Nyheter

KHERSON: Russiske soldater på vakt ved en kraftstasjon på Dnepr-elven i Kherson-regionen i mai. Mandag meldes det at ukrainske styrker har innledet sin ventede motoffensiv i området. Bildet er tatt under en pressetur organisert av Russland.

Zelenskyj oppfordrer russiske soldater til å flykte fra Kherson

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj råder russiske soldater til å flykte om de vil overleve motoffensiven Ukraina har innledet mot Kherson.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Om de vil overleve, så burde russiske soldater flykte. Dra hjem, sa Zelenskyj i en tale mandag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland har avvist meldinger om at Ukraina har gjort framskritt i regionen etter at de mandag kunngjorde at de innledet en motoffensiv.

Zelenskyj legger til at russiske soldater som overgir seg, vil bli behandlet i tråd med Genèvekonvensjonen.

Ukraina hevder å ha gjort framskritt i regionen og blant annet gjenerobret fire landsbyer. Russland bekrefter at ukrainerne har gått til motangrep, men påstår at de mislyktes.

Ingen av partenes påstander er bekreftet.

Offensiv

En talsperson for den ukrainske forsvarskommandoen sa mandag at en offensiv mot russiske styrker sør i Ukraina har begynt.

Offensiven er særlig rettet mot byen Kherson, den eneste regionshovedstaden russiske styrker har lyktes med å innta i Ukraina.

The Guardian er et av mediene som gjengir en uttalelse fra Natalia Humenyuk, talsperson for Ukrainas sørlige kommando.

PRESIDENT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj råder russiske soldater i Kherson-regionen, der Ukraina har innledet en motoffensiv, til å flykte eller overgi seg.

Meldingene om offensiven kommer samtidig som en gruppe inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har reist til Ukraina for å undersøke situasjonen ved atomkraftverket Zaporizjzja. Gruppa ledes av IAEA-sjef Rafael Grossi.

Byen Kherson ligger rundt 200 kilometer sørvest for Zaporizjzja, som er Europas største atomkraftverk. Det har vært under russisk kontroll siden begynnelsen av mars, men drives av ukrainske teknikere. Det er stor bekymring for situasjonen ved kraftverket. IAEA-teamet skal etter planen besøke Zaporizjzja senere denne uka.

– Former slagmarken

Serheij Khlan i regionrådet i Kherson sier til ukrainske Pryamyi TV at operasjonen der det okkuperte området skal gjenerobres, nå er innledet.

– Det har i dag vært kraftige artilleriangrep på fiendens posisjoner i hele det okkuperte området i Kherson-regionen, sier han.

Mandag kveld sa en ukrainsk militærkilde til CNN at ukrainerne hadde tatt tilbake de fire landsbyene Dmytrivka, Arkhanhelske, Tomyna Balka og Pravdyne fra russisk kontroll, og at den russiske førstelinjen var blitt brutt tre steder.

Russiske myndigheter uttalte mandag at ukrainske framstøt i regionene Kherson og Mykolajiv ikke hadde lyktes, og at ukrainske styrker hadde hatt «store tap».

Lange forberedelser

Det har i flere uker vært meldt at ukrainske styrker har forberedt en motoffensiv i sør, blant annet med systematiske angrep mot bruer og ammunisjonsdepot i området.

MOTSTAND: En ukrainsk kvinne dekket i det ukrainske flagget står foran russiske styrker. Bildet er tatt 19. mars.

Ukrainske styrker har drevet operasjoner for å «forme» slagmarken for en motoffensiv, sier to amerikanske embetsmenn med tilgang til etterretningsrapporter til CNN.

Såkalt forming av slagmarken er vanlig militær prosedyre før en offensiv og handler om angrep på våpensystemer, kommandosentraler, ammunisjonsdepoter og andre mål for å åpne for planlagt framrykking. USA mener at den ukrainske motoffensiven vil omfatte både luft- og bakkeoperasjoner.

Angrep

CNN skriver at verken ukrainske eller amerikanske kilder vil si noe om det konkrete hovedmålet med den varslede motoffensiven, ut over at den er rettet mot Kherson. Byen har en viktig strategisk plassering ved den ukrainske svartehavskysten.

Det har i sosiale medier blitt delt en lang rekke meldinger om eksplosjoner og angrep langs frontlinjen i sør, men det er svært vanskelig å få verifisert disse meldingene fra uavhengige kilder.

Ordføreren i Mykolajiv, Oleksandr Senkevytsj, skriver på Telegram at minst to personer er drept i et russisk granatangrep mot sentrum av byen.

– Så langt vet vi om to drepte og fem sårede, skriver han, og føyer til at angrepet rammet bolighus.

Powered by Labrador CMS