Nyheter

FRIVILLIG: Etter at Russland annekterte Krim og støttet ukrainske separatister, meldte TV-kjendisen Radomyr Gaj seg til tjeneste.

Ukrainsk krigshelt: – Det russiske imperiet vil bli knust

KIEV (Forsvarets forum): – I fremtiden vil Russland være et lite område rundt Moskva, sier tidligere «Skal vi danse»-programleder Radomyr Gaj.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den ukrainske hæren i 2014 og den ukrainske hæren i 2022 er to forskjellige hærer. Da jeg dro til fronten i 2014, ga regjeringen meg bare et våpen og en svært dårlig uniform. Vi fikk utdelt et telt fra 1939. Fra den sovjetiske hæren, sier Radomyr Gaj.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Med helskjegg, barbert hode, en kraftig overkropp og diksjon som en mitraljøse, har den tidligere teaterinstruktøren og skuespilleren en intens fremtoning. Gaj var et kjente ansikt allerede før han meldte seg frivillig til militærtjeneste. I tillegg til å være skuespiller, var han programleder på TV, blant annet for den ukrainske versjonen av «Skal vi danse».

Debatt: Uklokt å friste Ukraina med Nato-medlemskap

Da Majdan-revolusjonen brøt ut høsten 2013, ble Gaj raskt en aktiv deltaker. Senere vervet han seg til tjeneste i øst. Ved fronten markerte han seg med flere vågale operasjoner. Sammen med en fallskjermsoldat reiste han det ukrainske flagget i TV-tårnet i Slovjansk, mens byen var kontrollert av separatister.

– Da jeg kom tilbake fra krigen, skjønte jeg hvilke problemer hæren hadde, med utstyr, med uniformer, fordi jeg kjente det på kroppen selv, sier Gaj.

– Vi hater russere

I august 2014 opprettet han og andre veteraner stiftelsen Mir & co, som hjelper de væpnede styrkene med logistikk, klær, ammunisjon og annet utstyr. I tillegg bidrar de med medisinsk støtte og oppfølging av krigsofre og hjelper mennesker som er drevet på flukt fra krigen. Stiftelsen har fått støtte fra forretningsmannen og filantropen George Soros.

HEISER FLAGGET: Radomyr Gaj heiser det ukrainske flagget i TV-tårnet i Slovjansk.

Ukraina har gjort mye for å modernisere landets væpnede styrker siden 2014. Nå mener Gaj at Ukraina har et av verdens mest moderne forsvar. I tillegg har landet en stor gruppe reservister med kamperfaring.

Gaj understreker også ukrainernes motstandsvilje.

– Det er mange med jaktvåpen. To millioner lovlig og to millioner ulovlig. Og vi hater russere, sier han og fortsetter:

– Vi vil stoppe russerne. Det er ikke mulig å ta Ukraina. De kan ta to fylker. Det er mulig at de kan ta Mariupol. Det er nær grensen. Men hele Ukraina, det klarer de ikke.

Lenins skygge

Krigsveteranen blir ofte intervjuet i ukrainske medier. Engasjementet og entusiasmen hans kan sikkert virke betryggende for en befolkning som har levd med krig i åtte år, siden Russland annekterte Krim-halvøya og begynte å støtte ukrainske separatister i 2014.

Gaj møter oss i det tidligere Lenin-museet i Kiev. Det gir intervjuet en passende dose ironi. Etter oktoberrevolusjonen i Russland i 2017 erklærte Den ukrainske folkerepublikken seg som en selvstendig stat. Det spede tilløpet til ukrainsk uavhengighet ble slått ned av Lenins røde armé.

Annet enn den sovjetiske arkitekturen, er det lite igjen av Lenin i bygningen, som nå blitt et konferansesenter. Gaj mener at den russiske revolusjonen og den påfølgende opprettelsen av Sovjetunionen bare var en utsettelse av Russlands uunngåelige skjebne.

– Russland vil bli delt. Det russiske imperiet vil bli knust. I fremtiden vil Russland være et lite område rundt Moskva, sier han.

– Putin khuilo!

Russlands president Vladimir Putin har flere ganger uttrykt at han ikke ser på Ukraina som en selvstendig stat. Sommeren 2021 publiserte han essayet «Om det historiske fellesskapet mellom Russland og Ukraina», der han understreket de to landenes felles historie, språk og kultur.

KRIGSHELT: Norge bør bidra internasjonalt med diplomatisk og politisk støtte til Ukraina, mener Radomyr Gaj.

Kiev-riket var den første slaviske statsdannelsen, og regnes som den åndelige opprinnelsen til Russland, Hviterussland og Ukraina. I essayet siterer Putin middelalderprinsen Oleg fra Novgorod, som skal ha sagt om Kiev: «La dette bli alle russiske byers mor.»

– Alle de russiske heltene er fra Ukraina. Deres eventyrfigurer er født her. Russerne har ikke sin egen historie. De trenger kollektive myter, for å knytte sammen alle landområdene de har stjålet, sier Gaj.

Les også: Pensjonert russisk general advarer mot å angripe Ukraina

Han gjør det klart hva han selv mener om den russiske presidenten.

– Putin khuilo! Det kan du skrive, sier Gaj.

Uttrykket ble populært i Ukraina etter den russiske annekteringen av Krim i 2014, og er en svært grov måte å uttrykke at Putin er en kuk.

Gaj mener at kampen ikke bare handler om Ukraina, men også forsvaret av Europa. Derfor bør Norge bidra internasjonalt med diplomatisk og politisk støtte.

– Krigen står mellom den gamle verden og en ny sivilisasjon. Putin er psykologisk på 1900-tallet. Putin vil gjenoppbygge Sovjetunionen og ødelegge Nato, sier han.

Powered by Labrador CMS