Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter at Sovjetunionen kollapset, den kalde krigen ble avsluttet og Warszawa-pakten oppløst, har Gotland, Sveriges største øy og en gang landets største forsvarsverk, sakte, men sikkert blitt avmilitarisert. I 2005 var forsvaret så godt som borte fra øya.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Tre år senere Russland invaderte Georgia. Den sikkerhetspolitiske forståelsen som hadde rådet i Europa etter den kalde krigen ble for første gang utfordret.
I 2014, etter Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya, trappet svenskene sikkerheten på Gotland opp enda et hakk opp, og etter invasjonen av Ukraina i år har den svenske Försvarsmakten for alvor gjort sitt tilbaketog på øya.
– Det siste året har naturlig nok forsvarssatsningen på øya skutt rett til værs, forteller major Stephan Sjöberg fra den svenske forsvarsstaben.
Multilateralt samarbeid
Sjöberg har invitert sin finske kollega oberst Kari Pietiläinen til øvelse på øya. Det er ikke nytt at de finske og svenske troppene trener sammen, men det har blitt viktigere, forklarer sistnevnte.
Under øvelsen, som foregår i byen Slite, på østkysten av Gotland, øver de på ulike angrepsscenarioer. På sandbanker dekket av strå har det samlet seg 50 kvinner og menn fra det finske og svenske forsvaret.
At øvelsen i år er lagt til Gotland er tilfeldig, ifølge Sjögren. Men nyttig, skyter Pietiläinen inn.
I 2014 inngikk de to naboene et enda tettere bilateralt samarbeid. Øvelsene har for Sverige og Finnland blitt viktigere de siste årene, siden begge landene har valgt å stå utenfor forsvarsallianser.
Nå ser både den finske obersten og svenske majoren frem til å ta å få til et multilateralt samarbeid med resten av de nordiske og baltiske landene. Men først må Finland og Sverige bli medlemmer av Nato. Ifølge Sjögren har det vært vanskelig å koordinerer en felles forsvarsstrategi for de nordiske og baltiske landene når de som sitter øverst er uenige om forsvarspolitikken.
Gjenoppstarter regiment
De buldrer som torden og er nesten like raske som lynet. Den svenske luftflåten er igjen på vingene over Gotland. I det den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist takker sine åtte nordiske ministerkolleger for at de har tatt turen ut til øya, suser et Jas 39 Gripen kampfly over hodene deres.
Etter at Russland angrep Ukraina i februar, har Hultqvist økt bevilgningene til den svenske Försvarsmakten. I mars økte han forsvarets årsbudsjett med 31 milliarder. Flere av milliardene vil gå til å gjenoppruste P18-regimentet på Gotland. Øya ligger som et skjold mellom vest og øst i det baltiske hav og er svært viktig rent forsvarspolitisk, ifølge Hultqvist.
– Kontrollen over Gotland er strategisk viktig, fordi den som kontrollerer Gotland, kontrollerer òg sjø og luftveier i Østersjø-området. Det har en direkte sikkerhetspolitisk påvirkning på de baltiske landene, Finland og Sverige. Derfor vi har gjenoppstartet regimentet og vi kommer til å investere mye mer i militærkapasiteten her på Gotland.
Den norske forsvarsministeren Bjørn Arild Gram (Sp) vil ikke spekulerer i hvor mye et finsk og svensk Nato-medlemskap vil ha for den norske forsvarssatsningen fremover, men er enig med både den svenske majoren og den finske obersten at medlemskap åpner opp for et helt nytt forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid mellom nabolandene Finland, Norge og Sverige.