ble Utenriksdepartementet varslet om salget. Departementet sier de sendte varselet videre til de hemmelige tjenestene, mens Statsministerens kontor (SMK) ble varslet i begynnelsen av februar.

Powered by Labrador CMS