Morgendrillen

Wanja er glad i Lutefisk-feltrasjon og syns tampongtiltaket «jaggu» var på tide

Hun jobber med anskaffelse av bæreutrustning i Forsvarsmateriell, men på fritiden syr hun kjolene sine selv.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Wanja Dreyer Amble

Alder: 51 år

Yrke: Teknisk saksbehandler i Soldatsystemseksjonen i FMA, og jobber nå med anskaffelse av bæreutrustning

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg spretter opp kl 06.25 og løper ut på gangen for å slokke vekkeklokka før mannen min våkner. Hvis jeg ikke har fri; da blir klokka fort 08-09 før jeg våkner siden jeg egentlig er B-menneske.

– Hva er det første du gjør?

– Jeg sjekker alltid NRK og Aftenposten-appen på telefonen med en gang for å finne ut om det har skjedd noe interessant ute i verden. Er ofte en kjapp tur innom Facebook, Snap og Instagram også. Etter jeg har kledd på meg klærne jeg la frem kvelden før, smører jeg mat, tar tran, Biola og appelsin- og ingefærshot før jeg kjører den lille elbilen min til jobb.

– Når starter arbeidet?

– Jeg er som regel i gang mellom 07.15-07.30 og da leser jeg e-post mens jeg drikker te og spiser frokost.

– Pensko eller feltstøvler?

– Siden jeg syr og bruker egensydde kjoler må jeg nesten svare pensko. Og helst skulle jeg svar høyhælte siden de er gøyest å gå med, men da blir jeg så høy at det blir upraktisk. Men på fritiden går det mye i tursko eller skisko da jeg eeeeelsker å være ute.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Helt klart pumpe jern! Jeg ble født sterk og rask og det har ikke endret seg. Kan gå lenge, men løper helst ikke mer enn 200-300 meter. Løfter gjerne hva som helst.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Det må være tørre ullklær og sokker å kunne skifte til, og finne deg noen du kan le med. Man skal ikke kimse av humor som en viktig kilde til å ha det bra. Kaffe eller te tror jeg også høyner enhver kveld i naturen.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

På fritiden går det både i tursko og pensko for Wanjas del.
På fritiden går det både i tursko og pensko for Wanjas del.

– Dette har jeg ikke opplevd, men da mannen min feiret 50-årsdagen i marka og antrekk var skibekledning, så var det en kone til en kamerat som kom i kort skjørt, høye hæler og pels. Og hun skilte seg rimelig mye ut kan man si.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Det må blitt med veterinær i FMA Anne Margit Mælandsmo. Vi har det alltid fryktelig morsomt når vi først møtes. Hadde det vært lutefisk i posen måtte jeg delt med major Nicolay Kaltenborn som jobber i FLO SA. Vi er akkurat like glad i det.

– Smartklokke – yay or nay? (utdyp).

– Yay. Har nettopp fått en Garmin forerunner 245 Music som gjør at jeg kan høre på musikk eller podkaster uten at jeg trenger å ha med mobilen på ski. Genialt.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen for Forsvaret virker fremdeles å være å ta jenter på alvor. At jenter faktisk er sterke på litt andre områder enn gutter. Julie Berg Melfald skrev en veldig god artikkel om dette i Aftenposten etter at hun hadde vært vernepliktig. Fremdeles verd å lese. At jenter nå får tilgang på bind og tamponger på øvelser er jaggu på tide spør du meg. Dette problemet er 30 år gammel. Da ble du også sendt ut på øvelse midt på natten og våkna dag 2 med mensen og visste ikke helt hva du skulle gjøre. Men jeg har stor tro på at den nye forsvarssjefen kan utrette mye, og bidra til at Norge bygger opp et sterkt forsvar med godt kvalifiserte og motiverte soldater og befal.

Fikk du med deg denne saken? Forsvaret gjør bind og tamponger tilgjengelig og gratis for soldatene

– Når det gjelder min arbeidsplass er den største utfordringen å komme i synk med/ bedre samarbeidet med FLO når det gjelder driftsankaffelser, men nå er det så mange gode initiativ på gang at jeg har stor tro på at 2021 er året da vi skal lykkes. Og om jeg må få komme med en oppfordring på slutten så må det være at vi ALLE begynner å tenke på hvordan vi kan få et mer bærekraftig forsvar.

Powered by Labrador CMS