Nyheter

RENHOLD: Rødt ber regjeringen om å skynde seg med å hente renholdet hjem til Forsvaret så fort som mulig.
RENHOLD: Rødt ber regjeringen om å skynde seg med å hente renholdet hjem til Forsvaret så fort som mulig.

Rødt: Regjeringen må få renholdet tilbake til Forsvaret

Regjeringen kommer til å bryte løftet de ga om å avprivatisere renholdet i Forsvaret innen 100 dager, sier Mímir Kristjánsson.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert med sitater fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stortingsrepresentanten fra Rødt sier det haster å få renholdet tilbake på Forsvarets hender.

– Som i så mange andre tilfeller har de vist seg at det ikke fornuftig å privatisere. Lønnen og arbeidsbetingelsene for de som vasker i Forsvaret har blitt dårligere, og det har også gitt et dårligere resultat, sier Kristjánsson til Forsvarets forum.

Mímir Kristjánsson i Rødt ber regjeringen om å avprivatisere renhooldet i Forsvaret.
Mímir Kristjánsson i Rødt ber regjeringen om å avprivatisere renhooldet i Forsvaret.

Han viser til at Arbeiderpartiet forpliktet seg til å legge fram en plan for å hente renholdet i Forsvaret tilbake fra det private innen 100 dager i regjering.

Og i Hurdalsplattformen fra 14. oktober 2021 heter det at regjeringen vil «Sørge for at renholdet i hele forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets egen regi».

– Det løftet kommer til å bli brutt. Det er også urovekkende at regjeringen ikke er i stand til å tidfeste en plan for når dette vil skje, sier Kristjánsson.

Kuttet kontrakten

I fjor sommer brøt det danske forsvaret kontrakten med servicegiganten ISS. Misnøyen ble stor fordi mange mente ISS ikke leverte de tjenestene de hadde avtalt. Det resulterte i opprettelsen av Facebook-gruppen «Til kamp mot ISS».

Også i Norge har Forsvarets samarbeid vært kontroversielt. Og i 2019 kastet Forsvarsdepartementet ut ISS fra sine egne kontorer da det ikke var fornøyd med arbeidet.

Arbeidstakerorganisasjoner har også tatt til ordet for å avslutte kontraktene med private renholdsfirmaer.

Etter det Rødt-politikeren erfarer er det tre ulike selskaper som jobber med renhold i Forsvaret: ISS, Toma og Proffren. Og opprinnelig var det rundt 400 forsvarsansatte som jobbet med renhold, nesten alle i hele faste stillinger i Forsvaret.

Nå mener Kristjánsson at regjeringen må levere på løftet sitt, og henter de tilbake.

Mangler framdrift

– Det mangler en framdriftsplan på når det skal skje. Da jeg stilte spørsmålet til forsvarsministen på Stortinget ble jeg ikke beroliget. Jeg forstår at det ikke er lett å si opp kontrakter på kort tid, men det virker på meg som dette arbeidet ikker er prioritert av regjeringen, sier han.

Nå varsler Rødt-politikeren at han vi sende et skriftlig spørsmål til forsvarsministeren.

– Da er han nødt til å svare.

Forsvarsministeren: Arbeidet er i gang

Overfor Forsvarets forum uttaler forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) at jobben med å avprivatisere renholdet i Forsvaret er «godt i gang».

– Arbeidet ble faktisk påbegynt i departementet nesten på dag én etter regjeringsskiftet, skriver Enoksen til Forsvarets forum.

Han vil imidlertid ikke tidfeste når de er i mål med arbeidet.

– Jeg vil be om respekt for at det i den typen avtaler som er inngått, er både oppsigelsestider og forhold som skal ivaretas. Det med tanke på de ansatte som jobber i de bedriftene som i dag har oppdraget. Derfor er dette er nødvendigvis en sak som må ta noe tid, skriver Enoksen.

Han uttaler også at regjeringen har som mål å øke kvaliteten på renholdet i Forsvaret.

Powered by Labrador CMS