Nyheter:
Dette er oligarkene som vil kjøpe Bergen Engines
De slo seg opp i Russland på 90-tallet, eier Kalasjnikov og har bånd til Putin. Oligarkene bak kjøpet av Bergen Engines beskyldes for korrupsjon, mafia-forbindelser og tyveriet av et gyllent toalett.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
At det russiskeide selskapet TMH International vil kjøpe motorprodusenten Bergen Engines, har skapt internasjonal oppmerksomhet. Bergen Engines har levert motoren til E-tjenestens spionskip Marjata, og flere oligarker med tette bånd til Russlands president Vladimir Putin står på eierlisten til TMH Internastional.
TMH International er heleid av russiske Transmashholding, landet største produsent av jernbanevogner og lokomotiver. Ifølge den russiske avisen Izvestia er oligarkene Iskander Mahmudov og Andrej Bokarev blant eierne. Dette er to av Russlands rikeste menn.
De tette forbindelsene mellom russiske oligarker og maktapparatet rundt Putin gjør at mange reagerer på salget. En av dem er Anders Åslund, en svensk økonom og tidligere diplomat, som blant annet har vært stasjonert i Moskva. I 2019 ga han ut boken «Russia’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy».
«Transmashholding, eid av den virkelig frastøtende russiskd oligarken Iskander Makhmudov, kjøper norske Bergen Engines på Hordvikneset fra Rolls-Royce for 150 millioner euro. Hvordan kan Norge tillate det? Det må stoppes av hensyn til nasjonal sikkerhet!», skriver Åslund på Twitter.
Så hvem er kjøperne av Bergen Engines? TMH har flere eiere, men to av dem er oligarker som skapte seg kjempeformuer i Russland under den kaotiske tiden på 1990-tallet.
Iskander Makhmudov
Ifølge magasinet Forbes er Iskander Makhmudov verdens 205. rikeste person, med en formue på 9,7 milliarder dollar (82,5 milliarder kroner). Han opparbeidet rikdommen sin i Russland på 1990-tallet. Nøyaktig hvordan har alltid blitt sett på som et lite mysterium, men mange mistenker at han utnyttet lovløsheten i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps.
Flere ganger opp gjennom årene har Makhmudovs navn dukket opp i forbindelse medorganisert kriminalitet. I Spania ble han etterforsket for hvitvasking av penger, men saken ble henlagt, etter at den ble overført til den russiske påtalemyndigheten.
– Makhmudov brukte hovedsakelig to forskjellige måter for å skape et vellykket selskap: korrupsjon og vold, uttalte den spanske aktoren Jose Grinda Gonzales til SVT i 2019.
Den svenske TV-kanalen hadde undersøkt papirer fra banken Swedbank, og funnet mistenkelige overføringer som involverte penger fra Russland og andre tidligere sovjetrepublikker.
Av disse ble 122 millioner euro knyttet til Makhmudov. Blant de andre som ble knyttet til overføringene var den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj og Donald Trumps valgkampsjef Paul Manafort.
Putins liste
Makhmudov er født i Bukhara i sovjetrepublikken Usbekistan, som ble selvstendig etter Sovjetunionens oppløsning. Han er utdannet i orientalske studier ved universitetet i Tasjkent. Etter utdanningen jobbet Makhmudov blant annet som tolk for det russiske militæret i Libya og Irak.
På 1990-tallet kastet han seg inn i den løsslupne kapitalismen i det postkommunistiske Russland. Han slo seg opp innen gruvedrift, og dannet etterhvert Ural Mining and Metallurgical Company (UMMC).
Les også: Frode Berg: Absurd å hemmeligholde spionrapport
På begynnelsen av 2000-tallet opprettet han Transmashholding sammen med Dmitrij Komissarov. Senere investerte han også i relaterte bransjer, som catering og lokaltransport. I 2014 vant Transmashholding anbudet om å levere og vedlikeholde vogner til t-banen i Moskva.
Makhmudov er blitt beskyldt for å ha forbindelser til Izmailovskij-mafiaen i Russland, men han er aldri dømt for noen forbrytelse.
I januar 2018 offentliggjorde finansdepartementet i USA en liste over personer med tett forbindelse til den russiske ledelsen. Makhmudov var et av navnene på den oversikten, som raskt ble døpt «Putins liste».
Andrej Bokarev
Sammenlignet med Makhmudov, har Andrej Bokarev knapt nok penger til salt på maten. Ifølge Forbes er han god for 2,5 milliarder dollar og er med det nummer 1267 på listen over verdens rikeste. I likhet med Makhmudov, står Bokarev på listen til USAs finansdepartement over personer tett på Putin.
Ifølge biografien på han egen hjemmeside er Bokarev født i 1966 og ble uteksaminert fra Moscom Institute of Finance i 1990. Gjennom forretningene kom han i kontakt med Makhmudov på sluttten av 1990-tallet, og de to har samarbeidet tett siden. I 2009 ble Bokarev president i Transmashholding.
Han har også investert i et av Russlands mest anerkjente merkevarer. I 2017 kjøpte Bokarev en del av selskapet som produserer Kalasjnikov-geværer.
I likhet med Makhmudov, blir Bokarev ofte knyttet til organisert kriminalitet og hvitsnippforbrytelser. Ifølge en rapport fra EU-Russia Civil Society Forum, et nettverk av samfunnsorganisasjoner, blir Transmashholding ofte beskyldt for nepotisme og korrupsjon, fordi Makhmudov og Bokarev har så tette forbindelser med med sentrale russiske maktpersoner.
«Hovedargumentet fra kritikerne er forholdet mellom TMHs aksjonærer Iskander Makhmudov og Andrej Bokarev og den tidligere sjefen for Russlands jernbaner Vladimir Yukanin. I tillegg har medeier og partner av Makhmudov og Bokarev, Maksim Liksutov, ledet avdelingen for transport i Moskva», står det i rapporten.
Stjålet gulldo
Bokarev skal ha en ganske ekslusiv hobby. Ifølge den russiske avisen Pravde samler oligarken på gjenstander laget av gull.
«Kollegaer sier at hobbyen startet da Bokarev angivelig brukte en Parker gullpenn til å signere en avtale med Iskander Makhmudov i 1998», skriver Pravda.
Les også: Norsk forsvarstopp demper skrekkbildet av Russland og Kina
20 år senere skal samlingen ha vokst til 500 gjenstander. Et av dem er et toalett av gull, laget av den italienske kunstneren Maurizio Cattelan. Gulldassen er verdsatt til fem millioner pund, og skal ha vært en bursdagsgave oligarken ga seg selv i 2019.
Om det stemmer at Bokarev er eier av det gylne vannklosettet, har oligarken et forklaringsproblem. Kunstverket ble nemlig meldt stjålet måneden før Pravda skrev om at den skulle være i Bokarevs besittelse. Toalettet var en del av en utstilling i Blenheim Palace i Storbritannia.
Les mer: Salget av Bergen Engines ble ikke vurdert etter Sikkerhetsloven
Forsikringsselskapet har utlyst en dusør på 100 000 pund for toalettet, og ifølge BBC ble syv personer arrestert i forbindelse med tyveriet. Men ett år etter at toalettet forsvant, var alle syv sluppet fri, og ingen av dem tiltalt for forbrytelsen, skriver avisen Oxford Mail.
Gulldoen har så langt ikke kommet til rette.