Morgendrillen

DISIPLINERT: Sjefssersjant Rune Wenneberg mener at det er det som sitter mellom ørene som avgjør om man trives eller mistrives i felt.

Ifølge kona har Rune alt for mange feltstøvler

En gang møtte sjefssersjanten en utenlandsk helikoptertekniker som mente det var Gud, ikke hans eget vedlikehold, som avgjorde om maskinen holdt seg flyvende.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Rune Wenneberg

Alder: 52 år

Yrke: Sjefssersjant i Hæren

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Hvis det ikke skjer noe spesielt, så er det beina i gulvet senest 0630 på ukedager. Da jeg var yngre trodde jeg at dette kom til å bli lettere. Det har jeg ikke merket mye til. Heldigvis er selvdisiplin noe som blir bedre og den trengs enkelte dager.

– Hva er det første du gjør?

– Re opp sengen og drikke mye kaffe. Da får jeg en god start og etter morgenstellet er det å lese Forsvarets klippmappe klokken 0700, sjekke antrekk og dra motivert og blid på jobb. På veien møter jeg alltid en hyggelig og grundig vaktsoldat som gjør at jeg kan minne meg selv på hvor jeg kommer fra.

– Når starter arbeidet?

– En vanlig dag starter 0730. Liker å være på plass i god tid. Enkelte dager er det mye tidligere hvis jeg skal på reise eller besøke avdelinger.

– Pensko eller feltstøvler?

– Her er det ikke noe alternativ. Feltstøvler!! Har mange typer for ulike behov. Alt for mange ifølge kona. Feltstøvlene er et av de viktigste verktøyene til en hærsoldat. Dessverre er det ikke lenger alltid daglig behov for å trenge feltstøvler, men dette er et prinsipp for meg. Identiteten som soldat henger sammen med hva du har på deg og det er viktig for meg som Hærens sjefssserjant å representere soldatene våre. De går med feltstøvler og da gjør jeg og sjefen det også. Det både ser bedre ut og er mer komfortabelt.

– Enkelte dager stiller vi i tjeneste eller paradeantrekk og da lever jeg fint med noen gode lakksko som ikke trenger å pusses. Ønsker også å nevne at jeg ser frem til dagen da vi får nye feltstøvler som det nå jobbes med.

Wenneberg har flere klesprosjekter på gang: Les om det elskede og hatede plagget han legger på hylla

Rune Wenneberg iført et av sine mange par feltstøvler. Her sammen med tidligere sjef for Hæren, Odin Johannessen.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Grunnet et langt liv som soldat har belastningsskadene ødelagt mulighetene for noe mer maraton. Kan fortsatt løpe men ikke med høy belasting over tid. Derfor blir det mer styrketrening fremover. Det er viktig for meg å fortsatt klare kravene til våre operative avdelinger. Det krever betydelig mer innsats som 52-åring enn tidligere. Når du innser at restitusjon er like viktig som selve innsatsen under trening, er det på tide å innse at man ikke er 20 år lengre.

– Heldigvis er det fortsatt mulig å være 20 år i hodet.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Gode rutiner, robusthet og selvdisiplin. Gode rutiner og robusthet er viktig hele livet, men helt avgjørende under øvelser og operasjoner. Det skaper forutsigbarhet og overskudd som er den beste form for velferd. Gjennom å bygge selvdisiplin gjør du alle de tingene du vet er riktig, men som ofte en jævel i hodet ditt sier ikke er så viktig.

– Uten selvdisiplin og rutiner blir du fort sulten, kald, våt på beina og får lite søvn. En del av dette er å mentalt akseptere situasjonen du er i som din nye normaltilstand. Rett og slett resette deg og ikke bruke energi på hvordan du kunne hatt det hvis du ikke var der du er. Det er det som sitter mellom ørene dine som avgjør om du trives eller mistrives i felt.

Tips?

Vet du om noen vi bare MÅ spørre om å være med i denne spalten? Tips oss på tips@fofo.no

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Her har jeg sett og opplevd utrolig mye morsomt og trist, spesielt under operasjoner i utlandet. Jeg har møtt personell som ikke tror på at bakterier finnes da de kan ikke se dem. Da får vi fort en utfordring med hygienen i felles leir.

– Noe av det mest skremmende var en samtale med en helikoptertekniker som påsto at hans vedlikeholdsrutiner ikke påvirket om helikoptret holdt seg flyvende eller ikke, det var det Gud som avgjorde. Vi valgte å ikke fly med de helikoptrene.

Fikk du med deg morgendrillen til Geirhild? Fikk sjokk da amerikanerne tok ketsjup på risengrynsgrøten

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– En sulten James Mattis. Ville gitt en god ramme for en god samtale med en mann jeg beundrer.

– Smartklokke – yay or nay?

– Big yay! Har blitt helt avhengig av min multisportsklokke. Utrolig motiverende å følge sin egen aktivitet, søvn og stress over tid. Riktig bruk øker effekten av treningsøkter og restitusjon. Ulempen er at jeg tilbringer en del tid i graderte soner som gjør at den ofte må legges igjen.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Noen av de viktigste utfordringene vi jobber med i Hæren er å øke kompetanse og erfaringsnivået på lags- og troppsnivå. Vi har fantastiske folk, men vi trenger å få dem til å bli lengre og investere mer i kompetansen deres. Tiltakene som løser disse utfordringene er kjente men ikke alltid lett å få til. I tillegg er vi rett og slett for få til alle oppgavene vi har. Det funksjonelle fraværet i avdelingene er for stort og vi har et akutt behov for å vokse.

Powered by Labrador CMS