Nyheter
Det forente Norden
– Stronger together, sa den svenske, den finske og den estiske forsvarsministeren fredag under det forsvarspolitiske møtet på Gotland.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den svenske øya med sin særegne beliggenhet i Østersjøen ble et naturlig møtested for forsvarstopper, politikere og ministere fra Skandinavia og Baltikum, da de møttes fredag 2. september.
– Det er Gotlands strategiske plassering og forsvarsstrategier som står på agendaen i dag forteller den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist.
Han har samlet sine baltiske og skandinaviske kolleger til møte på øya.
Les også: Svenskene styrker luftvernet på Gotland «betydelig»
Fredstid, krise og konflikter
Sammen står de i rekke på P18 Gotlandsregementes oppstillingsplass.
– Dette er en historisk dag, legger vår egen forsvarsminister Gram vekt på.
Mens nasjonenes flagg blafrer i den kjølige vinden, er Gram sikker i sin sak.
– Et svensk og finsk medlemskap i Nato vil være bra for både Norge og Norden, sier han.
Rent sikkerhetspolitisk gjør dette at Norden står sterkere sammen både i Nato og mot territoriale trusler.
– At Sverige og Finland blir en del av Nato gir oss i Norden mulighet til å stå sammen i fredstid, krise og konflikter, hevder Gram. Han legger òg til at samarbeidet mellom landene har vært godt før, men nå jobber de enda tettere og møtes nesten ukentlig.
Under dagens pressekonferanse kom det tydelig frem at det er unisont ønske om å skape felles strategier for en ny og forsterket baltisk og nordisk sikkerhetsallianse.
Les også kronikken: Riktige premisser for nordisk forsvarssamarbeid
Det rår ingen tvil om at sammen blir landene sterkere, men som den islandske ambassadøren Hannes Heimisson understreket, blir de også en større trussel.
– Sveriges og Finlands medlemskap i Nato vil styrke sikkerheten i Nord-Europa, i baltiske og arktiske områder. Med tette bånd til USA er det sannsynlig at de nye medlemskapene vil endre maktforholdene i vår region, som òg vil endre russiske styresmakters strategi og tilstedeværelse i våre regioner, sier Heimisson.
Ventetid
Ikke ukjent har forsvarspolitikken i Sverige og Finland endret seg drastisk det siste året. Landene som tidligere har holdt seg nøytrale og utenfor Nato, har etter invasjonen av Ukraina 24. februar hurtig snudd på flisa og søkt om Nato-medlemskap.
Om Finland og Sverige blir en del av Nato gjenstår å se, men i skrivende stund har 24 av de 30 medlemslandene stemt for. Nå gjenstår kun seks, men med et steilt Tyrkia tyder det likevel på at det vil ta tid å få nye medlemskap på plass.