Meninger

PEDLERE: Utsikt mot Bardufoss fra et fly på vei mot Oslo.

Senterpartiet i revers

Senterpartiet kan med rette beskyldes for å være et reverseringsparti. Nå vil de reversere familiepolitikken i Forsvaret til 60-tallet, og det er drøyt.

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Jeg kjenner politikken inngående. 

Som barn av offiser i den tiden, fulgte familien offiseren og hans tjenestemønster. Det medførte for min del at jeg aldri gikk på samme skole i mer enn tre år. Det er rart det gikk bra.

 Befalsfamiliene hadde «boplikt», og dessuten flytteplikt. 

Som offiser selv valgte jeg, basert på egne erfaringer, at familien skulle få være i ro, og jeg pendlet. Det gamle systemet var ren galskap, og dit vil Sp. 

Pendling er ikke ideelt, men det er ikke oppskriften på ødelagte barnesinn, og utilpassede militærbarn. De er det mange av i min generasjon.

I en moderne tid der Forsvarets ansatte flykter, fra personellfiendtlige nye ordninger, som pensjonsendringer, lønnsbetingelser og familieforhold kommer Sp opp med sitt Columbi-egg (uttrykk for enkel løsning på et innviklet problem, red.anm).

SKRIBENTEN: Jon Faret er pensjonert offiser og har vokst opp i en forsvarsfamilie.

Boplikt der man tjenestegjør for bedre «beredskap»! Selvsagt med lovnader om attraktive tjenesteforhold, som det åpenbart ikke kan festes lit til. 

Dessuten bør forsvarskroner nå gå til alt annet enn ditriktspolitikk, bærekraft, klima og miljø. Det bør gå til sylskarp forsvarsoppbygging av et forsvar på sotteseng.

Senterpartiet lukker øynene for at man gjennom de siste årtier konsekvent har lagt garnisoner og tjenestesteder der man knapt kan ha et normalt familieliv. Om man ikke har oppdaget at de fleste familier i dag er avhengig av to inntekter, og at karriereforholdene for utdannede ektefeller knapt nok eksisterer på de tjenestesteder man har valgt å etablere, så kan man virkelig ikke stille til debatt. 

Det finnes nemlig en annen løsning; nemlig å gjenetablere garnisoner og tjenestesteder der folk vil bo, og familieliv er mulig. Det bugner av muligheter, knyttet til delvis intakte garnisoner fra en forgangen tid, i en tid der Forsvaret skal gjenoppbygges. 

Og det er etter mitt syn eneste løsning, om man vil ha en hær i dette landet, som ikke kommer fra utlandet. 

Men det er ikke beredskap som opptar Sp. Det er skatteinngangen fra utallige små utkantkommuner, der Forsvaret og deres ansatte skal være melkeku. Jeg formoder at forslaget fra SP har sitt utspring i lokale ordføreres ønske om øket skatteinngang, uten særlig hensyntagen eller interesse for hva dette faktisk betyr for Forsvarets personell eller deres familier. Beredskap alle ønsker seg er i realiteten et forsøk på å bruke forsvarsbudsjettet til ren distriktspolitikk.

Om man ikke tidligere har klart å kverke rekrutteringen av kompetente mennesker til Forsvaret, så vil man lykkes dersom dette følges opp. Senterpartiet vil tilbakestille norsk familieliv til 60-tallet. Det blir i såfall uten et forsvar. 

Lykke til.

Powered by Labrador CMS