Nyheter

TILTAK: Oberstløytnant Carl Waldemar Wilhemsen mener det er andre tiltak man må gjøre for å få ansatte til å bli.

Sørreisa-pendler om Grams boplikt-nei:
 – Troverdig og beroligende

 Oberstløytnant Wilhelmsen på Sørreisa mener boplikt-forslaget går stikk i strid med Forsvarets ambisjoner om å beholde personell. Derfor er det godt for ham å høre forsvarsministerens motstand.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg vil si det er en fornærmelse mot de ansatte og alle vi som pendler, sier oberstløytnant Carl Waldemar Wilhelmsen om utspillet fra utviklingsministeren.

Tirsdag gikk nestleder i Senterpartiet (Sp) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim ut i NRK og foreslo å innføre boplikt for forsvarsansatte. Senere samme dag utdypet hun at debatten om boplikt er en viktig diskusjon å ta.

Torsdag sier forsvarminister og senterpartikollega Bjørn Arild Gram seg uenig i forslaget. Han beroliger med at boplikt ikke er et tiltak de jobber med i Forsvarsdepartementet. 

– Vi har ingen planer om å innføre boplikt, og jobber heller med andre spor for å beholde og rekruttere personell, sier Gram til Forsvarets forum.

Allerede en utfordring

Sørreisa er en kommune i Troms med litt under 3500 innbyggere. Mellom fjellene ligger Sørreisa kontroll- og kommandosenter. Her jobber Wilhemsen som skvadronsjef for Air Operations Sørreisa. 

Han forteller at han pendler mellom 16 og 18 timer hver uke, om alt er i rute. Med vinterstormer og dårlig vær, kan det ta ennå lenger tid hjem til Flatåsen utenfor Trondheim.

– Grunnen til at jeg gjør det er jo fordi jeg er veldig glad i jobben. Jobben betyr mye for meg, forteller skvadronsjefen.

Av ulike årsaker var det ikke mulig for familien å bli med til Sørreisa. Wilhelmsen sier det handler om jobb- og bomuligheter. Det fører til at han selv bor i leir, fordi det ikke er nok boliger.

Wilhelmsen forteller at pendling allerede er en utfordring som får mange til å velge bort en militær karriere. Noe som gjør forslaget enda surere å høre for dem som blir. 

– Vi som er igjen, i hvert fall jeg,  jeg blir oppriktig fornærmet.

Forslaget skrotes

Wilhelmsen sier at han syns det er godt å høre forsvarministerens klare tale i mot boplikt-forslaget fra Senterpartiets nestleder.

– Det fremstår troverdig og beroligende at forsvarsministeren avviser at boplikt blir innført. Her gir jeg statsråden min fulle støtte, sier avdelingssjefen. 

Han legger til:

– I samme åndedrag er jeg nødt til å gjenta det VG skriver på lederplass om at boplikt trolig er det dummeste vi har hørt så langt i 2024. 

I sin karriere på snaue to tiår vil oberstløytnanten etter sin mening påstå at det var det dårligste rekrutteringsforslaget han har hørt.

Instagram-memes

Oberstløytnanten viser til Instagram som en god temperaturmåler for å se hvordan boplikt-forslaget har blitt mottatt av forsvarsfolk. 

På Instagram har det tatt av med morsomme innlegg som gjør narr av boplikt-forslaget.

 – Da ser du hva grasrota tenker, og det var ikke pent, sier Wilhelmsen med et lurt smil. 

MEMES: Et par av innleggene Infanteristen publiserte kort tid etter uttalelsen fra toppolitikeren tirsdag morgen.

Infanteristen er en av de største kontoene som ser med skråblikk på problemstillinger forsvarsansatte møter i dag. Kontoen har nærmere 23.000 følgere.  Skaperen bak kontoen kjenner seg igjen i utsagnet om at humorkontoene representerer grasrota. Vedkommende ønsker å forbli anonym, men Forsvarets forum kjenner identiteten.

– Meme-kontoene er en del av grasrota. Vi har også tatt til ordet når situasjoner, ting og utsagn ikke er greit. Jeg har fått veldig mange meldinger som sier at vi er stemmen til grasrota, skriver Infanteristen. 

I fjor havnet kontoen selv i nyhetsbildet, da kommunikasjonsdirektøren i Forsvarsbygg oppfordret folk til å blokkere kontoen. Det beklaget han siden. 

Skaperen bak profilen mener tanken bak å bo der man jobber er god, men at det blir feil med dagens personellmangel i Forsvaret. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Fleksibilitet er en av de få godene som er igjen, skriver Infanteristen.

Motsatt effekt

Tilbake på Sørreisa, sier oberstløytnanten at det er  mange andre virkemidler man bør se på før man bruker radikale verktøy for å få ansatte til å bli. 

– Hva skal til for at du skal flytte med hele familien?

– Det er jo hele pakken. Det må være jobb og mulig å få barnehageplass. Alt det er jo ikke bare bare, sier oberstløytnant Wilhelmsen. 

Han trekker fram at det tradisjonelle familieforholdet med «tradwifes» ikke gjenspeiler dagens samfunn. De store trendene er sentralisering rundt store byer. Det kan man enten kjempe i mot, eller akseptere, sier Wilhemsen.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, som står bak boplikts-utsagnet, begrunnet det med et ønske om å styrke beredskap.

Til tross for sterk uenighet i selve forslaget, hyller likevel Wilhelmsen forsøket på å skape økt beredskap. Han tilbyr en realitetsorientering om hvordan beredskapen kan forbedres på måter som faktisk gir effekt.

– Hvis leder i Senterpartiets programkomité, Anne Beathe Tvinnereim, oppriktig er opptatt av beredskap, sender jeg herved ut en åpen invitasjon til å besøke oss på Sørreisa, sier oberstløytnanten.

Forsvarets forum har kontaktet Senterpartiet om kritikken som fremmes i denne artikkelen. Henvendelsen er ikke blitt besvart. 

Powered by Labrador CMS