Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Til tross for store russiske styrker langs grensen til Ukraina, har resident Vladimir Putin gjentatte ganger benektet at Russland har planer om å angripe nabolandet.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Likevel debatteres den spente situasjonen også i Russland, og ikke alle er overbevist om at myndighetene bak Kremls murer bare har fredelig sameksistens med Ukraina som mål.
En stemme som vekker oppsikt, både i og utenfor Russland, er den pensjonerte generalen Leonid Ivasjov. I et åpent brev til russiske styresmakter advarer han mot en krig med Ukraina. I brevet skriver han at det for øyeblikket ikke er noen kritiske eksterne trusler mot Russland.
I stedet hevder han den største trusselen mot Russland «er en trussel av intern karakter, som utgår fra en lite levedyktig statsmodell, styresmaktens inkompetanse og samfunnets tilstand».
– Han er en påminnelse om at det er feil å tro at hele Russland står samlet bak Putin, sier Jardar Østbø, professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).
Brevet ble publisert 31. januar på nettsiden til den russiske reserveoffisersforeningen, som Ivasjov leder. At teksten fortsatt ligger ute, vekker oppsikt.
– Det interessante er at Ivasjov får lov til å gjøre dette, sier den svenske økonomen og Russland-kjenneren Anders Åslund til magasinet Slate.
At brevet ikke er fjernet, tyder ifølge Åslund på at det er opposisjon mot Putins politikk innenfra militæret.
– Uformell samling
Østbø er overrasket over utspillet til den pensjonerte generalen, spesielt fordi han tidligere har vært svært kritisk til Nato og Vesten.
– Han har tidligere skrevet at Russland må stå imot Nato. Nå mener han at det ikke finnes noen ekstern trussel som gir grunnlag for eskalering. I stedet peker han på interne problemer, som den demografiske krisen og forfall i utdanningen, statsapparatet og andre steder. Han legger skylden for eskaleringen på Russland, sier Østbø.
Professoren mener likevel ikke at man skal legge stor vekt på at brevet fortsatt ligger ute på nett.
– Det er ikke slik at alle ytringer som er kritiske til regimet umiddelbart tas ned. Men hadde det fra toppen vært ønske om å fjerne det, hadde det vært gjort, sier han.
Østbø tror heller ikke at teksten til Ivasjov blir sett på som noen stor trussel i Kreml.
– Organisasjonen han leder er en litt uformell samling av tidligere offiserer, veteraner og andre deler av sikkerhetstjenestene. De er i nasjonalistisk opposisjon til det nåværende regimet. Ivasjov er ikke noen sentral figur i det russiske forsvaret, men heller ikke en person fra gata, sier han.
Nasjonalistisk opposisjon
I brevet advarer den pensjonerte generalen om konsekvensene av en krig mot Ukraina.
«Bruken av militær makt mot Ukraina vil for det første sette spørsmålstegn ved eksistensen av Russland som stat. For det andre vil det for alltid gjøre russere og ukrainere til dødelige fiender. For det tredje vil det være tusenvis døde unge, friske gutter på begge sider, noe som helt sikkert vil påvirke den fremtidige demografiske situasjonen i våre døende land», skriver han.
Østbø understreker at det ikke er noen stor begeistring for krig med Ukraina i det russiske samfunnet.
– Det er populært å stå opp mot Vesten, men krig vil ikke være populært, sier han.
Innlegget til Ivasjov viser også at opposisjonen mot Putin ikke alltid kommer fra den liberale, vestvendte middelklassen, men også fra konservative nasjonalister.
– Det er vanskeligere for myndighetene å håndtere enn kritikk fra liberalt hold, sier Østbø.