Nyheter
M/77: Det er feltstøvler av denne typen som mangler. Det er støvelen som rekrutter normalt får utdelt.
Foto: Onar Digernes Aase/Forsvaret
Forsvaret mangler sko
Koronapandemien har skapt trøbbel for Forsvarets logistikkorganisasjon. Det får konsekvenser for Heimevernet.
– Heimevernet skal tømmes for feltstøvel M/77 snarest og senest innen november.
Det skriver Forsvarets logistikkorganisasjon i et brev adressert til blant andre Heimevernet, Hæren, Luftforsvaret og Sjøforsvaret, som Forsvarets forum har fått innsyn i.
Årsaken er mangel på støvler av nettopp typen M/77, som er del av standardutrustningen til Det norske Forsvaret. Støvlene er laget i fullnarvet lær med høyt skaft og snøring og er best kjent som «feltstøvler».
Nå gjør Forsvaret grep for å sørge for at rekruttene ikke blir gående i sokkelesten i januar. De henter samtlige sko av typen M/77 fra Heimevernets lagre og sender dem til Bardufoss. Der gis de ut til forskjellige avdelinger, som igjen gir dem videre til rekruttene.
– Situasjonen er oppstått som en følge av covid-pandemien og de problemer denne har medført i forsyningskjeden, forteller Vegard Finberg, talsperson for Forsvaret.
Problemene innebærer ifølge Finberg tilgang på råvarer, i tillegg til redusert kapasitet på produksjon og transport. Råvarene til M/77-støvlene kommer fra Sør-Amerika. Støvlene produseres i en fabrikk i Baltikum og transporteres via container- og skipstrafikk.
Les også: I sommer ble Petter Jansen takket av etter ti år som FLO-sjef.
– Helt forskjellige egenskaper
For å unngå at januar-rekruttene ikke får sko, skal altså M/77-støvlene fra Heimevernets lagre sendes til forsyningslageret på Bardufoss, sånn at andre avdelinger kan ta dem i bruk.
Hvis det blir helt tomt for enkelte størrelser, bes avdelingene om å forberede seg på å få utlevert støvler av typen M/03 som en erstatning for de vanlige feltstøvlene. M/03 kalles ofte «jegerstøvler».
– Det er to forskjellige støvler med forskjellige egenskaper og bruksområder. M/03 er en foret membranstøvel som har til hensikt å holde fuktighet unna beina, i et visst miljø, forklarer sersjantmajor Rune Wenneberg.
Han er Hærens sjefssersjant og det man kan kalle en feltstøvel-entusiast.
– Det er en god støvel til sitt bruk, men ikke en enhetsstøvel, som soldatene primært trenger.
Ifølge Wenneberg er det viktig at samtlige rekrutter benytter seg av samme type utstyr.
– Vi har behov for at alle i rekruttutdanningen lærer seg å bruke den samme feltstøvelen. Det har med å gjøre at befalet skal kunne ha tempen på forfrysninger, belastningsskader på beina og den slags.
Ifølge Wenneberg gir en våt støvel, kombinert med kulde, økt sannsynlighet for frost- og kuldeskader. M/77 tørker raskt, mens M/03 er svært vanskelig å tørke. Dette er vanskelig for befalet å ha kontroll på og styre når rekruttene bruker ulike sko.
Ifølge kona til sersjantmajor Rune Wenneberg, har han alt for mange feltstøvler. Les Wennebergs svar på Forsvarets forums morgendrill her!
Ny leveranse i mars 2022
Ifølge Finberg gjelder ikke utfordringene med produksjon og leveranse bare for Forsvaret.
– De kan ikke løses ved å bytte eller finne supplerende leverandører. Leveranser er estimert til å starte i første kvartal 2022 og antas å øke utover i 2022 når råvare, produksjonskapasitet og transportkapasitet normaliseres etter COVID-19.
Forsvarets logistikkorganisasjon vil gjøre en prioritering basert på tjenstlige behov for å avgjøre hvilke avdelinger som får M/03 som substitutt inntil de mottar ny leveranse av den vanlige feltstøvelen.
Ifølge Finberg er det størst utfordringer når det gjelder sko i de minste størrelsene, opp til og med størrelse 42.
Les også: I 2020 manglet FLO avtale på over en tredjedel av klærne og utstyret soldatene skal ha.
Hva med Heimevernet?
Men hva skjer med Heimevernets avdelinger når de må sende sin lagerbeholdning av M/77-støvler til andre avdelinger?
I det opprinnelige brevet fra FLO står det at Heimevernet skal tilbys eldre modeller (INTOPS-støvler), som Forsvaret opprinnelig skulle kvitte seg med. Den løsningen blir det likevel ikke noe av.
– Det er gjort en revurdering av denne anbefalingen og det er besluttet at ingen avdelinger vil få eldre modeller av INTOPS-støvelen, sier Finberg.
– Det jobbes fortløpende med å finne en løsning når det gjelder HV. Dette er en prosess som involverer både HV, Forsvarsstaben og FLO.