Nyheter
«Odel og eie» forsvinner: – Kan ikke forvente å beholde PBU etter endt tjeneste
Fra og med 1. januar 2023 forsvant begrepet «odel og eie» om soldatenes klær og alle som dimitterer må nå levere inn alt, utenom én ting.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det kommer frem i et brev Forsvarets forum har sett.
I brevet står det at det har blitt besluttet en endring i returlogistikk og styringsregel for innlevering av personlig bekledning og utrustning (PBU).
Regelen for hvilke artikler som skal leveres inn har siden implementeringen av styringsregelen i 2021 blitt trappet opp, til det ved årsskiftet vil gjelde all PBU. Unntaket for regelen er soldatens tilpassede beret og at det unntaksvis vil være artikler som kan beholdes.
«Det er ennå ikke bestemt hvilke artikler som i fremtiden ikke skal leveres inn i forbindelse med dimisjon», skriver talsperson for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) Hans Meisingset i en e-post til Forsvarets forum. Han forklarer at det er Forsvarets behov som styrer hva som skal leveres inn og at et kriterium for at artikler kan beholdes, er at det vurderes å være liten eller ingen gevinst ved gjenbruk.
Meisingset skriver også at det er forsinkelser i iverksettingen av ordningen og at det for tiden blir gjort vurderinger av rekkefølgen på implementering av ordningen for de ulike PBU-artiklene. Men understreker, som det står i brevet, at den enkelte ikke kan forvente å beholde PBU etter endt tjeneste.
Forsvarets forum har tidligere skrevet om den kritisk lave beholdningen av sko, t-skjorter og undertøy. Og i januar 2022 sa talsperson for Forsvaret, oberstløytnant Vegard Norstad Finberg at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) hadde avgjort at ordningen der soldater får beholde «odel og eie-artikler» når de dimitterer, skulle tre ut av kraft.
Begrepet «odel og eie» brukes blant annet om personlig bekledning som er kroppsnært, eksempelvis ullundertøy, netting og feltstøvler.
– Så langt har vi gode erfaringer med ordningen; mange artikler er fullt brukbare og kan leveres ut på nytt etter vask og rens, skriver Meisingset.
Han forklarer videre at ordningen vil være lik som ved innlevering av uniformsjakker og -bukser, i tillegg til votter og luer.
Hovedgrunnen til at materialet tas inn igjen er at ordningen er bærekraftig, både i miljø- og økonomiperspektivet og at dersom de tar inn flere artikler og vurderer dem for gjenbruk, gjør at mengden innkjøpt bekledning kan reduseres, skriver Meisingset til Forsvarets forum.