Forsvarets forums påskekrim er basert på løgn, overdrivelser, feltrykter, dårlig hukommelse og informasjon tatt ut av kontekst. Den er dessuten inspirert av Medier24s påskekrim om Gard Steiros forsvunne favorittkopp.
Også Berdal-tipset viste seg å være et blindspor. Men det viser seg at ryktebørsen i Forsvaret har fått fart på seg.
Annonse
Det er jo et velkjent fenomen i redaksjonen, etter å ha dekket sektoren siden 1945. Forsvaret er fullt av pratmakere, men de trives best med samtaler «off the record».
Den mest ramsalte kritikken og de absolutt beste tipsene sklir ikke akkurat inn i mail-innboksen hver dag.
Det hender jo, men er tidvis like sjeldent som at noen er fornøyd med kaserna de bor i.
Over natten har det dukket opp en snikvideo fra en anonym avsender som viser tyven med uniformsbuksene nede. Bokstavlig talt.
Dokumentasjonen viser røveren i selve akten.
Skurken tukler med skrittet på de norske draktene. En ikke ukjent drill i det norske Forsvaret, ifølge undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering.
Vi kjenner igjen plyndreren umiddelbart. Mannen på videoen er av mange omtalt som «støtteapparatet til det norske landslaget».
Vi må snakke med Wenneberg. Han er på påskeferie i den nye kåken i Lofoten. Vi reiser nordover.
Omgitt av majestetiske fjell og i et bortgjemt fiskevær holder han hus. Vi går langs en kritthvit sandstrand mot residensen.
Plutselig dukker det opp en mann fra ingensteds langt der fremme. Vi så ham ikke på grunn av den gode kamuflasjen. Han danser i fjæra, løper rundt, krabber, åler seg og «tar grop» mot små gresstuster.
Vi myser, sliter med å se hvem denne dansende mannen kan være. Det er et eller annet kjent med måten han roper norrøne slagord på. Han nærmer seg.
– Hvem der? roper han.
Det går et lys opp for oss. Men er det ikke...?
Rune Wenneberg reiser seg og går sakte i vår retning. Det er ingen tvil. På kroppen sitter den umiskjennelige NCU-uniformen.
Han inviterer inn på en bedre kopp kaffe.
–Vi kom for å oppdatere deg på arbeidet med NCU-mysteriet. Vi har fått en video du kanskje bør se.
Journalistene nøler.
– Har du hatt den hele tiden?
En blanding av følelser farer over ansiktet til Rune Wenneberg. Gleden over å ha på den splitter nye uniformen. Skuffelsen over å være avslørt.
Over en bedre kopp kaffe enn maskinen på festningen hoster opp, forteller Wenneberg over en livslang glede over uniformer og annet utstyr.
I noen kretser omtales han som «kit-kongen». Han er en som gjerne vil samle «all kit known to man».
Forsvarssjef Eirik Kristoffersens noble beslutning om at han og Wenneberg skal bli de siste til å få uniformen ble rett og slett for hard å svelge. Trolig vil den ikke komme til Østlandet før langt etter pensjonsalder- til og med om man tar høyde for at det nå ikke er pliktavgang på 60 år.
Én påske i den nye stilige uniformen ville sjefssersjanten unne seg. I det lille, bortgjemte fiskeværet mellom høye fjell skulle han leve i Nordic Combat-uniformen i fem helligdager. Han hadde tenkt å ta den med tilbake igjen til dukken etter ferien.
– Men hvorfor ringte du E-tjenesten og oss om ditt eget tyveri?
– Det har seg sånn at Eirik ville vise den nye forsvarsministeren hvordan prikkene i det nye kammomønsteret kan se ut som maur, og da var den jo borte. Jeg hadde allerede pakka den ned for å ta den med på ferie.
– Så fikk jeg panikk og ville vise at jeg gjorde alt jeg kunne for å finne den igjen. Jeg trodde ikke dere kom til å klare det.
Han legger til at det er han selv som har hacket kaffemaskinen, for å styrke alibiet om at han var lenge borte fra kontoret omtrent da uniformen forsvant.
Kit-kongen forsikrer om at uniformen skal tilbake i perfekt stand og at han ikke kommer til å gjøre det igjen. Vi lurer likevel på om Eirik Kristoffersen bør flytte de to dukkene inn på et annet kontor.
På flyet tilbake sitter vi bare igjen med ett spørsmål. Hvem var det som sendte inn det anonyme tipset med videoen?
Var det Lervik, som mellom et møte med kronprinsen og en reise til Ukraina, tittet innom Forsvarsstaben, og fikk med seg det hele?
I så fall var kanskje reve-hintet i videoen fra Joint Viking myntet på Wenneberg, som også har kontor på festningen, ikke Kristoffersen og Gram.