Nyheter

STØTTER IKKE FORSLAG: Bardu-ordfører Toralf Heimdal er ikke enig i partikollega Anne Beathe Tvinnereim sitt utspill.

Uenig i boplikt-forslag: – Vil ikke ha en snøballsjans i helvete

Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) vil gjerne at forsvarsansatte bosetter seg i kommunen, men kaller boplikt-forslaget et «ferieutspill».

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag gikk nestleder i Senterpartiet (Sp) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim ut i NRK og uttalte at det bør bli innført boplikt for forsvarsansatte. 

– Vi må gjøre det mer attraktivt å bosette seg der man jobber. Men i tillegg må vi vurdere boplikt for Forsvarets ansatte, sånn at vi unngår denne massive pendlinga sørover, sa hun til NRK. 

Sp-toppen mener det er uheldig med tanke på den norske beredskapen. Mange ansatte kun er til stede i forsvarsområder fra mandager til torsdager, mens det i helger og høytider er folketomt.

Utspillet kommer samtidig som det er en kjent sak at Forsvaret sliter med å beholde nok folk, og de prøver å rerekruttere tidligere ansatte. 

Tvinnereim utdyper sitt argument lengre ned i artikkelen. 

Toralf Heimdal er ordfører i Bardu kommune hvor Setermoen leir ligger plassert. Han forstår intensjonen som er å få flere til å bosette seg i forsvarsområder, og han vil selv ha flere innbyggere i kommunen. 

Likevel er han uenig med Tvinnereim.

– Dette er en svært dårlig ide. Dette vil føre til en ytterligere forverret personellsituasjon. Mange kommer til gå å til det private næringsliv og slutte i Forsvaret, sier Heimdal.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mindre pisking

Han følger med på hva som rører seg i Forsvaret, og ser at det allerede mangler kvalifiserte folk i nøkkelstillinger i Brigade nord i hans distrikt. 

Selv er ordføreren tydelig på at det ikke er bra med en så stor andel pendlere som finnes nå, men mener dette forslaget er en feil retning å gå. 

– Vi må ha mer gulrot, og mindre pisking. Pisk fungerer ikke, sier Heimdal. 

Han ramser opp flere tiltak som han tror vil være bedre:

  • Bedre incentivordninger
  • Beredskapstillegg for å kunne bosette seg i nord
  • Nedskriving av boliglån for de som bosetter seg nært garnisonene
  • Flytte forsvarsutdanning til nord
  • Et bredere arbeidsmarked i nord

    –  Desentralisert utdanning er avgjørende for å tette personellgapet i dag, sier Heimdal. 

– Ferieutspill

Ordføreren er Sp-politiker, og er dermed i samme parti som Anne Beathe Tvinnereim. Han avkrefter at dette er partipolitikk. 

– Det er mulig Sp har diskutert det i sentralstyret uten at jeg vet det, men dette er ikke Sp-politikk og ikke forankret i noen program.

Heimdal har ingen tro på at forslaget får fortfeste i partiet. 

– Det forslaget vil ikke ha en snøballsjans i helvete. Det er ikke snakk om. Jeg setter det på konto for ferieutspill, sier han. 

– Snu alle steiner

    I en e-post til Forsvarets forum skriver Tvinnereim at utspillet kommer fra henne som leder av Senterpartiets programkomité og at det ikke er forankret i sentralstyret eller i inneværende stortingsvalgprogram. 

    – Debatt om boplikt er en viktig diskusjon å ta, for vi er nødt til å snu alle steiner for å styrke forsvarsevnen vår i nord. I Senterpartiet mener vi at det er viktig for beredskapen at folk som ivaretar folks sikkerhet er bosatt der de jobber og tjenestegjør; det gjelder ikke bare Forsvaret, men også andre sektorer, skriver hun. 

    Videre skriver hun at det er uheldig når sentralt personell bare oppholder seg på arbeidsstedet fra mandag til torsdag. 

    – Utover høsten vil diskusjonen fortsette, og det er først etter landsmøtet i mars neste år at vi vil se om forslaget blir stående. Boplikt, i kombinasjon med gode incentiver, er noe jeg peker på som en mulig løsning.

Forsvarets forum har bedt om svar fra forsvarsminister Bjørn Arild Gram, men Forsvarsdepartementet viser til Sps programkomite. 

Powered by Labrador CMS